Världshistoriens bästa politiska filmer (USA – Del II)

Här följer uppföljningen till Världshistoriens bästa politiska filmer (USA), som vi publicerade förra veckan. Vi vill uppmärksamma läsaren på att vi inte har med Harlan County, USA. Varför undrar ni nu? Svaret är: Vi har helt enkelt inte sett den ännu, och dessutom är det en dokumentär, och det kommer en exklusiv dokumentär-lista i framtiden. Dock ska det enligt alla rykten vara en film i klass med Matewan, och att Matewan är ett mästerverk vet ju alla som sett den.

Moderna Tider

Människa mot Maskin. Arbetarklass mot borgarklass. Charlie Chaplin gestaltar luffaren som möter det löpande bandet i fabriken. Han blir slagen och utskälld inne i fabriken där manicken som liknar en matmaskin en vacker dag gör att lunchrasten endast varar i 15 minuter. Avskedad och arbetslös slår han följe med en hemlös för att söka efter lycka och pengar. I mångt och mycket en grundcirkel i det kapitalistiska systemets utsugning av arbetaren.

Panther

Folket kallade dem hjältar, FBI kallade dem samhällets fiende nummer ett – det handlar om ”The Black Panthers” – De Svarta Pantrarna. Under 1960-talet gjorde USA:s ungdomar för första gången uppror mot det etablerade samhället. Om hur man bygger en klassrörelse och vilka metoder makten tar till när de känner sig hotade. Om ni någonsin undrat hur heroinet blev populärt i USA – se då filmen. Om ni någonsin undrat hur man som aktiv socialist kan agera i sitt bostadsområde – se då filmen.

Livet är underbart

George Bailey har alltid försökt göra det rätta men tror nu han att han misslyckats och försöker därför ta sitt liv. Gud skickar då en ängel till jorden för att övertyga Bailey om att han trots allt har mycket att leva för. Om att kämpa för familj, vänner och samhälle mot rikingarnas fula trix. Lite amerikanskt puttenuttigt, men likförbaskat en suverän matiné om överklassen och deras skitsystem. Gjuten att glo på en regnig dag tillsammans med dom man älskar. Brukar gå på TV kring jul.

Matewan

Kolgruvearbetare i Mingo County, West Virginia, försöker 1920 bilda en fackförening men blir hela tiden motarbetade av företaget och deras hantlangare. There is power in a union! Se den! Gör det!

*Bubblare: Robocop 3, V för Vendetta, Boyz n da hood, Into the Wild.

Tidigare ur serien Världshistoriens bästa politiska filmer

Recensioner av nya Stieg Larsson-filmen: AB GP

Annonser

2 reaktioner på ”Världshistoriens bästa politiska filmer (USA – Del II)

 1. Anvandningen av borgarklass ar inte tidsenligt. Det feodala systemet anvands inte langre. Att vara borgare i den gamla meningen hade aldrig med pengar att gora, utan med stallning. Manga i lagadeln var fattigare an kopman och hade anda mer inflytande.

  Det kapitalistiska system i dess vulgaraste form infordes pa 1800-talet i sverige da de som var rostberattigade hade olika inflytande beroende pa hur mycket land dom agde.

  Sossarna ar varre an borgarna eftersom dom garna skanker pengar till lojligt stora foretag och kallar det for stimulanspaket.

  Jag ar inte socialist, men jag tycker att det ar viktigt att man inte sponsrar vissa foretag eftersom det sker pa bekostnad av andra, och dessutom ar det battre att pengarna gar till valfard som sjukvard.

  Att vara sosse ar som att forsoka spela fotboll mot sig sjalv. Som vansterliberal tycker jag att kapitalism i grunden ar bra, men att lite pa den utan reservationer ar att bita sig i svansen.

  Vad historien har visat oss ar att alla system behover granskas hela tiden. Planekonomierna slutade med att dom lurade sig sjalva. Hela osteuropa blev fabriksgolvet dar alla blev beroende av den kapitalism dom sa sig vara emot.

  Vi har ju ocksa sett vad kapitalismen kan stalla till med. Men bada systemen har ju sina fordelar.

  Alla samhallen behover en vinst. Annars finns det ju inget som kan betala for den valfard som ni sjalva foresprakar.

  Problemet med alla system ar da det inte finns nagon som tillats vara kritiska mot det. Att beskylla folk for alla problem gor dom bara extremistiska. Det ar ju det som ar problemet med Sverige. Ideologi ar viktigare an sakfragorna.

  Kapitalismen behover en motpol som fackforeningar for att fungera.

  Nu vet jag oavsett vad jag skriver att jag kommer bli orattvist kritiserad. Det finns ingen plats for nyanser inom den typ av socialism ni representerar.

  Uppenbarligen ar inte det den som folket vill ha. Men for att dom inte vill det, sa tycker ni att dom inte varda att tas pa allvar. Tror ni att man far folkligt stod genom att utga fran att folk ar dumma, sa ar det formodligen orsaken till att ni inte far sa manga roster.

  You catch more bees with honey than with vinegar…

 2. Det var mig en lång kommentar.
  1) Borgarklass är det vi kallar dom som äger och kontrollerar produktionsmedlen i det här samhället. Det har alltså inte med pengar att göra, utan som du själv skriver ”med ställning”.
  2) Kapitalismen är vulgär i sig. Det är vulgärt med ett system som skapar miljardärer samtidigt som folk svälter och går hemlösa.
  3) Ett samhälle behöver det människorna anser behövs. Vinst går inte att äta. Däremot det bröd som bagaren bakar och de potatisar som bonden skördar. Vinst står ofta i vägen för frihet och välstånd – detta är privatiseringarna av välfärden utmärkta exempel på.
  4) Jag är för en demokratiskt planerad ekonomi. Där behoven är det intressanta, och inte kapitalisters profit.
  5) Vår agenda är en socialistisk revolution där folket i det här landet upprättar sin direkta demokratiska makt. Det är måhända extremism i dagens läge, men det är lixom inte vårt problem. Problemet är de orättvisor som finns i världen.
  6) Kapitalismen fungerar inte – åtminstone inte för folkflertalet. Det är tillför den överklass som äger de viktigaste tillgångarna i samhället och som lagen skyddar.
  7) Det finns plats för många nyanser i vår socialism. Betydligt fler än i dagens klassamhälle där barn skär sig i armarna för att de mår dåligt av stressen och konsumtionshetsen. Kritisera gärna konkret, istället för abstrakta hittepå-påståenden.
  8 ) Ja, vissa människor är dumma, andra inte. Vi står för klasskamp och antikapitalism. Om du inte gör det så skit i det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s