Guillou upphör inte att underhålla

Haha, den käre Jan Guillou upphör inte att underhålla! Nu är han återigen för sådär hundrade gången i en ny vals runt i medierna, den här gången angående avslöjandet att han skulle varit KBG-spion. Jag är alldeles för ung för att minnas när han gjorde det där första IB-avslöjandet eftersom jag inte ens var född, därför var det kul att läsa vad Röda Malmö skriver:

I maj 1973 var Jan Guillou en av dem som avslöjade en av de i särklass största skandalerna i modern svensk historia, IB-affären. Man kunde visa att det fanns en tidigare okänd underrättelseorganisation i Sverige, så hemlig att inte ens riksdagen kände till dess existens. Denna hemliga organisation, kallad IB, hade upprättats av högt uppsatta politiker inom socialdemokratin och inom försvaret.
Den sysslade med olaglig åsiktsregistrering av vänstersympatisörer och hade även agenter utomlands. Journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt kunde i tidningen FiB Kulturfront avslöja allt detta och därtill att IB gjort inbrott på Egyptens ambassad i Stockholm samt samarbetade med den israeliska säkerhetstjänsten Shin Beth och amerikanska CIA.

madameterrorSeriöst, det är ju baksidan på en jättespännande roman, fast det är sant och har hänt i verkligheten. Tack Röda Malmö för bakgrundinfo! För mig är IB-historien nästan lika mycket en saga som de böcker jag läst av Guillou, där den fetaste SPOILERVARNING nog var Madame Terror, med ryska superubåtar som beskjuter israeler och jänkare. Riktigt nice slut, nä nu ska jag inte avslöja mer…

Men är det inte så att media nu bara försöker tjäna pengar på en saga? Nja, fullt så enkelt är det såklart inte. Avslöjandet är ett faktum och visst är det lite anmärkningsvärt att Guillou haft de här kontakterna med KGB. Dessutom är det nog något lurt med att Säpo släpper uppgifterna, vilket vi nog snart kommer att få höra mer om.

Men Röda Lund tar det hela med ganska mycket ro, och ett leende på läpparna, trots lösnummersäljande rubriker i kubik. Som Expressen som avslöjade det hela från början, där Leif GW tycker att Guillou borde skämmas, hahaha, gubbunderhållning på hög nivå.

Annonser

3 reaktioner på ”Guillou upphör inte att underhålla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s