Världshistoriens bästa politiska filmer (Skåne)

Vi startar härmed en ny följetong där vi tipsar och listar världshistoriens bästa filmer. Den första följetongen blir ”Politisk film”, och första underkategorin är så klart Skåne. Samtliga filmer som vi tipsar om går att ladda ner om man klickar på titeln, och om man har ett nedladdningsprogram. Detta uppmanar vi så klart inte till, eftersom det är olagligt. Men filmerna går i de flesta fall att enkelt hyra, köpa eller låna på biblioteket. Håll till godo!

Maria Larssons eviga ögonblick marialarssons

Under 1900-talets första år vinner den unga arbetarkvinnan Maria en kamera på lotteri. Hon är då gift med diversearbetaren Sigfrid Larsson som är en hårt arbetande familjeförsörjare, kvinnokarl och periodvis alkoholmissbrukare. Maria är också mor till en barnskara som till sist ska komma att rymma sju barn. Fotografen Sebastian Petersson, kallad”Piff Paff Puff”, lär henne att fotografera och Maria kommer att se på världen och tillvaron med nya ögon. Grannar, krukväxter, barnen på gården, katten, allt kommer till liv i dessa bilder som ska vara i evighet medan allt annat förgår. Och med tiden berättar Marias bilder allt mer om det”nu”hon lever i – fattigdom och utveckling, vardagsglädje och krigsutbrott, ett helt samhälle i förvandling.

Kvarteret KorpenKvarteretKorpen

Filmen skildrar arbetarklassens situation i Sverige 1936. I centrum står en familj, där sonen vill bli författare, där fadern är en alkoholiserad livslögnare och drömmare och modern sliter för att de ska kunna överleva.

Pelle ErövrarenPelleErövraren

Om Pelle och hans far som i slutet av 1800-talet anländer med ett skepp svenska emigranter till Bornholm i Danmark. De får anställning på en herrgård där de hamnar längst ner på rangskalan och snart krossas deras drömmar och illusioner.

Den enfaldige mördarenDenenfaldige

Harmynte Sven växer upp i en liten by i Skåne under 1930-talet. Genom sitt handikapp har han svårt att göra sig förstådd och man kallar honom ”Idioten”. När modern dör utackorderas han till fabrikör Höglund, en hänsynslös man, som bara är glad när han kan skada någon. Men en dag talar änglarna till Sven; nu är tiden kommen att befria världen från Höglund.

Lämna en kommentar