Jalla jalla, bostad åt alla!

165
Målning till stöd för Ockupationsfestivalen i Lund

I Sydsvenskan finns en artikel som beskriver en familj som inte har råd att köpa hus i Lund för att det finns så få hus till salu och för att det blir för dyrt. Tråkigt för dom, jag menar det, för det är säkert trevligt att ha ett eget hus.

Några som också har velat ha ett eget hus men inte fått det är Lunds husockupanter. Både kommunen och privata fastighetsägare låter hus stå tomma av rent spekulationsintresse eller idioti. Istället för att låta folk bo där så används polis och rivningsfirma, som på exemplet Smultronstället. Åh, det skär fortfarande i mitt hjärta när jag tänker på det. Att de tomma hus som finns i den här staden ska fyllas så snabbt som möjligt istället för att rivas, barrikaderas eller förfalla är en självklarhet.

Dock kan inte en så snabbt expanderande stad som Lund satsa på att bygga fler nya friliggande villor. Jag har svårt att tycka riktigt synd om familjen i Sydsvenskan. Det är ju bostadsbrist för tusan! Att inte ha råd att köpa hus i Lund är trots allt ett lyxproblem när många jag känner letar efter ett ställe att överhuvudtaget bo på och tvingas flytta runt mellan andrahandskontrakt eller ännu skummare grejer.

Fatta vad många nybyggda hyreslägenheter i den här staden som hade kunnat fyllas med överlyckliga människor på en vecka! Och då menar jag verkligen överlyckliga, inte bara lite sådär småglada. Och flervåningshus är både klimatsmartare, billigare per person som ska bo där och upptar mindre markyta.

Alltså måste vi kräva:
– att tomma hus blir ett begrepp för historiens soptipp.
– att det därför ska vara helt ok att ockupera hus som står tomma.
– att det byggs nya bostäder i minst samma takt som skrytprojekt som ESS ros i hamn.
– att det överhuvudtaget byggs mer billiga hyresrätter.

Röda Lunds recept för dagen är enkelt: Ockupera mera!

Läs mer på Röda Lund: Var ska man bo?
Fulmedia: Eget hem het debattfråga

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s