Megademon i Köpenhamn – vilken upplevelse!

Samling under NPA:s fanor

Vissa siffror talar för att uppemot 100 000 människor demonstrerade för klimatet i Köpenhamn igår. Världens största demonstration någonsin för klimatet och en av de största demonstrationerna i Köpenhamn någonsin- wow! Röda Lund var naturligtvis på plats och demonstrerade tillsammans med bloggkamraterna Biology and Politics, Svensson, Trotten, Proletärbella, Röda Göinge och Röda Malmö. SP:are från Stockholm, Göteborg, Lidköping, Malmö, Uppsala, Lund och Hässleholm var där. Hade vi tänkt till lite före skulle man ha gjort en särskild ”Socialistiska Bloggblocket”-banderoll.

Vi gick i Action Now-blocket tillsammans med danska Enhedslisten och franska NPA (Nya antikapitalistiska partiet). Fanorna vajade också från vänsterblocket i Portugal och Syriza i Grekland. Någonstans fanns våra belgiska kamrater men de hittade vi aldrig i villervallan. Britterna träffade vi, men var var tyskarna, polackerna och italienarna?  Socialistiska Partiet är medlemmar i världsorganisationen Fjärde Internationalen och vi har därför kamrater i alla världens hörn. Den populäre franska presidentkandidaten Olivier Besancenot från NPA var också där och skänkte oss lite stjärnglans. För många svenskar är han nog okänd men i Frankrike är han en politisk superstar.

Olivier Besancenot
Olivier Besancenot till höger på bilden

Vid samlingen på Christiansborgs Slodsplats var folk som packade sillar, det var så mycket folk att det knappt gick att vända sig om. Röda Lund insöp stämningen av folkfest och var glada att Enhedslisten hade skitstora lila heliumballonger som riktmärken för samlingsplatsen, annars kanske vi aldrig hade hittat varann i vimlet. Att svarta blocket ”tjuvstartade” och klöv vårt block mitt itu vid avmarsch underlättade dock inte.

Fransmännen var hejare på att skandera slagord och deras favorit var nog A-Anti-Antikapitalista som de ropade hejvilt. Tyvärr gjorde min bristfälliga franska att jag inte förstod deras mer avancerade slagord. Nåja, svenskarna var inte dåliga vi heller.

Demonstrationen väl framme vid Bella Center på kvällen

Väl framme vid Bella Center hade det hunnit mörkna och jag tror många hade ont i fötterna efter den 7 km långa marschen. Vi spriddes ut över Köpenhamn och över Skåne, och jag vet att vi var väldigt nöjda över att ha deltagit i någonting så här stort. Det var först när jag kom hem och såg TV-bilderna tagna med helikopter som jag förstod omfattningen av demonstrationen. Som våra engelska kamrater skulle ha sagt ”It was huge!”

Bloggat: Biology&Politics, Röda Malmö, Svensson, Jöran Fagerlund

Borgarblaskorna: Sds1 Skd1 SvD1 SvD2 DN1 DN2 GP1 GP2 AB Ex

2 reaktioner på ”Megademon i Köpenhamn – vilken upplevelse!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s