28 reaktioner på ”PROPAGANDA!

 1. Jag vet inte vilken artikel du tänker på. Här länkar vi av två anledningar
  1) Artikeln kan vara intressant för våra läsare
  2) Vår artikel kan vara intressant för länkens läsare

  Eftersom du inte skrivit vilken länk du syftar på har jag svårt att vidare kommentera.

 2. Några enkla frågor till Loaderrorready.

  1. När blir en småföretagare som exempelvis pantsatt hus och hem i banken för att driva sin verksamhet kapitalist och utsugare? Vid 1, 2, 5, 10, 20, 40, 80 eller 100 anställda?

  2. Varför skall du som enskild person satsa och riskera allt du äger och har för att sedan låta de som du eventuellt anställer bestämma hur företaget skall skötas och drivas? De varken satsar eller riskerar något.

  Det vore kul att få ett sakligt svar på ovan. Betänk att Volvo och många andra storföretag en gång i tiden startades av småskuttar i någon gammal ladugård med ett fåtal personer som jobbade där. Hundratusental personer har fått sina inkomster genom dessa företag och ändå får de bara råskäll och skit från vänstern. Hur många jobb har exempelvis inte Wallenberggruppen skapat genom åren?

 3. Vad bra att du tar upp frågan! Just småföretagandet – eller snarare möjligheten att förverkliga en idé – är något som dagens kapitalistiska system sedan länge passerat. Du skriver ju själv om de oerhörda risker som småföretagaren måste ta för att slå sig in på en marknad där ofta ett fåtal stora företag härskar. Idag går företag efter företag omkull. Vid förra krisen kursade tiotusentals småföretag. Och så frågar du oss socialister om huruvida småföretagaren ska kunna överleva! Småföretagarens stress, press, och den oerhörda konkurrens som många gånger får henne/honom att jobba 12 timmar om dagen är något som borde få denne att förstå att kapitalismen inte har något att erbjuda. De flesta småföretagare är lika mycket arbetare som vilken städare eller lärare som helst. Dock med skillnaden att den har är friare att styra över sin arbetsdag. Det är trams att komma med något uråldigt exempel på ett företag som från noll växt sig stora. Sådana finns i praktiken inte idag. Det har kapitalismens monopolisering sett till.

  Vi socialister är de verkliga vännerna för dom som vill förverkliga sina idéer. Vi är för räntefria statliga krediter för kooperativ och människor som vill starta ex. en frisörsalong, eller en bilverkstad. Dessa krediter skulle inte få folk att riskera hus och hem. De skulle finnas för att möjliggöra människans förverkligande – och inte möjliggöra framtida miljardärer och bossar som bossar över tusentals arbetare. För det säger vi öppet: Nej, i vårt samhälle finns det ingen plats för extrem rikedom så länge det finns fattigdom och misär. Vårt samhälle gäller ALLA.

  En kapitalist är en person som får sin inkomst genom ägande – inte arbete. Så nu vet du det. Hoppas du fick svar på dina frågor.

 4. Vems pengar är det som ska se till att alla dessa småföretag inte går omkull? Kapitalisternas? De ska ju gå till arbetarna på de stora företagen.

 5. Pengar? Vadå ”pengar”? Vilka pengar får du när du diskar eller fixar din sambos cykel-punka? Vilka drivkrafter finns där? Du är låst i det här samhällets logik. Den logiken vill få folk att tro att man måste få betalt i sedlar för att det ska räknas. En samhällslogik där de med mest sedlar styr över dom med mindre sedlar. Det är enligt mig ett upp och ned vänt samhälle. Eller rättare sagt: Det är inget samhälle: Det är de mäktigas styre över de maktlösa.

  Om jag går och lagar mat nu. Varför gör jag det? Av samma anledning som när en kock lagar mat på en restaurang? Vad är den egentliga skillnaden i arbetet? Och varför får jag betalt i det ena fallet och inte i det andra? Men framförallt: För vem utför jag matlagningen!? För mig eller någon annan?

 6. Du gnällde över att småföretagare går omkull idag, dvs att de har ett ekonomiskt underskott. I ditt samhälle kommer detta tydligen inte hända – alla som driver sina verksamheter kommer överleva på dem – så hur går det till? Är det en ren inställningsfråga, att man idag får för sig att pengar har något värde, och i ditt samhälle kommer alla övertygas om att så inte är fallet? Eller är det kanske så att intresset av pengar kommer vara utraderat så att folk driver sina verksamheter på skoj, för att de trivs med det? Vilka är då dessa ”krediter” du pratar om, vad har de för funktion, vad består de av, varför är de nödvändiga?

  Förklara! Hur kommer det sig att ingen går i konkurs i ditt samhälle?

 7. Jag får väl switcha över till din sida då. Allt är så enkelt i din värld. Min poäng är följande. Framtiden ligger inte längre i de traditionella (oftast export) storföretagen för att upprätthålla sysselsättningen. Emperi visar tvärtom att antalet anställda sedan 40 år sjunker i dessa företag och alltfler av kostnadsskäl lägger produktionen utomlands.

  Framtiden ligger därför i småföretagandet och trovissheten att nya små, medelstora och stora företag skall växa fram och skapa arbetstillfällen. Precis som HM, SKF, Volvo, Ikea, TetraPak m fl en gång drevs fram av ett antal småskuttar med hårt arbete och ideer.

  Sår man inget, finns heller inget att skörda och nuvarande 3:12 regelverk, LAS, LO och övrig arbetsmarknadslagstiftning hindrar effektivt nyföretagande som detta land så innerligt behöver.

  Som klassisk kapitalist med säg 100 millar på bank eller i värdepapper betalar du 30% skatt på avkastningen.
  Som småskutt med 5-10 anställda måste du ta ut ca 550-600 lappar i lön för att kunna göra ngn större aktieutdelning utan att åka på 33% arbetsgivaravgift på utdelning. Denna avgift tillkommer också på de 600 lapparna som du förstår.
  En småskutt beskattas således mycket hårdare än en förmögenhet i reda pengar eller värdepapper vilket är djupt orättvist och givetvis ett påfund från LO/SAP. Hur skulle det se ut om du som egen kunde tjäna mer stålar än vad kollektivavtalet ger? Medlemsflykten skulle öka än mer o LO-makten minska givetvis. Så allt tjafs om att satsa på nya jobb från vänsterns sida är bara tomma ord.

  Jag är själv företagare som satsade allt jag hade och drev ett bolag med 18 anställda som jag numera sålt och avyttrat. Jag tröttnade till slut på allt regelkrångel och att leka storpappa åt alla anställda och alltid ta all skit och extraarbete i slutändan vid sjukdom, pappaledigheter etc.

  Under de verksamma åren har jag i skatter och avgifter, egna såväl som genom bolaget, bidragit till staten med i runda svängar 100-110 millioner. Hur mycket har du loaderrorready bidragit med?? Det vore intressant att få veta.

  Av dina pamfletter ovan framgår att 100 anställda skall bestämma över ägaren. Tror du i din totala enfald att jag skulle ha satsat allt jag ägde och hade för att de anställda skulle få bestämma? Inte en chans, i så tillfälle borde jag lagts in på sinnessjukhus per omgående och idiotförklarats.

  Så svara nu på den konkreta frågan. När, som i mitt eget fall, skulle jag släppt ifrån mig ägandet och bestämmanderätten? I början med 4 anställda eller när vi expanderade och blev 18. Det är en enkel fråga som kräver ett enkelt svar.

  Mvh
  Hugo

 8. Du försöker använda borgerlig nationalekonomi med en socialist. Det är lika användbart som när Marie Antionette föreslog de svältande i Frankrike att äta kakor. Det är som att amerikansk fotbollstränare ge råd till svenska hockeylandslaget. Vi pratar helt enkelt om två helt olika samhällssystem. Du representerar ett – jag ett annat.

 9. Ja men förklara ditt samhällssystem då! Hur kommer det sig att man i det inte kan gå i konkurs, exempelvis? Hur fungerar produktionen, vem tar hand om vad, vilka avtal gäller, vilka gäller inte osv. Det är ju enkelt att bortförklara allting med att det är ”borgerlig nationalekonomi”, men vi är båda begränsade av naturlagarna. Så förklara, utred. Du måste ju ha en idé om hur det ska funka när du säger såna saker som du gör. Exempelvis dessa räntefria krediter, vad är det för nåt? Varför går ingen i konkurs? Vad är det för skillnad mellan när du lagar mat åt dig själv och när du arbetar som kock, vad spelar det för roll för vår diskussion? Kom igen! Det var ju du som efterlyste debatt.

 10. Gå i konkurs går inte eftersom vi vill upphäva konkurrens och profiten som drivkraften. Vi vill ha ett samhälle där man arbetar och satsar på produktion efter vad som behövs i samhället. I ett sådant samhälle vore det ex. inskrivet i lagen att alla ska ha rätt till ett arbete. I ett sånt samhälle blir man inte arbetslös för att det är kris. Tvärtom: I ett sånt samhälle arbetar man om det är kris. Precis som du eller jag försöker fixa mer inkomster om vår ekonomi är kass.

  Räntefria krediter är inga problem. Det hade man kunnat ge idag. Det är bara det att bankkapitalet så klart aldrig gått med på det. Men om bankerna socialiserats hade det åtminstone varit möjligt. En slags räntefria krediter som finns idag är ju ”starta eget bidraget”. En hjälp som staten går in med för att stötta individer som ex. vill öppna en grönsakshandel. Men för grönsakshandlaren på Linero här i Lund blir det snart ohållbart att konkurrera med den stora handlaren Willys på Fäladen. Detta eftersom Willy har stordriftsfördelar. Det spelar ingen roll att det både är bättre för det lokala samhället, för miljön och för grönsakshandlaren att det säljs grönsaker på Linero. Konkurrensen slår ut honom. Ett exempel på hur kapitalismen verkar och ett exempel på verkligheten för många småföretagare där ute.

  I ett samhälle där människorna har makten över företagen hade man kunnat säga så här: ”Ok. Ni på Linero, ni vil gärna ha en grönsakshandel, så då fixar vi det. Vi bestämmer oss för att ha en grönsakshandel där. Du, och du , och du verkar intresserade av detta, har ni lust att ha ansvar för affären?”. Och så kör man. Du letar hela tiden efter profiten – det gör inte vi. Lika lite som när man öppnar en vårdcentral på Östra Torn tänker vi ”Hmmm…hur ska vi kunna tjäna pengar på det här”.

  Arbetet kan göras ändå. Efter behov. Därav mitt exempel med när du lagar mat där hemma och när kocken lagar mat på en restaurang

 11. * Konkurens: hur ska ni ”upphäva” de drivkrafterna? Vem är det som ska fixa jobb till alla människor? Du säger ju att produktion ska ske ”efter behov”, men tänk om det inte ”behövs” så mycket arbete? Vad händer då?

  * Krediter: det skulle ju inte finnas några pengar, de drivkrafterna ska ”upphävas”. Man jobbar inte för att tjäna pengar utan för att producera det som folk ”behöver”, så vad spelar det för roll om man har tillgång till krediter eller ej?

  Dessutom, tänk om ingen vill handla hos den lokala handlaren i Lund, om alla föredrar Willys, vad händer då? Ska den lokala handlaren få en del av Willys intäkter trots att ingen bevisligen har något ”behov” av hans produkter? Och om det är ”människorna” som har makten, hur kan då den lokala handlaren ha ”ansvaret” för sin verksamhet? Ska han vara en nickedocka som utför alla order som ges av ”folket”? Varför det?

  Du motsäger dig själv hela tiden på ett väldigt lustigt sätt. Först ska man producera det som ”behövs”, sen ska man subventioneras av någon (vem?) bara för att man ska ha rätt att driva en verksamhet oavsett om det finns någon efterfrågan eller ej. Samtidigt ska det inte finnas pengar och finansiella drivkrafter, men ändå ska man få fri tillgång till krediter om man inte kan ”konkurrera” med större verksamheter (vilket ju i klarspråk betyder att man inte tjänar lika mycket pengar). Hur ska du ha det egentligen?

 12. * Det finns idag ingen konkurrens inom den offentliga sektorn. (som tur är)
  * Tror du blandar ihop profit med pengar.
  * Om ingen vill handla hos den lokala handlaren kommer så klart inte Lineroborna rösta för eller stödja en sådan inrättning. Ännu en gång: Behov.
  * Som sagt: Du förstår inte. Det är inte konstigt då du är så sorgligt fast i den borgerliga nationalekonomins premisser. Vi marxister är väl utbildade i borgerlig nationalekonomi, men aldrig att någon borgare är ens det minsta inläst på marx politiska ekonomi eller den ekonomiska debatten som förts av socialister. Jag tror helt enkelt inte vi kommer längre då du pratar om ruttna äpplen och jag om friska päron.

  Om du nu skulle vara intresserad kan du läsa den bästa debatten som förts de senaste åren i Sverige om plan och marknad:
  Plan och marknad

 13. * Nej, men glöm inte att pengarna till denna offentliga sektorn kommer från den privata där konkurrens existerar. Utan konkurrens måste det antingen finnas en mataffär, en klädbutik, en frisör osv, eller så fördelas alla pengar ”jämlikt” oavsett hur man driver en verksamhet, oavsett om kunderna kommer eller ej. Är det rättvist?

  * Aha, så det finns en drivkraft att tjäna ”pengar” men inte att göra en ”profit”, dvs människor vill täcka sina kostnader men aldrig mer än så. Hur går det till?

  * Nu pratade vi ju inte om att rösta utan om att nån ville driva en verksamhet, men du menar alltså att man får rätten att bedriva en affär exempelvis först när ”folket” har godkänt ett sådant initiativ? När de har gjort är det dessutom ”folket” som bestämmer medan den som ansökt om tillstånd tar ”ansvaret” för verksamheten, right? Och detta gör man för att det är roligt, inte för att tjäna pengar? Så, varför sker inte detta redan idag?

  * Visst, du kan fantisera ihop vad du vill och påstå att det är jag som är ”fast” i mitt tänkande, men så kan jag också säga. Du är fast i dina socialistiska fantasier som inte har med verkligheten att göra. Sen då? Det intressanta är ju om idéerna har någon sort rimlig förankring i verkligheten eller ej. Dina har uppenbart inte det eftersom du inte kan svara på enkla frågor.

  Vi har författat ett par inlägg om marknad och socialism, läs gärna och kommentera så ska jag återkomma angående ”plan och marknad”.

  http://whoisjohngaltse.wordpress.com/vad-ar-en-marknad/

  http://whoisjohngaltse.wordpress.com/vad-ar-socialism/

 14. Jag tycker jag givit dig förvånansvärt mycket tid. Som sagt: Om du vill förstå olika socialistiska ekonomiska teorier så förslår jag att du läser lite Marx och den debatt jag länkade. Själv har jag läst Ricardo, Ayn Rand, Smith, Eklund, Södersten, Rojas, m.fl, men jag tvivlar på om du öht öppnat en bok av ex. Cotterill, Bucharin, Preobrasjensikj, Ljunggren, Marx eller Albert (eller ens känt till deras existens). Det blir därför lite knäppt att diskutera med någon som inte ens har de mest basala kunskaper.
  Så istället för att jag ska ödsla ännu mer tid (jag har betydligt mycket viktigare saker för mig än att vara pappa åt en Frihetsfrontare) så ber jag dig läsa de texter jag föreslagit.

 15. Som sagt, det är alltid lättare att bortförklara allting med att ens motståndare saknar kunskap. Det betyder dock i realiteten bara en enda sak: om mina argument är så fruktansvärt korkade så borde det vara världens enklaste sak att besvara dem. Jag har diskuterat med socialister i 15 års tid, om allt från ekonomi till moral, och jag stöter konsekvent på samma svar: bortförklaringar, undanflykter, vägran att svara på argument och frågor. Det är inte så konstigt med tanke på att det inte finns några logiska svar på självmotsägelser, det går helt enkelt inte att förklara hur man ska kunna äta upp en kaka och ha den kvar på samma gång. Frågan är vem det är som ska lära sig något av det, du eller jag?

  Som sagt, jag återkommer med en mer utförlig kritik av de texter du tipsat om, och då förutsätter jag att du läser och kommenterar de jag länkade till. Det var ju som sagt du som ville ha en debatt.

 16. Nej, jag har inte efterlyst debatt. Det var du som gick in här och skrev ett inlägg om vår propaganda. Jag tycker det är rätt meningslöst att debattera med högern. Ni har helt enkelt andra intressen än oss, och det är sorgligt att ni aldrig fattar det.

 17. Jaså, du inbjöd oss inte att debattera här ”där allting börjar” eller vad det var du skrev? Okej. Och som jag konstaterat förut: jag vet att du har ett intresse av mer makt och mindre ansvar samt mer pengar och kortare arbetstid. Det är ingen hemlighet. Det är därför det är så intressant att diskutera motsägelserna i dina resonemang, när du exempelvis hävdar att den socialistiska ekonomin bygger på att drivkrafter som profit inte längre finns, att man samarbetar och producerar det folket behöver. Det är ju inte sant. Du vill stå på den sida som bestämmer och gynnas, men vem är det som ska ta ansvar och missgynnas? De framgår inte, för det är inte så bekvämt att prata om. Det enda vi kan vara säkra på är att det inte är du som ska baka den kaka du så gärna vill äta.

 18. Om jag hade velat ha makt hade jag gått med i sossarna eller vänsterpartiet för längesen. Det hade varit ett karriärval som kanske hade lett till att jag idag satt i riksdagen på fet lön. Det torde därför så jävligt klart att ”jag” inte vill ha mer makt. Jag vill att ALLA ska ha mer makt.

  Menar du att jag ljuger?

 19. Ja det är klart att du gör. Du tror att du kommer tjäna på den planerade ekonomin genom att du får mer inflytande men mindre ansvar samt mer pengar (konsumtion) men mindre arbete. Socialister är aldrig framgångsrika, de är alltid drönare som hatar att jobba men gillar att ta det lugnt. Det är dessa människor som ska planera kakan och äta den, men det är nån annan som ska baka. Nu har jag för övrigt läst debatten och jag ska formulera ett svar så fort jag har tid. Tills dess väntar jag på dina kommenterarer till våra artiklar.

 20. Ärligt: Har du inget bättre för dig än att komma in hit och tillskriva folk åsikter? Det var på gränsen att ditt senaste inlägg gick igenom. Nu får du skärpa dig. Som sagt: Jag har viktigare saker för mig än att sitta och leka pappa åt nån borgerlig internetgangsta.

 21. Läs: du har ingen lust att svara på obekväma argument och frågor utan lever hellre vidare i din lilla fantasivärld där du kan ge order åt höger och vänster och få allting du pekar på ”gratis”. Gott så, det kommer aldrig hända. Återkommer med svaret på debatten, håll ut.

 22. Ja, det var ju inte oväntat att den skulle komma. För det kan ju – ännu en gång – inte ha att göra med att jag anser mig sagt mitt och att jag har fan så mycket annat som jag prioriterar före att snacka med folk som tillskriver en åsikter och anklagar en för att ljuga.

  Peace out. Nu stänger jag debatten. Om någon kommer med en seriös kritik av någon av de socialistiska ekonomiska modellerna – och inte allmänt tyckande – så kommer jag förmodligen låsa upp igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s