Var ska man bo?

 

Affisch som undertecknad gjorde till Ockupationsfestivalen 165
Affisch som undertecknad gjorde till Ockupationsfestivalen 165

Rent spontant känns det bra med LKF:s nya kösystem. Man kan se vilka lägenheter som finns innan man söker, och det är så klart jättebra och sparar onödigt jidder med att springa på visningar och tacka nej. Nu hoppas jag på att LKF även tar in folk med betalningsanmärkningar. Det ska vara en rättighet att ha en bostad, oavsett om du inte kunnat betala  räkningarna någon gång. Annars är trenden som bekant att avreglera och marknadsanpassa våra bostäder. En högeridé som – eftersom det är en högeridé – går ut på att de med mest pengar ska bo centralt och finast medan fattigare ska bo långt från stadskärnan i eftersatta områden.

Själv bor jag  centralt efter att i flera etapper flyttat närmre stadskärnan. Först från en av kranskommunerna, vidare till Gunnesbo, och sen vidare till Väster, för att slutligen hamna där jag är idag. En resa som tog ungefär 10 år. Trots att jag är väldigt nöjd med mitt boende deltog jag ändå i ockupationsrörelsen i Lund – och är beredd att göra det igen om något nytt kommer upp. För om vi låter bostadslösa själva sköta sina problem, arbetslösa sina, utbrända sina, unga sina, gamla sina, osv ligger vi jävligt pyrt till. Enighet ger styrka, och glöm ALDRIG det!

Läs den här artikeln från veckotidningen Internationalen för att se hur det ligger till med bostadssituationen för landets unga:

Den senaste månaden har flera obebodda hus ockuperats av ungdomar som vill belysa bostadssituationen för många unga i landet. Det började i oktober i studentstaden Lund, där det vid varje terminstart är ett problem för nyanlända studenter att hitta bostad. Ett tjugotal ungdomar ockuperade då den kommunägda funkisvillan på Kävlingevägen 51 och döpte huset till ”Smultronstället”. Kravet var ”Bostad åt alla”. Ungdomarna inledde en dialog med politikerna, men trots detta utrymdes och revs huset med hjälp av en stor polisinsats några veckor senare. Ockupanterna svarade med att ockupera två nya hus i staden och organiserade flera demonstrationer och uppvaktningar av de ansvariga i kommunen. Lund blev startskottet för liknande ockupationer i Umeå och Göteborg (…)

Sociologen Magnus Wennerhag, som forskar om sociala rörelser, menar att ockupationerna kan sätta press på den politiska processen och bli framgångsrika. – Mycket politiskt handlande sker utan mandat. Den som äger en fabrik har till exempel inte det, säger han till Lokaltidningen i Lund och drar en indirekt parallell till de många varslen inom industrin. Hälften av landets 20-27-åringar saknar egen bostad enligt undersökningen Unga vuxnas boende 2007, och frågan om bostäder för unga är något som riskerar att bli ett ännu större problem de närmsta åren. De som föddes kring 1990 tillhör en babyboom på över en halv miljon, och de ska snart flytta hemifrån. Detta i en situation där hälften av landets kommuner, enligt Boverket, har brist på bostäder som kan efterfrågas av unga.

Läs mer: Hanna (v): Ny hemsida för LKF, Sydsvenskan.

Läs om nåt fett: Sydsvenskan

Annonser

2 reaktioner på ”Var ska man bo?

  1. Folk av sämre klass, som du själv, bör givetvis hållas utanför stadsgränsen ty de förfular staden i hög grad. Det torde vara självklart att de driftiga i samhället föräras glädjen över att bo centralt, eftersom det som bekant står alla fritt att skaffa sig en utbildning. Lata människor har vi nog av!

  2. hahaha. Ja, ibland är det inte svårt att visa vilket pack som finns där ute och vilken demokratisyn de har och vilka retoriska och politiska färdigheter de sitter inne med. Tack, Greven. Du gör det lätt för oss på Röda Lund. Nu bor jag ju iofs centralt – vilket jag skriver i inlägget – så inte ens i dina egna drömmar får du rätt. Stackars liten greve.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s