Är du helt dum i huvet!?

Eller? Röda Lund sitter i sin kvart och är hypokondrisk. Utanför rasar stormen och trädet nere vid gångstigen har rasat ihop. På väg hem från caféet India Däck passerade jag folk som knappt kunde gå eftersom det var ett sånt satans oväder. Cyklar och lösöre låg ryckande på gatstenen och mådde allmänt otryggt. Så vad är problemet? Ja, inte vet jag. Stormat har det så klart alltid gjort. Även på dinosaurernas tid lär en och annan storm dragit fram. Skillnaden mellan mig och Tyrannosaurus Rex är dock att Mr T var betydligt sämre på att slösa ut koldioxid i atmosfären. Likförbenat var det antagligen just avgaser i luften som fällde våra galna jättereptiler.

Vi vet alla att vintrarna försvunnit. Att det som en gång var normal vinter numera är ett ovanligt inslag. Julen är inte vit, kall och hård. Den är brun, gyttjig och jävligt intetsägande. Och jag frågar dig. Just dig: När fan ska du vakna upp? När ska du FATTA att det här funkar inte längre. När fan ska du ta ditt – just ditt – ansvar och säga stopp!? När ska du fatta att den här jorden är på väg att kuka ur?Kan du åtminstone inte vara ärlig nog och säga: Mitt sätt att leva – mitt blundande – ser till att mina barn och barnbarn riskerar att bli flyktingar. Flyktingar från ett klimat som vägrar ta emot mer av vårt slit-och slängsamhälle. Ett klimat som sopar banan rent med skithundarna som inte tänker längre än ett chihuaha-könsorgan?

Alla vet. Förutom konspirationsteoretikerna som tror att vädret är normalt samtidigt som dom hävdar att det var judar som flög in i World Trade Center på Bushs order. Alla vet att vad som händer med vädret är naturens hämnd. Så jag ställer frågan igen: Är du helt dum i huvet!? När ska du fatta att det inte funkar? Att du måste se till att saker och ting förändras. Att vi inte kan ha ett samhälle som skickar potatisar från Sverige till Italien för att tvättas, och sen tillbaka igen. Att vi måste satsa på närproducerat och ekologiskt. Att vi inte kan köra i varsin bil till jobbet. Att det inte funkar att plöja iväg till Thailand bara hipp som happ. Att det vi gör får konsekvenser. Inte minst för dom barn som du idag ger godis och en tjuga när dom kommer på besök, eller den son eller dotter som du går till parken med varannan dag.

Så här säger jag:

Stäng inrikesflyget. Inga fler flygningar över distanser som också funkar med tåg.
Förbjud folk att pendla mer än 4 mil om dagen i storstadsområdena.
Förbjud fler än en bil per familj.
Gör all kollektivtrafik gratis.
Subventionera alla cyklar.
Beskatta alla månadsinkomster över 30 000 med 100%.
Fördubbla skatten på bensin och ge kraftiga subventioner till elbils-omställning i glesbyggd.
Stäng alla – ja jag menar ALLA – kolkraftverk. En framtid utan framtid är jävligare än att du får snåla med elen där hemma.
Störta kapitalismen och ställ om all produktion till att utgå från människor och natur.

Läs artiklar om miljö på SP:s hemsida
Missa för bövelen inte Jörgen Hassler utmärkta artikel Socialism eller barbeque?

Kildén & Åsman: Därför ska Vattenfall socialiseras

SDS SDS2 DN DN2 SvD AB SkD, SkD2

3 reaktioner på ”Är du helt dum i huvet!?

 1. Halloj!

  Jag vet att en socialistisk sida pushar för lika villkor för alla, men come on 30k+ dunderskatt? Det är inte längre ett industri- och råarbetesbaserat land vi lever i, ingen går ner till svarvet och slavar för 50 kr/h utan möjlighet till sjukpenning. Det är naivt att tro på att högkvalificerade yrken ska få shit för sin möda, och då pratar jag inte om random VD som plockar 100k i månaden plus miljonbonusar. Min syster arbetar som läkare på mer än heltid, jourar varje helg och får ut 32000 innan skatt, men det ska naturligtvis vara fel? Hon är ingen överklasspamp, ingen översittare, men har dragit alla tunga lass som går att dra i grundskolan, gymnasiet och sedan 5,5 år universitetsutbildning.
  Skandiachefer, AMF-ledamoter osv som plockar löjliga belopp är självklart kontraproduktiva till samhället, men att tro blint på att det fortfarande finns en postindustrialistisk klasskamp är naivt och wannabe-rebelliskt. Det finns självklart en överklass, men det är inte längre de som tjänar mycket pengar, för det gör grannen som är snickare också, utan de maktgiriga, nedtrampande topparna. Kom ur gammeltänket att den vidareutbildade och till viss mån vältjänande skaran människor är ett hot mot samhällets välfärd, arbeta istället för att skapa en styrande makt som vet hur man förfogar över ett av världen redan högsta skattetryck istället, och som kan hindra att statligt ägda bolags chefer får miljoners miljoner i slutet på sina karriärer. Peace, love and light

 2. Tjena, E.

  1) Det spelar ingen roll att vi gått från ett industrisamhälle till tjänstesamhälle. Behovet av socialism är ännu mer akuellt idag. Det är ju detta hela artikeln syftar till. Att visa hur kapitalismen är ett dödligt hot mot människor och natur.

  2) Vad ska en människa med mer än 30 000 kronor till? Och varför är det så självklart att en läkare ska tjäna dubbelt så mycket som en städare eller tre gånger så mycket som ett tidningsbud? Är det så mycket slitigare att vara läkare? Har inte den intellektuella utmaningen och möjligheten att styra över sitt arbete i högre grad betydelse? Denna ”naturlag” – att folk ska tjäna mycket mer än andra – måste stoppas. Nu är dock inte läkare det stora problemet, utan de pampar som du skriver om, men jag tror inte din syster skulle må ämre av 30 istället för 32 i månaden. Du presenterar inte heller några särskilda argument för klssamhället – mer än det ytterst tunna om att man ska tjäna mer för att man gått på högskola. Det är alltid arbetarklassen som ska stå tillbaka och deras lönelyft ska hållas tillbaka. Det är dags att vända på steken och attackera rikingarna i det här landet.

  3) Sverige har inte världens högsta skattetryck. Det spelar dock ingen roll om så vore fallet. Skatter är bra så länge de går till välfärd. Men vad gäller att skapa en makt har du rätt. Vi kallar den makten ”arbetarmakt”.

  4) Att du jämför ex. Wallenberg familjen med familjen Jonhnsson på hörnan som består av en snickare säger rätt mycket om hur lite du har på fötterna i ditt försvar av klassamhället.

 3. Ganska patetiskt att jämföra snickarens svarta lax med överklassens gigantiska jordegendomar, affärsimperium, rederidynastier, fastighetsbolag och värdet på dessa faktiskt.

  ”att tro blint på att det fortfarande finns en postindustrialistisk klasskamp är naivt och wannabe-rebelliskt.”

  Ja just det, ska vi snacka naivitet är det nog du, E, som är föremålet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s