Nej! Jesus gick inte på vatten…

HomovigselNu är det bestämt! Enkönade par får gifta sig i kyrkan. Från och med 1 nov ska de nya reglerna gälla. Flera hundra (tusen?) år för sent, men bättre sent än aldrig, tycker Röda Lund.

Sedan tidigare har enkönade par fått lov att gifta sig men då med en välsignelse i kyrkan där det formella skedde borgerligt. Skönt att Svenska kyrkan insett att en bokstavstrogen tolkning av bibeln är rena tokigheterna. Jag menar, vem tror på allvar år 2009 att Jesus bokstavligt gick på vatten?

Hoppas att de unkna typerna som är mot kvinnopräster och HBT-personer nu trycks tillbaka ordentligt inom både Svenska kyrkan och andra religioner. Allt det hat mot HBT-personer som fundamentalisterna skapat och upprätthåller har begränsat så många människors livsutrymme. Det är verkligen nog nu.

Själv tycker jag det där med giftermål är ganska tramsigt och onödigt, en vacker kärleksförklaring förvisso, men samtidigt har det ändå nåt gammalt över sig som luktar kontroll över kvinnors sexualitet. Men det gamla oket slipper ju de samkönade äktenskapen.

En behöver få en rättighet, som rätten att få gifta sig, innan en på riktigt har valet att välja att inte vilja gifta sig. Därför gratulerar Röda Lund till Svenska kyrkans beslut idag!

DN SvD

Annonser

2 reaktioner på ”Nej! Jesus gick inte på vatten…

  1. I kontinentaleuropa (Frankrike, Tyskland, Österrike) löste man problemet redan på 1800-1900-talen. Där gifter man sig i stadens rådhus. Borgmästaren välsignar paret och ordnar pappersarbetet. Sedan kan man ordna ett kyrkligt bröllop i vilken kyrka man vill. Det kyrkliga bröllopet har där till skillnad från Sverige ingen juridisk betydelse.

    Svenska Kyrkan är inte en statskyrka längre och jag tycker därför inte att vi icke-medlemmar behöver bekymra oss om dem. De har dock fortfarande en mentalitet av ”det är vi som är folket och kan därför tala för dem och om dem” men framförallt att de gynnas av lagstiftningen (monarken måste vara medlem, kyrkan får hjälp av skatteverket för att driva in medlemsavgifterna genom deklarationen etc). Där finns det fortfarande en del gammal rutten lagstiftning att ta itu med.

  2. @Karl

    Det där håller jag helt med om. Jag är inte heller något stort fan av kyrkligt inflytande. Tack för en intressant kommentar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s