68% hatar kapitalismen

Ställningen i en opinionsundersökning i Aftonbladet just nu är föga förvånande att 68% hatar kapitalismen. Det kallar jag en klar majoritet.

Enligt Johnny Munkhammar, en moderatsnubbe från Timbro borde vi istället älska kapitalismen. Vilket jävla pucko. Fan va trött jag blir på dig. Men jag är ledsen Johnny-man, svenska folket håller inte med dig, och konstigt är väl inte det.

Någon som också ”älskar” kapitalismen är Michael Moore som gjort filmen Capitalism-A Love Story. Men tack och lov är Micke ironisk. Hela filmen är en uppgörelse med det ekonomiska systemet som enligt Moore är helt korrupt. Röda Lund har ännu inte haft möjlighet att se denna film, men funderar på att göra det. Moore kanske är en reffo-mes (en person som tror på socialdemokratisk politik) på många sätt men hans filmer brukar ändå ha ett underhållningsvärde.

Någon som sannolikt håller med Michael Moore är psykologen Lars Folcke. Rubriken på hans debattinlägg mot Munkhammar ovan lyder Kapitalism gör oss ytliga, sjuka- och kriminella. Jag citerar Folcke:

liberalism devolutionDen fria marknaden har gjort föga för tredjedelen av världens människor som lever under eller nära svältgränsen. År 1900 var inkomsten i de rikaste länderna tio gånger så hög som i de fattigaste – vid millennieskiftet var den 60 gånger så hög. Och att somliga är glada för smulorna från de rikas bort är ett dåligt argument.

Josefin Adolfsson håller inte med någon av föregående debattörer. Hon menar istället att ekonomiska system inte är till för att älskas. Det tycker jag är en mesig ståndpunkt. Det är ett sätt att inte ta ställning och inte heller genomskåda hur ekonomi och politik är tätt sammanbundna. Det blir att på något sätt acceptera sakernas tillstånd.

Jag kan nu avslöja att Röda Lund tillhör majoriteten och röstade för rent och skärt hat mot kapitalismen i Aftonbladets undersökning. Vårt hat bär vi alltid med oss. Jag skulle tom vilja påstå att hat är inne och underbygger det med 68% av det svenska folket.

Avslutningsvis ett citat från Socialistiska partiets ungdomsorganisation Ungsocialisterna, som har bloggen Proletärbella:

När det gäller hatet kan jag faktiskt inte förstå den stora rädslan för denna mänskliga känsla. Jag kan ju börja med att nämna att det egentligen inte handlar om något individuellt hat. Åtminstone inte mer än det förakt som stureplanskillarna visar för städaren, väktaren eller mcdonaldskassören efter en blöt runda på spyan, fast omvänt. Man vill spotta uppåt istället för neråt.

Men i grund och botten handlar det alltså inte om individer utan om ett berättigat hat mot de som suger ut en. Mot de som tjänar pengar på att vården försämras. Mot dem som tjänar på att samhället försämras och folk slås ut medan vi får betala priset. Hatet kan också sättas i ett internationellt perspektiv. Hur kan man låta bli att hata de som medvetet tjänar pengar på krig, svält eller läkemedelspatent? På att vissa tjänar enorma summor på att människor dör.

Hur kan man låta bli att hata? Är du helt känslolös?

Annonser

4 reaktioner på ”68% hatar kapitalismen

  1. hur kan du säga att man INTE kan älska kapitalism? Sveriges nya utvecklingslag för företagverkar vara att den svagaste överlver.Jag har lärt mig att antingen gör man rätt eller så blir man utslagen. Poängen är att girighet, brist på bättre ord, är bra. girighet fungerar. Penningbegär klargör, genomlyser och förklarar kärnan i utvecklingstanken.. Begäret i alla dessa former för liv, penning, kärlek kunskap har varit drivkraften i all mänskligt framåtskridande

  2. Hur kan du säga att girighet är något bra? På vilket sätt kan du säga att girighet och kapitalism leder till utveckling. Girighet är den kraft som gör att människor vill ha mer, tjäna mer pengar och bli rika, då man försvarar denna kraft och säger att det är något bra, så tillåter man giriga människor tjäna pengar till vilket pris som helst. Att det är bra att företagsägarna betalar ut så låga löner till arbetarna att det kan likställas med slaveri. Då man låter girigheten härja fritt för att ”det är bra för ekonomin” så kommer det att eskalera i större skalor, då fler arbetare trycks ner, klyftor ökas till den punkt då man som fattig befinner sig i en omöjlig situation att förändra sin livssituation. Då är det så illa att de allra sämst ställda kommer bo i stora ghetton och tvingas till kriminalitet för att överleva.
    Säg mig då, Sebastian, hur du fortfarande kan försvara girighet och kapitalism. Är du demokrat kan du omöjligen försvara det.

  3. Älskar kapitalism, ska jobba som en ekonom efter universitet. Ska nogg åka till U.S.A efter trött på den politiska korrekta sverige och hur ni supportar folk som vill inte lyckas i samhället. Skärpning Röda Lund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s