Leve rättvisan, död åt äktenskapet!

Lisbetsalander
Lisbet Salander, Röda Lunds favoritkaraktär i böckerna

Äntligen! Historien som varit en riktig soppa verkar ha fått sig en lösning till slut. Girigbukarna, dvs pappan och brorsan till avlidne författaren Stieg Larsson har äntligen tagit sitt förnuft till fånga och ger 20 miljoner till Stiegs sambo Eva Gabrielsson. Från början ville pappan och brorsan inte att Eva skulle få någonting, trots att böckerna i dagsläget dragit in över 100 miljoner och trots att Eva och Stieg varit tillsammans i 30 år.

Varför uppmärksammar vi på Röda Lund detta då? Jo, vi har faktiskt varit inblandade i historien. Stieg Larsson, författaren till Millenniumtrilogin, har varit medlem i Socialistiska partiet i Umeå och skrev mycket för vår tidning Internationalen. I samband med hans död framkom att det enda testamente han skrivit skulle skänka hans tillgångar till Socialistiska partiet. Anledningen till hans testamente var att han åkte ner till Eritrea för att utbilda gerillasoldater. En sysselsättning som så klart medföljer vissa risker. Men istället för att kräva in några pengar släppte vi ett uttalande, där det bl.a. stod såhär:

Vårt parti deltar inte i arvstvister och köpslår inte om pengar. Vi har ingen relation till någon enskild här och önskar ingen någon skada. Vi står fast vid de ideal om rättvisa och jämlik behandling som också var Stieg Larssons. Vi menar att Stiegs livslånga relation med Eva Gabrielsson ska respekteras. Den otidsenliga svenska lagstiftning där äktenskapet ställs över alla andra parrelationer – såväl enkönade som samkönade – måste reformeras i grunden. Människor ska kunna leva ihop av eget val utan att riskera otrygghet och rättslöshet (läs resten av uttalandet här).

Vi har alltså hela tiden hävdat att just det som sker nu, att Eva också får del av arvet, ska ske. Vi tog också tillfället i akt att ge äktenskapslagstiftningen en riktig känga.

Skönt när folk tar sitt förnuft till fånga! Fast är inte 20 miljoner ganska lite jämfört med de ständigt växande över 100 miljoner som pappan och brorsan redan roffat åt sig? Fast jag hade ju själv inte klagat på 20 miljoner. Egentligen är det sjukt att enskilda människor kan få så mycket pengar överhuvudtaget. En ”ynka” miljon hade ju förändrat de flesta människors liv. Fast i det här sammanhanget kan jag inte låta bli att gratulera Eva ändå.

Läs även våra bloggkollegor: annarkia, LOKE, Röda Malmö, Svensson och Svensson igen.

Borgarblaskorna: Aftonbladet, Sydsvenskan, SvD, DN, Expressen, DB, GP

3 reaktioner på ”Leve rättvisan, död åt äktenskapet!

  1. Det vore kanske lämpligt att lära ut i skolorna att det är bra att gifta sig så är alla rättigheter och skyldigheter reglerade på ett tryggt sätt enligt lag. Om man vill ställa sig utanför denna samhälleliga tradition så OK, men då måste man faktiskt ta sitt ansvar och träffa avtal om man har någon åsikt om arvsförhållanden och om vad som ska hända om man separerar. Det är liksom det som är skillnaden vilket tydligen inte alla vet eller förstår. Tills lagen i demokratisk ordning ändrats så är det faktiskt så. Men varför ska man efter en sådan ändring över huvud taget ha några äktenskap, som nu bl a HBT så hett eftersträvar?

  2. Jag tror faktiskt de allra flesta människor har hyfsad koll på att det är bra rent juridiskt att gifta sig. Jag vet inte om du riktar det här med ansvar gentemot Stieg och Eva, isf så var det så att Stieg inte ville vara gift med henne för att skydda henne mot ex. nazister som han skrev mycket om. Det tycker jag verkar ansvarsfullt. En annan anledning var att millenniumtrilogin hade inte getts ut när Stieg dog, och de kunde omöjligt veta att böckerna och filmerna skulle ge så mycket pengar. Alltså hade de vi Stiegs död ingen större anledning att vara gifta.

    Att ändra lagen i demokratisk ordning är just det jag förespråkar.

    Jag förstår att många HBT-personer eftersträvar lika rättigheter som tvåkönade relationer. För inte alltför länge sen hade vi inte ens registrerade partnerskap i Sverige. Det allra viktigaste för mig här är just att ens sexuella läggning inte påverkar ens rättigheter.

    Sen tycker jag att äktenskapet är förlegat, oavsett sexuell läggning. Däremot har jag förståelse för att HBT-personer eftersträvar giftermål som en del i att bli accepterade i det offentliga samhället som likvärdiga människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s