Borgarna snor våra pengar!

Föga förvånande rapporterar LO idag att klassklyftorna har ökat dramatiskt i Sverige. De allra rikaste har nästan fördubblat sina inkomster medan arbetslösa, sjuka och studenter knappt har fått någon inkomstökning alls.

Detta är en medveten politisk strategi från borgerligt håll att genomdriva omvänd Robin Hood-politik, tro inget annat. Det handlar inte om att någon osynlig marknad tvingat politikerna till att sänka skatten för de rika, utförsäkra svårt sjuka eller skita i studenterna – för att inte tala om den drastiska försämringen av a-kassan, perfekt timad med lågkonjukturen. Nä, dom jävlarna vet vad dom gör och det drabbar oss men inte dom.

I moderaternas idealsamhälle finns bara extremt rika entrepenörer och slavarbetare som utnyttjas till skitlöner, i alla fall är det en sådan politik de driver igenom så det är den enda slutsats jag kan dra. Arbetslösa, sjuka mfl får klara sig bäst de vill i de nya moderaternas totalcyniska människofientliga samhälle.

Utförsäkringarna av sjukskrivna vid årsskiftet handlar om att de som redan tjänat på klassamhället vill tjäna ännu mer på det. Svårt sjuka är bara en belastning i denna sk logik och är således ingenting att bry sig om eftersom de inte går att tjäna pengar på. Att bokstavligen tvinga folk ur sjuksängen handlar om att försöka förankra en ideologiskt betingad arbetsmoral, som de som redan vunnit på systemet lystrar till. Därmed ökar även det ideologiska gapet mellan vinnare och förlorare. Vinnarna moraliserar alltmer öppet över vår ”lathet”, medan vi alltmer tvingas slåss för vår ekonomiska överlevnad. När de övertygat tillräckligt många om att vi faktiskt är ”lata” kan de genomdriva ännu fler försämringar.

Till alla er som sitter där hemma och läser detta – och jag vet att dom flesta är heligt förbannade precis som jag själv – sluta inte vara förbannad. Organisera er och skapa en motkraft. Idag slår dom på våra ryggar men det är inte för sent att resa sig och säga ifrån. Borgarna kämpar för sina klassintressen dag ut och dag in och då kan vi göra detsamma.

Svensson: Klassklyftorna ökar, Esbati: Historieomskrivning om remisser, Ett hjärta rött: Husmark P ljuger och vägrar ta sitt ansvar, Utredarna: Ministern sprider felaktiga uppgifter om remissinstanserna, Kommunisterna: Man kan inte tro det är sant, Röda Lidköping: De rika blir rikare och de fattigare blir fattigare

AB1, AB2, AB3, AB4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN, Sds, Ex1, EX2, EX3, EX4, HD

34 reaktioner på ”Borgarna snor våra pengar!

 1. Borgarna slåss för ett rättvist samhälle, dock är den borgliga ideologiska utopin långt ifrån er Socialistiska utopi. Den samhällsform vi lever i kallas demokrati, folkets makt, den kan ifrågasättas men just nu är den troligen den bästa formen vi vet om. Vi valde en liberal/kapitalistisk regering för tre år sedan. Nu börjar vi sakta förändra Sverige till ett land där du måste kämpa för att få det du vill ha. Det skall löna sig att arbeta och ingen skall sopa framför dina fötter. Jag ser inte klassklyftor som ett problem utan som ett naturlig del i ett samhälle där alla inte har samma drivkraft att kämpa för sin sak. Vi sätter alla olika värden på arbete socialgemenskap och familjeliv det gäller att prioritera. Det är allas rätt. Men det är inte allas rätt att ge till de fattiga från det rika.

 2. Fredriksson:
  Du skriver fint om demokrati, men demokratin innefattar i dagens samhälle inte folkets makt över företagen och är således vad jag kallar en borgerlig demokrati. Jag har tex ingen makt över vad som försiggår i företagsstyrelserna och de tillsätts inte genom demokratiska val.
  Det sorgliga i ditt inlägg är att du totalt förbiser att maktojämlikhet i samhället. Floskler som ”det ska löna sig att arbeta” tjänar i förlängningen bara ett syfte, dvs att vi genom tron på att vi kommer att kunna bli rika en dag ska jobba arslet av oss, medan direktörerna plockar ut miljonbonusar. Det lönar sig mer för vissa att arbeta än för andra, erkänn det och du erkänner också klassamhället.

 3. Varför ska folket ha makt över företag??? Jag vill inte att folket ska ha någon makt över mitt familjeäga företag som avverkar den skog som vi köpte för att livnära oss på. Vi går än så länge inte med något plusresultat ska då någon på vänsterkanten komma och ha någon makt över våran företag?? Till vilken nytta då, ruinera oss?

  Visst fan lönar det sig mer för vissa att arbeta än andra, det lönade sig mer för mig att arbeta som anställd på sågverket än det gör för mig som företagare. Nu måste jag ta ansvar för mitt arbete det behövde jag inte som anställd.

  Om vi hade ett totalt klasslöst samhälle så tänker jag inte vara företagare, det skulle inte finnas någon anledning till att försöka göra ett bra jobb när alla fick samma lön oavsätt om jag försökte eller inte.

  Vad är din optimala syn på att befolkningen ska ha i lön?? Ska det finnas någon inkomstskillnad överhuvudtaget? Eller ska det vara typ 80 % av befolkningen som ska landa inom säg samma 10.000-20.000 kr nivå?

  PS Du vet att 12 av de 17 år som rapporten tänker så har ni varit vid makten

 4. @Ken
  Jag är fullt medveten om att många småföretagare har det tufft och jobbar jättehårt, detta är inte grunden till det problem som jag målar upp. De riktigt stora företagen är de största problemen i det här sammanhanget.

  När det gäller företag så vore det ideala om de som jobbar på företaget också har makten över det, det innebär inte att någon ska komma utifrån, det handlar om att de som vet bäst också ska sköta det. Däremot, i det ideala samhället, så har vi ”företag” utifrån behov och inte efter vinst. Det betyder att om de som bor i ett visst område har behov av att vi sköter en skog och avverkar timmer där så behövs det människor som sköter detta, oavsett vinstintressen.

  Du säger att det isf inte skulle finnas någon anledningen för dig att göra ett bra jobb. Men om du jobbar med skogsnäring för att det är någonting som du är bra på och tycker är viktigt i samhället, menar du att du inte tycker det är det minsta kul, även om du främst jobbade för att dit lokalsamhälle skulle ha ett bra skogsbruk? Det tror jag.

  Jag är ute efter att vi ska ha så små inkomstskillnader som möjligt. Målet är inte en viss siffra utan ett samhälle som producerar efter behov och inte efter vinst (eftersom det senare oftast är totalt människofientligt).

  Nej, jag har inte varit vid makten, däremot har sossarna varit det. Min åsikt är att sossarna många gånger också driver en borgerlig politik. Därför anser jag att det behövs ett nytt arbetarparti som på allvar står upp för våra intressen, och därför är jag med i Socialistiska partiet.

 5. Josefin:

  Vad du missar är att dom som driver företag INTE vill ge bort makten till anställda. Om jag startar ett företag och sliter i många år för att få den på fötterna, finns det inte en chans i helvetet att jag ska ”solidariskt” överlämna makten i mitt företag till någon jag hade anställt vara för att det skulle vara ”fint”.

  Du måste inse att:

  1. Människa vill ha det bättre än annan människa
  2. Människa är INTE berred att slita för att ha det bättre, sedan överlämna det till någon som har det sämre pga. lathet.

  Hela socialistiska ideologin bygger på att vi ska vara så himla givmilda, pluralistiska och ge bort ”efter behov”. Tyvärr är verkligheten annan. Den dagen jag tvingas ”dela” med mig något jag har byggt upp själv till någon som inte förtjänar det kommer jag hellre lägga ner hela företaget än tillåta detta.

  Ingen jobbar ”för att det är viktigt i samhället och man är bra på det”. Man jobbar för att få det bättre än grannen.

 6. @Arne
  Klart den som har ett företag i regel inte vill dela med sig av det, där finns helt enkelt en intressemotsättning.

  Men vad du uppenbarligen inte fattar är att samhällets tillgångar idag inte fördelas rättvist efter hur hårt man jobbar. Sjuksköterskan med 23 000 i månaden är inte latare än den VD som plockar ut 25 miljoner i bonus. Den som är sjukskriven med svår smärtproblematik är inte latare än den som jobbar 12 h om dagen för att bygga upp ett företag.

  Ärligt talat, det samhälle du målar upp är ju fantastiskt tråkigt. Du vill inte dela med dig, du vill inte behöva bry dig om andra. Synd för dig att du inte fattar att även ditt liv skulle bli bättre om vi skar ner på den sortens tänkande och samhälle som du står för.

 7. Josefin:

  Okej, så om jag har en arbetare som är ”inte lat” och tjänar 23000 i månaden ska jag helt sonika låta honom ta andel i mitt företag för att han har det svårare än jag?

  Din värld är så härligt svart-vit. Klass mot klass lixom. Stackars överarbetad sjuksköterska till vänster och 25-miljonerkronors bonus-VD till höger.

  I verkligheten är det sjukskriven ”Ronny” som hoppade av skolan med 23000:- i inkomst kontra ”Sigge” som har 250000 i CSN lån och har fått ingångslön på 27000:- efter fem år högskolestudier, vilket blir sisådär 3500:- extra efter skatt jämfört med ”Ronny”.

  Well guess what, ”Sigge” vill ha avkastning för sina 250′ i CSN skulder och fem år i skolbänken. Han skiter i solidaritet, samhällsnytta och ”tråkigt samhälle”. Han kommer att rösta höger. Och det verkar finnas ganska många ”Sigge” som har fått nog, ty röda sitter inte längre vid makten.

  Sigge vill inte dela med sig och du kan inte tvinga honom. Den dagen någon tvingar honom att dela ännu mer kommer han att sluta producera, kakan kommer att sjunka och lämna dig med ännu mindre att ”dela”. Kommunismen är död, socialismen har allvarliga problem och behöver reformeras.

  P.S.
  Märkligt nog är det oftast folk som inte har något att dela som är ivrigast på att propagera för ”delning efter behov”.

 8. @Arne
  Du är ju så tråkigt fast i ett tänkande som bara utgår från faktorer som har med ett kapitalistiskt ekonomiskt system att göra. För mig är det uppenbart att både Sigge och Ronny skulle må mycket bättre av ett samhälle där människor och behov går före vinst. Om Sigge inte inser det, så visst, han kanske får mer i plånboken av skattesänkningarna. Men sen kanske han åker på en arbetsskada och då är det inte lika kul med borgarna vid makten längre.

  Ärligt talat vet jag inte riktigt vart du vill komma. Olika arbetare tjänar olika mycket pengar och vissa luras att tro att borgarna är det bästa alternativet, och?

  Ps. Ja det är ju klart att de som är på samhällets botten många gånger lättare inser samhällets brister. Jag tror att dom som intervjuades i Aftonbladet idag, folk som jobbat och slitit i många år, men nu blir utförsäkrade, fattat att det inte finns nån rättvisa med det här systemet. Fast du kanske tycker att man får skylla sig själv om man blir sjuk?

 9. ”Märkligt nog är det oftast folk som inte har något att dela som är ivrigast på att propagera för ”delning efter behov”.”

  Det är väl inte ett dugg märkligt. Av samma anledning som du vill kunna tjäna pengar på att andra jobbar åt dig, så vill inte folk att du gör det. Är det så förbaskat svårt att fatta att det handlar om att bara för att något är bra för dig, så innebär det inte att det är bra för en annan. Det där lärde jag mig redan på dagis. Intresset ljuger aldrig, som det heter. Ditt intresse av att berika dig på annans arbetskraft står i motsättning till dom som berikar dig.

  Du låter som feodalherrarna som sa att kungen var son av solen. Helt oförmögen att tänka utanför boxen. Samma box som i århundraden utnyttjat människor och natur till den milda grad att vi inom 100 år står inför en total klimatkatastrof. Snacka om att bita sig själv i svansen.

 10. Dumhuve Fredriksson

  Har du inte ens förstått att redan nu har inte människor lika förutsättningar, med ökade klassklyftor än mindre? I en av världens nationer med mycket stora klassklyftor är 87% av befolkningen feed up och önskar mindre klyftor. Det gör numera även snorrika människor och landet heter Brasilien.
  Källa BBC. Är du så enfaldig så du tror att överklassen kämpar mer än underklassen? Om så – släng dig i väggen!

 11. Jag tycker att du har en mycket intressant syn på ägande. Tyvärr faller du in i ramen för dom som vill ha utan att göra något. Det som avslöjar dig är gnället om att företagsstyrelser inte är demokratiskt valda. Vad är nästa steg? Ska du komma hem till mig och diktera hur jag ska möblera mitt hem? Vad har du för rätt att kräva att folk som riskerat sina pengar inte ska få sköta sina företag som dom anser vara bäst?

  Om du läser artikeln står det att jordbrukare finns med bland de vars inkomst har ökat mest. Menar du på fullt allvar att bonden snor dina pengar då han jobbar mera? I så fall är du farlig.

 12. Josefin/
  Jag är med dig till 100%, men varför argumentera vidare med Arne, han avslöjar ju sig själv…
  Jag är uppvuxen i den övre medeklassen där allt värderas i pengar och yttre karriär och om det är något dessa människor är rädda för så är det när deras barn,typ du och jag, skaffar oss dubbelt så många högskolepoäng,väljer den offentliga sektorn och ändå förblir revolutionärer. De fattar helt enkelt nada!!
  Innerst inne är de rädda, för de vet att vi ser rakt igenom dem, demaskerar dem. Utan sin nya Audi/BMW, feta funkishus och polska barnflicka är de ingen!!
  Men som våra italienska och franska kamrater säger, ”Allt tillhör oss!!” Den dagen vi förvandlar deras vackra funkishus till dagis, erbjuder den polska barnflickan en universitetsutbildning till förskollärare,då är det kört för dessa snyltare!!

 13. @Bogdan
  Jag är verkligen inte intresserad av att möblera ditt hem, vilket idiotiskt påstående.
  Du verkar ju inte förstå att det någon gör kan påverka andra människor. Vi skulle iofs kunna leva på varsin isolerad ö, varje individ för sig, men jag tycker iaf inte det verkar särskilt skoj. I den här världen så påverkas både du och jag av de beslut som tas i företag bakom stängda dörrar, därför anser jag det vara i min fulla rätt att ”gnälla” bäst jag vill. Dessutom gör de stora företagen stora pengar på de anställdas arbete.

  Och ja, jag är livsfarlig, iaf för dom som idag sitter på sina höga hästar och roffar åt sig miljoner. Den enskilda bonden kan nog dock känna sig ganska lugn.

 14. Lotta:
  Jag bor i Tyskland. Här har Svensson, eller Mustermann som han heter på tyska, polsk städhjälp och BMW. Du behöver nog vidga dina vyer lite.

  Och jag tillhör dom som tröttnat på de socialistiska inslagen i Sverige och lämnat landet. Detta är en förlustaffär utan dess like för Sverige. Jag har kostat många, många miljoner i utbildningskostnader och nu betalar jag skatt i Tyskland istället. Visserligen jämnar väl detta ut sig till viss del eftersom även tyskar jobbar i Sverige, men det minst attraktiva landet att jobba i kommer såklart att förlora i längden. Och med Sveriges vansinnigt höga beskattning av höginkomsttagare ser det inte bra ut… 67% på marginalen saknar motstycket i världen. Inte en chans att jag flyttar tillbaka så länge det ser ut så. Då pratar jag hellre tyska med människor som unnar de som jobbar hårt lite mer pengar i plånboken.

 15. Om du säger det så. Synd att du inte ens väger dina ord åtminstone på något i stil med en badrumsvåg.

 16. Strutsman:

  Precis, borgare i västtyskland snor pengar från arbetare i östtyskland med*.
  http://www.youtube.com/watch?v=0EUyi4c6QPA 🙂

  Känner fö en (väst)tysk som håller på och doktorerar (i sverige), han säger att han pluggar svenska och säger att han aldrig vill bo i tyskland igen…

  *=därmed inte sagt att alla (eller ens en särskillt stor andel) i västtyskland tillhör borgarklassen, bara att det är popularare bland tyska borgare att bo i väst än i öst.

 17. Ja, du ser. Trots att väst betalar gigantiska summor till öst, är många där missnöjda, avundjuka och otacksamma. (och du behagar t.o.m. påstå att pengarna flyter i andra riktningen?!?!?!) Men Tyskland är ÄNDÅ bättre att bo i än Sverige. I alla fall för mig. Och jag har kollegor från bl.a. Spanien, Polen, Italien och hela Tyskland, inklusive öst. Dom är också i högsta grad nöjda.

  Jag känner en tysk som jag träffade när jag bodde i Österrike ett tag för 8 år sedan. Han sa också att han aldrig ville bo i Tyskland igen. Nu bor han i München.

  Värt att notera är att man här har 100% sjuklön utan karensdag. Och det funkar, i alla fall på min arbetsplats. Fråga mig inte hur. Det kan ha med alkoholvanor att göra. Det är inte en viktigt skiljefråga mellan höger och vänster. Att jag däremot slipper 67% marginalskatt är avgörande. Skulle du vilja kommentera det? Många förnekar nämligen att skatterna ens är så höga, men det verkar inte ni känna nåt behov av. En jämförelse med kapitalskatten på 30% vore trevlig. Varför ska skatten på arbete vara så mycket högre?

 18. Men skatten var ju ännu högre när vi hade noll procent arbetslöshet, 90% a-kassa, mellanöl och noll karensdagar. Förutom ovanstående är jag övertygad om att möjligheterna till att påverka på jobbet är en sak folk värdesätter. Den dimensionen brukar dock sällan komma från medelklassen som har det rätt bra vad gäller inflytande, och som kan ta sina jävla thailandsresor 2 ggr om året.

  Så: Det är ju jättebra att du trivs i Tyskland. Problemet för majoriteten svenskar är att vi inte alla kan flytta dit, och att alla inte känner den valfrihet du gör. Grattis! Du är lyckligt lottad.

  ps. De massor av östtyskar som går arbetslösa och lever i ren fattigdom har all rätt att vara ”otacksamma”.

 19. OKEY!
  Alla gillar inte ett degenererat västliv. Jag levde en kortare tid på 80-talet vid den östtyska Östersjökusten alldeles invid ett av Folkarméns militärstrategiska områden.
  Mina vänner var unga officerare, sjuksköterkor och läkarstudenter och jag trivdes jättebra. Vi var unga och tanken på väst fanns ”inte på kartan.”Dissidenter typ Bierman betraktade vi som kontrarevolutionärer de betydde absolut ingenting i de vanliga DDR-medborgarnas liv. När säkerhetsorganen skickade Bierman med enkel biljett till väst var vi många som skrattade och ropade Äntligen!! Idag horar de runt på bjudfester i den västtyska företagseliten/ deras forna uppdragsgivare, de är inte värda annat än totalt förakt. Efter 20 år av oavbruten kontrarevolution har många människor fått fetnog av individualism,trafficking, kvinnoförnedring och Bingolotto. Återigen krävs kollektiva revolutionära strategier!!

 20. Lotta Continua: Du är en verklig sann revolutionär. Att ens våga offentliga sektorn med så många högskolepoäng. Hur vågar du???

  Josefine, Lotta och Loaderrorready ni kanske inte läser eller hör det ni skriver/säger men ni låter precis som de gamla kommunistförbrytarna.

  Nåja nu har ert parti noll inflytande och är totalt obetydligt i svensk politik.

 21. Tack Lotta för du klargör vilket person du är.
  Att du vill tillbaka till ett samhälle där staten fullständigt förtrycker dess medborgare som DDR gjorde säger allt om dig, politiskt och som person.

 22. @Josefin

  Det är ju småföretagen som kommer bli kvar i Sverige dom stora som har möjlighet flyr ju landet. Saab kommer ju slaktas och alla i Trollhättan får sparken, Ericsson lägger ner produktion och flyttar ut ur Borås & Gävle. Det enda som kommer bli kvar är dom som inte är stora nog att lämna det sjunkande skeppet. Vem ska då betala för allt jo småföretagarna.

  Vem är det som ska bestämma våra behov??? Jag, du, staten, ett företag, USA, kungen av ”långt bort i stan”???

  Jag jobbar ju garanterat inte först för mitt lokalsamhälle utan för min familj. Det är och kommer alltid vara prio 1, om jag kan jobba mindre eller inte alls och få vara mer tid med min familj kommer jag vara det. Jobbet är främst bara ett sätt att försörja min familj på. Jag kommer jobba så lite jag kan för att det ska gå runt. Om någon skulle GE mig mat, husrum, värme & fysisk säkerhet utan att jag skulle behöva jobba så skulle jag inte göra det. För jag är i grund och botten EGOISTISK. Och om jag tänker på det sättet så finns det garanterat någon mer som gör det och då kommer inte ett samhälle gå runt. Men det är fint att du tror annorlunda om mig, hoppas du kan arbeta för mig oxå i ett sånt samhälle.

  Om det nu finns människor som inte vill har vinst varför skapar ni inte ett kollektiv och lever själva och producerar efter behov. Jag som vil ha vinst och inte tycker det är människofientligt måste ju få ha en plats i samhället oxå, eller?

  Ett nytt arbetarparti ska vara småföretagarnas bästa vän för det kommer snart bara finnas en eller få manna företag kvar i detta land. Verkar ju gå bra för Socialistiska partiet möjligheter att påverka. Känns som den svenska befolkningen bryr sig mer om PP & SD än era politiska motiv, säger det dig något?

 23. Att Sverige på var rikt fram till 80-talet beror uteslutande på andra världskriget. Detta är så självklart att vi inte ens behöver diskutera det. Hur skulle länder där flera städer låg i ruiner kunna konkurrera med oss när det gäller teknikprodukter?! De hade fullt upp med återuppbyggnad. Nu är omvärlden ikapp Sverige och vi ligger inte längre före. Och därför har vi inte längre råd med bisarrt höga skatter.

  Skulle du vilja kommentera det faktum att alla som tjänar mer än 500.000 kr/år betalar ca. 66-67% marginalskatt, samtidigt som kapitalskatten är bara 30% och dessutomkan kvittas mot aktieförluster. Är det rimligt?

 24. @Strutsman
  Och jag bryr mig – inte! Tror du jag känner någon som tjänar mer än 500 000 om året? Svar nej. Men det verkar som om egenintresset inte ljuger. Om du vill diskutera hur ”synd” det är om dig som betalar marginalskatt så är det inte här du får några sympatier inte. Klart som fan dom rika ska pröjsa! Det är ju isf kapitalskatten som kanske ska höjas.

  Ang ev skatteflykt så bevisar det ju bara behovet av internationalism i arbetarrörelsen, något som vårt parti har en stolt tradition av i Fjärde Internationalen.

 25. Ni har ingen nytta av en internationell arbetarrörelse. Det kommer alltid att finnas ”svikarländer” som utvecklas bättre än de som eventuellt skulle vara med på en så dålig idé.

  Jag tror säkert att du känner någon som tjänar över 500.000. Jag känner i alla fall många. Och det när det gäller offentliga personer och chefer är det snarare regel än undantag. Kanske borde du minska din aversion mot dessa människor. En vacker dag kanske du själv kan få chansen?

 26. @Nicklas : Vilka är ”vi” som drar ihop pengar som småföretagarna betalar?? I mitt familjeföretag så är det min jag + min familj som jobbar och då betalar, jag förstår inte hur du kan dra ihop pengar som jag ska betala då?

  Det finns ju inte en chans att jag kommer anställa någon utomstående, det är kostar mer än vad en anställd kan producera. Då fortsätter vi tillsvidare heldre själva med 50 h veckor och förhoppningsvis när det blir lönsamt så kan vi kanske gå ner och jobba 20-30 h/vecka men ändå leva på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s