Världshistoriens bästa politiska filmer (Sverige)

Vi fortsätter vår lista ”Världshistoriens bästa politiska filmer” och har nu kommit till Sverige. I nästa inlägg kommer vi att ta upp USA – detta filmens Romarrike. I dag listar Svenskan Apokalyptiska filmer. Dvs filmer som handlar om när jorden på ett eller annat sätt gått åt helvete. Vi får hoppas att denna genre håller i sig ett bra tag. Bara inte genren stöps om till verklighetsbaserad. Som vanligt varnar vi för att bryta mot lagen och ladda ner filmerna som finns länkade om man klickar på filmtitel eller filmomslag.

Sånger från andra våningenSånger från andra våningen
Någonstans i den norra hemisfären, någon gång mellan 1950 och nu lever Karl. Han är 60 år och ägare till en möbelaffär. Han lever ett enkelt liv och försöker göra alla i sin omgivning nöjda, speciellt älskarinnan Kirsten och sönerna Stefan och Thomas. Men sakta börjar den ordnade omgivningen förändras, ett stilla kaos inträder där folk beter sig märkligt. En komisk blick på vad som skulle kunna hända.

Kådisbellan
Kådisbellan
Den unge Roland lever i 20-talets Stockholm. Hans föräldrar är socialister. I familjens tobaksaffär diskuterar pappa politik och mamma säljer förbjudna kondomer. Roland får erfara att det inte är lätt att bli betraktad som socialist och jude, varken av kamrater eller lärare.

LyftetLyftet
Under pseudonymen Kenneth Ahl skrev Anders Lönnbro och Lasse Strömstedt flera böcker om missbrukaren Kenneth Ahl. Lyftet är filmatiseringen av den humoristiska och samhällskritiska boken om Kenneth som åker jojo in och ut på Hall och andra anstalter. Han är totalt nedpundad och ser i sin enfald ned på hederliga knegare. Ute i det fria har Kenneth bara två val. Antingen leva hederligt vilket han har lovat sin övervakare. Misslyckas han är det kåken som gäller. Andra valet är att lyckas med ”lyftet”, det som i ett slag förvandlar en från småhandlare till storfräsare. Det är något som alla i Kenneths kompiskrets drömmer om. Det förblir för det mesta just en dröm.

Hammarkullen

Det är en brokig skara människor vi får följa; den gamle kommunistiske varvsarbetaren Frank, som talar om den gamla tiden inför fyllona på parkbänken. Kristina tillbringar dagarna framför TV-shop och är ivrig att bjuda vaktmästaren Allan på kaffe. Tuula arbetar hos den polska hårfrisörskan Barbara där hon drömmer om sin drömprins Antonio. Den bosniske mannen Husref undrar hela tiden om hans hus i Bosnien står kvar, medan den serbiske grannen spelar serbisk musik på högsta volym. Ballongmannen blir utsatt för attentat utförda av Hammer Boys.

Tidigare på Röda Lund: Världshistoriens bästa politiska filmer (Skåne)
Svensson: Postapokalyptiska filmer – hur kan man missa Blade Runner?
Sydsvenskan: En julsaga 3D
Aftonbladet: Vemodig saga om de girigaste

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s