Hur är läget, Miljöpartiet?

Vart är (mp) på väg?

Miljöpartiet har sålt ut sina radikala rötter för några platser i de politiska församlingarna. Inför klimattoppmötet i Köpenhamn i december måste de byta kurs, anser vår kamrat och gästskribent Gay Glans, miljöombud i Lund.

I december kommer världens ledare att träffas i Köpenhamn för att bli överens om åtgärder för att rädda klimatet. Om överenskommelsen blir tillräcklig är dessvärre osäkert. Stora ekonomiska intressen riskerar att tippa över vågskålen till miljöns nackdel; om inte, och det är det verkligt hoppfulla, vi lyckas skapa en het blåslampa som ansätter de ekonomiska och de politiska makthavarna med nödvändiga insatser. En blåslampa i form av en internationell miljörörelse, avsevärt kraftfullare än kärnkraftsmotståndet var på 70- och 80 talet.

För att det skall bli möjligt måste vi komma över motgången som bildandet av de gröna partierna innebar för miljörörelsen. I stället för att bygga vidare på massrörelsen kröp tusentals miljöaktivister in i gröna partier i det ärliga uppsåtet att gagna miljön. Ledande miljöaktivister blev politiker på olika nivåer i samhället. De tidigare så aktiva gräsrötterna inskränkte sitt engagemang till sophantering, byte av glödlampor och att rösta. Miljöpartiet tackade för sig och lät den självständiga miljörörelsen, det vill säga sitt eget ursprung, läggas i träda.

Trots forskarnas larm om att mänskligheten står inför sin svåraste kris hitintills, tror MP att de gynnar framtiden bäst genom att förmå väljarna att ta ställning för en ”svårsmält” grön politik. En politik som bland annat innehåller förändringar i arbetsrätten och trängselskatt; åtgärder som framför allt drabbar löntagarna hårt.

I Almedalen visade Peter Eriksson vägen. I stället för att mobilisera opinionen inför Köpenhamnsmötet med långtgående miljökrav, agerade han mysig ecobonde. I och för sig hedervärt, men det gav felaktiga signaler om krisens allvar. Till Mona Sahlin har Peter Eriksson och Maria Wetterstrand däremot gett klart besked: MP är en regeringspartner att lita på. På MP:s hemsida står inget som tyder på att de är intresserade av att bygga en bred miljörörelse utanför partiernas kontroll. Förmodligen för att de inte vill gynna en rörelse som genom långtgående miljökrav kan bli besvärlig för MP:s medverkan i en eventuell rödgrön regering.Och förlorarna på MP:s partiprojekt? Vår miljö och våra barnbarnsbarn. Segrarna då? På kort sikt de miljöpartister som lyckas ta sig in i de lokala, nationella och de internationella politiska organen.

Hur långt Mp är redo att kompromissa i en rödgrön regering kan vi bara spekulera om; varför inte kravet på ett kärnkraftsstopp? Att de inte kommer att bidra till bygget av en självständig miljörörelse är däremot troligt om inte MP:s medlemmar och väljare ställer sin partiledning mot väggen och övertygar den om att en bred partipolitiskt oberoende klimatrörelse kan vara direkt avgörande för vår planets framtid.

Som ett av flera miljöombud i Lunds kommun har jag till min glädje konstaterat att väljarnas miljöengagemang är stort. Ett engagemang som skulle räcka långt om det fick en trovärdig samordning och ledning. Något MP missar om man inte ändrar kurs.Min förhoppningär att medlemmarna i MP och deras väljare kräver av sin ledning att den gör allt för att bygga den planerade manifestationen i Köpenhamn den 12 december. Om manifestationen får en stor europeisk uppslutning kan den bli embryot till en ny bred internationell miljörörelse för nödvändiga klimatåtgärder. En rörelse som förmår pressa våra politiker och de icke demokratiskt valda ekonomiska makthavarna till nödvändiga miljöinsatser. För, som Andreas Malm skriver i sin utmärkta bok, Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara försent: ”Det räcker inte att byta glödlampor. Organisera dig i klimatkampen.”

Gästskribent: Gay Glans
Miljöombud i Lunds kommun

Tidigare publicerad i Efter Arbetet

Läs också: Gay Glans utmärkta krönika Ett besök på torget, bloggen Biology and Politics och mer om klimatet på Röda Lund

Du prenumererar väl på Internationalen? Annars riskerar du att missa mycket! Nu kampanjpriset 199kr för ett halvår eller 99kr för ett kvartal!

Är grön kapitalism vår tids Noaks ark?

En miljövänlig socialism – så ser den ut

SDS SDS2 SvD SKD DN AB Expressen KVP

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s