Måste man ha ett arbete?

Klicka

Jag tycker frågan är berättigad. Måste man ha ett arbete? Ja, säger nog de flesta. Nej, säger jag. Jag har full förståelse för de som inte vill ta ett arbete som städare eller reklamutdelare eller något annat som ger väldigt lite i lön, och som är extremt påfrestande för kroppen. Det finns dom som tänker så, och jag förstår dom. Det blir som en tyst protest mot hela skitsamhället och de orättvisor som finns där ute. Som när Kronprinsessan köper en handväska för 100 000 kronor. Eller när en VD kör ett företag i botten och plockar ut en fet fallskärm. Vad spelar det då för roll om någon vägrar ta ett jobb och istället får leva på 5 000 kronor från alfakassan eller 3000 kronor + hyra från socialen?

Samtidigt jobbar folk. Bara det att det inte räknas som jobb. Ta mig själv t.ex. som oavsett om jag gått arbetslös eller haft arbete gjort lite av följande: Diskat och dammsugit (yrke: städare). Målat tavlor som nu pryder mina väggar (yrke: Konstnär). Målat om lägenheten (yrke: Målare). Utformat reklamblad och affischer (yrke: Grafisk designer). Skrivit artiklar och blogginlägg (yrke: Journalist). Hjälpt kompisar att flytta (yrke: Flyttkarl). Ockuperat hus och hjälpt fritidsgården Romano Trajo (yrke: Socialarbetare och fritidsledare). Gjort fika och serverat kaffe vid politiska möten (yrke: Restaurangbiträde). Hållt i studiecirklar (yrke: lärare). Allt detta som jag nu räknade upp är arbete. I vissa fall är jag mer kvalificerad för det, och i andra mindre, men så är det ju på alla arbetsplatser. De enda skillnaderna mellan dessa arbeten och ett 9-5 jobb är: Jag får ingen lön, och ingen säger åt mig när, hur och var jag ska jobba. Jag får bestämma själv, men jag får ingen inkomst. Och så säger folk att kommunismen är en utopi! Att vi inte skulle klara av att organisera ett samhälle på frivillig basis. Att vi är ”egoister”. Men saken är ju den att när jag exempelvis hjälper en polare att flytta så känner jag mig betydligt gladare och mer levande än när jag jobbade som flyttkarl för ett möbelföretag. Jag gör det för att jag vill. För att jag ser nyttan. För att jag känner samhörighet och solidaritet.

Kapitalismen visar särskilt tydligt vilket människofientligt system det är när det går i kris. Folk blir arbetslösa för att det är kris! Tänk på det. Är det sunt att sluta jobba när det går dåligt? Folk som du och jag brukar väl tänka så här när det krisar för vår ekonomi: Satan, nu får jag se till att skaffa ett extrajobb för att klara utgifterna. Inte tänker vi så här: Satan, nu har jag det så dåligt med ekonomin, så nu säger jag upp mig.

Vi socialister är för ett samhälle där människor gemensamt bestämmer om vad som behövs göras, hur och av vem. Det är ett samhälle som utgår från människors behov, och där man arbetar för att det behövs, och inte för att någon säger åt en eller tvingar en därför att annars får man ingen mat på bordet. Där är allt – och därmed inget – arbete. Där finns det ingen skillnad mellan det arbete du gör när du diskar din disk och det arbete du gör när du diskar på förskolan. Där finns ingen skillnad mellan att hjälpa barnen med läxläsning och att undervisa en hel klass. Där finns ingen skillnad att meka med cykeln eller bilen och att jobba på verkstad. Där arbetar vi utifrån våra egna förutsättningar, och det enda som begränsar oss är människans fantasi. Där behövs inga jobbcoacher eller valutaspekulanter. Där jobbar vi med det som behövs.

För att mildra kapitalismens påverkan på oss och för att stödja det arbetande folket är vi för en sänkning av arbetstiden till 6 timmar/dag med bibehållen lön. Detta skulle innebära att vi för första gången på 90 år sänker arbetstiden och att arbetet fördelas bättre. Det innebär att alla  deltidare inom främst offentlig sektor får ett rejält lönelyft och att de som jobbar heltid inom främst privat sektor får mer tid över till sina nära och kära och sig själv. Det skulle minska förslitningsskador, utbrändhet och göra arbetsinsatsen mer effektiv. Det skulle skapa ett lyckligare Sverige att löneslava mindre!

Den mest omfattande debatten om socialistisk ekonomi som förts i Sverige det här millenniet hittar du på Socialistiska partiets hemsida: Plan och marknad

Julklappstips: ETC:s krispaket!

Rika människor behöver inte hålla andan i hissen
DÅ: Vd för sekt NU: Jobbcoach
”Vad har jag att erbjuda, jag kan ju ingenting?”
AB AB2 AB3 AB4

3 reaktioner på ”Måste man ha ett arbete?

 1. ”Vi socialister är för ett samhälle där människor gemensamt bestämmer om vad som behövs göras, hur och av vem. Det är ett samhälle som utgår från människors behov, och där man arbetar för att det behövs, och inte för att någon säger åt en eller tvingar en därför att annars får man ingen mat på bordet. Där är allt – och därmed inget – arbete.”

  Yesyesyes,that is what it’s all about.
  Fan vad bra denna blogg är! Man blir glad av den. Lättläst,flitigt uppdaterad med intressanta och klockrena inlägg. Keep it upp comrades!

  /Den är ingen dårskap
  Den är slut på all dårskap
  Den är inget kaos
  Den skapar ordning
  Den är det enklaste
  Som är det svåraste

 2. Vilket helt sjukt inlägg. Du kan inte vara arbetarklass. Arbetet. Rädslan för att stå utan inkomst, fattigdomen att inte kunna ha mat på bordet präglar hela vårt liv. Du är liberal och inte socialist om du lägger skulden på individen för att förslavas vid arbetet. Faktum är att vi lever i ett kapitalistiskt samhälle och måste förhålla oss till den verkligheten. Det finns ingen arbetare som ”tänker som du gör”. Bara medelklass kids har självförtroendet att gå runt och ta lite ströjobb och argumentera som du gör. Medelklass kidsen vet ju att om allt går snett så är det bara att flytta hem till trygga villan hos mor och far. Det alternativet finns inte för oss som växte upp fattiga. Jag kom in på den här sidan av en slump, men tyckte inlägget var så himla galet att jag var tvungen att kommentera.

 3. Nu tror jag du missat poängen. Jag är så klart inte mot att folk arbetar och har möjligheter att betala hyra eller maten på bordet. Vad jag ifrågasatte var dagens syn på vad som är arbete. Du känner inte mig och vet inte vem jag är och vilken bakgrund jag har. Det intressanta är det jag skriver. Så vad är fel i inlägget, anser du? Har du läst det ordentligt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s