Vi rekommenderar: Jämförelse mellan 2006 års valplattform och 2010 års plattform

Röda Lund

Vad händer (v)?

Blogginlägget först publicerat på bloggen Röda Göinge:

Jag har roat mig med att jämföra vänsterpartiets valplattform för valet 2010 med 2006 års valplattform.

När man jämför dessa två olika valplattformer så blir det övertydligt att Ohly och partistyrelsen har sålt ut i stort sett allt som pånågot sätt luktar vänsterpolitik. Hur skulle det kunna vara annorlunda – vill man dela regeringstaburetter med borgarna i miljöpartiet så får man offra en del. Lars Ohly har tydligen lagt hela partiprogrammet på slaktbänken.

Börjar med de tre inledande punkterna från respektive plattform.

Valplattform 2010

1. Gemensam trygghet – individens frihet

2. Ny start för sverige

3. Sverige är på många sätt ett bra land att bo i – för de allra flesta. Den gemensamma välfärden är väl utbyggd och fungerar ofta bra. Förhållandevis många deltar i det demokratiska systemet och organisationslivet är starkt. Jämställdheten mellan kvinnor och män har tagit viktiga steg framåt. Vi har ett starkt näringsliv som producerar allt effektivare. Forskningen är i världsklass på många områden. Utbildningsnivån är hög. I genomsnitt blir vi friskare och lever allt längre.

Valplattform 2006

Arbete Demokrati Rättvisa

1. Sverige och världen har aldrig varit rikare. Vi producerar mer än någonsin och de stora företagen gör större vinster än någonsin. Samtidigt ökar klyftorna och orättvisorna i Sverige och i världen. De rikas konsumtion tär hårt på jordens resurser.

2. Att klyftorna växer är inget av naturen givet. Det är en utveckling som har politiska orsaker, och den går att förändra.

3. Det här är Vänsterpartiets valplattform. Här talar vi om på vems sida vi står och vad vi vill göra. Vi påstår inte att allt kan genomföras genast – ramar sätts av styrkeförhållanden i och utanför de parlamentariska församlingarna – men vi vet att det går att skapa rättvisa, och vi har en politik för hur det ska gå till.

Viss skillnad på inledningen eller hur? Tyvärr så blir det värre och värre. Har saxat några rader ur 2006 års valplattform som saknas i årets valplattform. I 2010 års valplattform saknas det mycket, framförallt konkreta förslag. Vänsterpartiets valplattform anno 2010 består endast av vackra ord. Tyvärr Ohly med enbart poesi så övertygar man inga väljare

Politik som vänsterpartiet inte tänker driva de kommande fyra åren.

 1. Systemet med utgiftstak, som samtidigt motverkar offensiva välfärdssatsningar och tillåter ofinansierade skattesänkningar, skall avskaffas.
 2. Vi vill att 200 000 nya jobb skapas i offentlig sektor.
 3. Vi har som mål att under de närmaste tio åren årligen bygga 40 000 nya bostäder, varav minst hälften i form av hyresrätter, och renovera 65 000 bostäder
 4. Vi vill lagstifta om rätten till heltidsarbete 2006 men 2010 heter det så här medan arbetsgivare som erbjuder fasta jobb ska ha lägre arbetsgivaravgifter.
 5. Vi vill sänka heltidsnormen för veckoarbetstiden i arbetstidslagen
 6. Nu vill vi att samhället återtar och återreglerar det som ska ägas och drivas gemensamt.
 7. Samtidigt måste kärnkraftsavvecklingen drivas på och garanteras.
 8. Vår gemensamma sektor behöver växa för att utjämna skillnader i levnadsvillkor
 9. Vi vill skriva in rätten till bostad i Socialtjänstlagen
 10. Det nya pensionssystemet är felkonstruerat och måste göras om.
 11. Vi är motståndare till att Sverige deltar i EU:s snabbinsatsstyrka och NATO-samarbetet.
 12. Vi vill att svensk trupp lämnar det av USA ockuperade Afghanistan.
 13. Vi anser att EU måste upplösas för att ett i grunden annorlunda europeiskt samarbete ska kunna byggas.

Vad som återstår av vänsterns politik från 2006 – endast poesi. Vänsterpartiets partistyrelse tänker gå till val på ett tummetott program.

Henrik – Röda Göinge
SvD DN Jinge

Annonser

6 reaktioner på ”Vi rekommenderar: Jämförelse mellan 2006 års valplattform och 2010 års plattform

 1. Nej, du har faktiskt inte jämfört 2010 års valplattform med 2006. Du har jämfört partistyrelsens förslag till plattform 2010 med plattformen 2006. I övrigt håller jag till viss del med om kritiken.

 2. Det är bara att gratulera det svenska folket för att det går framåt, 1500kr mer i plånboken för en fabriksarbetare, kontorist, förskolärare. Det är att utjämna klasskillnaderna

 3. Johan:
  Är du dum eller? Du glömde skriva att ju mer man tjänar desto större skattelättnader. Alltså större ekonomiska klyftor med borgarnas skattepolitik. Dessutom ignorerar du misären för sjukskrivna, arbetslösa eller socialbidragstagare. Folk tvingas från hus och hem för att direktörerna ska få sänkt skatt. DET kallar jag klassamhälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s