Lund visar vägen

Blekingegade

Under dagen har Röda Lund deltagit i den stadsvandring som arrangemanget ”De socialistiska dagarna” har stått för. Vi var ett 60-tal personer som samlades utanför India Däck för att spatsera runt i Lund och höra om olika kamper ur historien. För som ni kanske redan visste så är vårt ljuvliga Lund sprängfyllt med hjältar och anekdoter och platser som dessa sammankopplas med. Vandringen som tog en och en halv timme hade många stopp, och för er som inte kunde delta följer här ett utdrag av de olika ställen vi besökte och fick höra spännande och positiva berättelser om.

1969 ockuperades tre byggnader i Lund. En på Botulfsplatsen, en på Råbygatan, och en stor byggnad på Killiansgatan 7 (nuvarande Kyrkoförvaltningen). Man var 100 personer som under tre dagar upprättade ett allaktivitets hus för barn, konst- och musikintresserade, och människor som såg behovet av ett självständigt frirum för stadens invånare. Sammanlagt 3 000 personer besökte huset innan polisen stormade lokalerna. Under flera dagar kämpade man med att försöka avhysa ockupanterna, allt medan kommunalrådet satt och drack grogg med sina polare på Grand Hotell och kablade ut order. Med bl a yxor och svetsar forcerade man dörrarna alltmedan 1 000 personer samlades utanför för att ge sitt stöd till ockupanterna där inne.

F.d. Bredgatan

Idag är India Däck den naturliga mötesplatsen för Lunds radikala vänster, men på tidigt 90-tal var det stället Wapiti vid Folkets Hus som var dit man gick för att köpa kläder, tidningar, böcker eller ta en kopp fika. Det var också här den antifascistiska demonstrationen den 30:e november 1993 samlades. Röda Lund minns hur detta ”anarkist-hak” var allt en ung aktivist kunde önska sig. Här köpte man tidningen Barrikaden, skrikiga batik-tröjor,  och diskuterade Carl Bildt-regeringen eller nackdelarna med ett svenskt EG-medlemskap. För många 70-talister blev denna fina och inbjudande lokal första kontakten med vänstern. För att minnas Wapiti döptes gatuskylten på hörnan om till ”Wapitigatan”.

Senare gick färden till där Kyrkogatan byter namn till Bredgatan. Platsen där det första ockupationsförsöket gjordes under detta årets ockupationsfestival. Festivalen fick namnet 165, efter det datum (16/5) den ägde rum, och själva idén kläcktes en sen kväll på restaurang Ariman. Snacket ska ungefär ha gått så här:

– Men, hörrni! Kan vi inte ha en festival där vi samlar folk på Stortorget för att sen ockupera en massa hus? Vi behöver 50 000 spänn och 1 000 pers.

Vad som hände sen känner nog de flesta av er till, men för att ingen ska glömma det så döptes platsen om till ”Kvarter 165”.

På väg mot Lundagård

På trappan till Athen i Lundagård berättade en av stadens historiker om vad som utspelade sig där året 1898. Arbetarna vid Svedala sockerbruk hade gått ut i strejk för högre lön och bättre arbetsvillkor. Detta var något överklass-studenterna på Athen inte gillade, och en punsch-indränkt kväll bestämde dom sig för att agera strejkbrytare. Tio studenter åkte därför de två nästföljande dagarna till Svedala för att jobba åt sockerbets-bossen, och när de återkom till Lund gick de i triumf genom staden. Men den tredje dagen gick det sämre. När de anlände med tåget till centralstationen möttes de av 1 000 arbetare som anföll med sten och tvingade studenterna att springa gatlopp genom stadens kullerstensgator. Tillsammans med borgmästaren förskansade sig studenterna inne på Athen varpå massan utanför växte. Upprörda arbetare som slog sönder alla rutorna på den nedre våningen av byggnaden. Man behöver väl knappast tillägga att studenterna upphörde med sitt strejkbryteri efter detta. Dagen efter inkallades husarerna som gjorde chock mot en folkmassa på 2-3 000 knegare som samlats på Bangatan och våldsamma kravaller bröt ut. På väg ut ur Lundagård började Röda Lund omedvetet nynna på Peps låt Bedevisa.

Senare på Bangatan beskrev en aktivist om 30:e november förra året och om hur en folkmassa på 1 000 personer jagade 70-talet nazister ut mot norr. De flesta som deltog i stadsvandringen hade så klart varit med och dragit sitt strå till stacken den dagen för ett knappt år sen, och  till minne av denna händelse döptes Bangatan om till ”Antifascistiska Boulevarden”. Huruvida några nazister vågar sig till Lund även detta år låter vi vara osagt, men om så skulle vara fallet hoppas vi att lundaborna övertrumfar förra årets insats.

Idag skriver Sydsvenskan om  delikatesser i Lund. Även detta ett trevligt inslag i vår stadsmiljö. Inrättningar som nischat sig för att serva lunds medel-och överklass med rå fisk och dyra viner och ostar (varför öppnas aldrig sådana butiker på Fäladen, Klostergården eller Linero?), lyckligt ovetande om klassmotsättningarna som varje dag växer sig starkare och starkare. Idag fick ni och vi en påminnelse om hur dessa motsättningar kan te sig i praktiken.

Röda Lunds hyllning till Svensson

6 reaktioner på ”Lund visar vägen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s