Kan Tove Klette (fp) sova gott?

hemlös
Tove Klette sover nog bekvämare än såhär.

I motsats till vad vi tidigare trott på Röda Lund så har det nu visat sig att det finns politiker som kan tänka och dessutom tänka rätt. Det handlar om projektet Housing first eller Bostad först som visat goda resultat utomlands och helt enkelt går ut på att hemlösa ska få ett förstahandskontrakt direkt. Därmed ska hemlösheten utrotas. Wow!

En professor vid Socialhögskolan i Lund ansvarar för projektet Bostadsgarantin som 5 kommuner deltar i; Malmö, Helsingborg, Norrköping, Botkyrka och Stockholm. Men var är Lund frågar vi oss? Tove Klette (fp) kommer med någon mumlande typisk politikerursäkt i Sydsvenskan som på svenska betyder att hon bara vill slippa det hela. Eller så kanske det skulle kännas pinsamt att erkänna att det finns ett samhälleligt ansvar utöver individens ansvar? Det förstnämnda brukar ju inte vara borgarnas starka sida…

I en annan artikel får vi också läsa om Malin som menar att hennes förstahandskontrakt blev räddningen som gjorde att hon orkade ta sig ur sitt drogmissbruk, jag citerar artikeln:

Räddningen tillbaka var ett förstahandskontrakt på en bostad som Malin Widerlöv kom över tack vare att hennes pappa, som hon tidigare inte hade haft kontakt med, gick i borgen för ett bostadskontrakt.
– Då hände något med mig. Min stressnivå sjönk och jag kunde ta itu med alla mina problem.

– När man är hemlös är det så svårt att fokusera och lösa problem. Livet handlar bara om överlevnad. Man kan inte tänka på annat. Livskrisen är så total.

Malin har så rätt! Att vara hemlös tar så fruktansvärt mycket kraft. Och många unga idag räknas inte som hemlösa men flyttar ändå mellan olika osäkra boenden med andrahandskontrakt och svarta kontrakt. Jag har själv haft en väldigt osäker bostadssituation i mitt liv under en period för några år sedan när jag var i en stor livskris. Det betyder inte att jag sov på gatan med det tärde nåt fruktansvärt. Osäkerheten gjorde att det kändes som att livet inte hade någon fast grund att stå på.

Bostadsgarantin i 5 kommuner är en bra början. Men det är redan dags att göra detta permanent i hela landet. Rätten till en bostad ska inte vara något projekt eller experiment, det är en samhällelig självklarhet och nödvändighet. Medan Lunds politiker går runt och väntar på utvärderingen kommer hemlösa att frysa sig igenom en lång vinter. Tänk på det, Tove Klette! Kan du verkligen sova gott om natten?

Läs även våra andra inlägg om bostäder här på Röda Lund.

Borgarblaskorna: GP, TrAll, SVT

Annonser

6 reaktioner på ”Kan Tove Klette (fp) sova gott?

 1. Klart att Lunds kommun inte är intresserad

  Lunds kommun har sålt ut de ca. 300 fastigheter som kommunen förut ägde och vilka användes till bl.a. att hysa in minde bemedlade och socialt marginaliserade. I detta sammanhang kan påtalas att även vänsterpartiet i Lund var med på beslutet att sälja ut Lundafastigheters (Kommunens/stadskontorets) fastighetsbestånd samt att avveckla den kommunala bostadsförmedlingen.

  Ett av de hus som ”försvunnit” var Kävlingevägen 51 som kommunen i stället för att upplåta för boende rev i enlighet med d.s.k. principlistans direktiv för fastigheter som är svårsålda eller inte går att avyttra på grund av t.ex. i nämnd fastighet, dess detaljplan.

  Ledande politiker har också uttalat att ”Det ska kosta att bo i Lund” och detta innebär i klartext att socialt utsatta och minde bemedlade kan dra åt h*****e för de genererar inte kommunalskatt och är därmed ”tärande”.

 2. De kommuner som du nämner i texten ”deltar” inte alls i projektet – de har anmält ett intresse. Det är en stor skillnad mellan att en politiker säger sig vara intresserad och att verkligen agera, kom ihåg det.

 3. Det finns en rimling anledning till att folk hamnar på gatan och sedan lever där i ca 20 år utan att kunnat ha tagit sig ur det eller snarare det finns en anledning till att de hamnade där i första taget t.ex missbruk. Alla missbrukare hamnar faktiskt inte på gatan och sover samt det finns de som har lyckats komma ifrån missbruk och hemlöshet. Om den enskilde individen har viljan att få ett bättre liv då hjälper det inte hur mycket åtgärdslösningar det finns att erbjuda.

 4. @ Seriös skattebetalare

  Dina generaliseringar, fördomar och antaganden om hemlösa samt att förknippa fenomenet med droger sammanfattas till del på ett bra sätt i nedan satir/prosa!

  ——————————–

  Manual för knarkare

  Knarkare är ganska jobbiga jävlar. De har alltid fula kläder, de är magra och oftast långhåriga, alternativt har de inget hår alls. Oftast har de snötvättade jeans från 1984, läderjacka och luktar illa. Knarkartjejerna heter oftast Bettan eller Maggan. Knarkarkillarna heter oftast Bengan eller BG. Knarkare vill inte jobba, allt de vill är att skaffa en till fix. Alla knarkare använder sprutor, det ligger blodiga sprutor överallt hemma hos knarkare som man får akta sig för att trampa på, då får man HIV och dör.

  När knarkare börjar knarka är det alltid en äldre kille som sätter en spruta i armen på en ung vacker flicka, som genast blir förälskad och måste bli prostituerad. Knarkare måste ha mycket pengar hela tiden för att knark kostar. Därför är alla knarkare prostituerade. En del dealar också, men då är de oftast också prostituerade vid sidan om. De flesta knarkare stjäl bilar och bryter sig in i sommarstugor med slitna kofötter. Att knarka är ganska romantiskt. Även prostitution är oftast romantiskt, alla knarkare gillar att knulla hela tiden. Knarkarna har alltid fantastiskt sex (ibland har de stora sår på kroppen, men ändå älskar de i precis lagom skum belysning så man slipper se såren). När knarkare tar knark är allt underbart hela tiden. Då drömmer de små rosa drömmar och smeker varandra ömt. De är olyckliga på ett vackert sätt.

  Knarkare går på socialbidrag och knarkar genast upp alla pengarna. Sedan ber de om mer för att jävlas, och då får de nya pengar som de förstås också gör slut på direkt. Knarkare är alltid hemlösa och alla hemlösa får skylla sig själva när de knarkar istället för att bara skaffa ett jobb. Det är både sant att knarkare får skylla sig själva när de aldrig slutar och att knarkare aldrig slutar knarka på riktigt. Symboliskt kan man ibland låta knarkare göra billiga urinprov så man ser att det inte är en massa knark i kisset. Eftersom knarkare alltid är opålitliga som fan måste man titta så de inte stoppar i tvål i urintestet med fingrarna.

  Om det verkar vara en särskild speciell knarkare som ser bra ut eller har trevliga, alternativt betydelsefulla föräldrar kan man ibland låta den göra en så kallad behandling. Gamla knarkare är det ingen idé att ge behandling, de är så fula och hjärnskadade. Det krävs inte mycket för att få kalla sig behandlingshem, man måste bara tro på något och inkassera pengar från de sociala myndigheterna. Anledningen till detta är att knarkare ändå alltid tar återfall genast och börjar knarka igen. Det blir helt enkelt slöseri med resurserna. I Asien skjuter man knarkare i bakhuvudet direkt istället.

  Det är romantiskt att knarka ihjäl sig. Oftast sker det i ett hav med bubblor som rusar upp till ytan, över rosenblad utströdda på en säng eller i ett lyxigt badkar. Alla flickvännerna blir ledsna medan knarkaren ligger där vackert vit med lockigt hår och badskum upp till midjan ungefär, så att man kan se att han är en förlust för världen. Alla knarkare dör till sist eftersom de aldrig slutar. Det är sant att narkomani inte går att bota. Då måste knarkaren isåfall tro på Gud. Det är svårt för de flesta knarkare eftersom alla knarkare hade en olycklig barndom och inte tror på någonting.

  Källa: Hittat på http://www.poeter.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s