Polisstaten Danmark är inte en rättsstat

Klimatfängelset med plats för 350 personer var helt fullt igår.

Det är lätt att förfasa sig över hur människor behandlas i diktaturer som Iran och Saudiarabien. Det är lätt att förfasa sig över bristen för demokrati för miljontals människor världen över. Men det är dags att även kasta ljuset mot vad som händer mitt ibland oss, mindre än en timmas resa över Öresund.

Hårdare tag! Ge dom vad dom förtjänar! Dom våldskåta psykopaterna får skylla sig själva! Sådana saker får vi allt oftare höra från högerspökena i både den danska och svenska regeringen och dess medlöpare. Precis timat till klimattoppmötet i Köpenhamn införde den danska högerregeringen den sk ”lömmelpakken”, eller lymmelpaketet på svenska, som totalt satt rättssäkerheten ur spel. Bland mycket annat innebär den nya lagen att polisen har rätt att omhänderta vem de vill i 12 h utan någon som helst brottsmisstanke och att det kan ge 40 dagars fängelse att inte lyda polisens uppmaning.

Så här satt över 900 personer med bakbundna händer i flera timmar på kall asfalt

Igår fick vi se prov på de nya lagarna när uppemot 1000 personer omhändertogs i sk förebyggande syfte. Ett mycket litet fåtal av dessa hade slängt gatsten under ett tidigare tillfälle under demonstrationen samt använt fyrverkeripjäser. Därför valde polisen sedan att stänga in en del av hela demonstrationen. Bland de som fastnade i fällan var Greenpeace och Hare Krishna. Det låter som ett skämt men det är det inte, utan det är fullaste allvar. Rättssäkerheten är totalt satt ur spel.

Några ögonvittnesmål från de omhändertagna i Köpenhamn (min fetstil):

Från motkraft:
”En man med magsmärtor ligger avsvimmad har sagt till i en timme, bakbunden på gatan ingen doktor, snart säger polisen.”

Okänd: ”I don’t care about climate justice anymore,

please just give us normal justice!”

Händerna var bakbundna med hårt knutna plastband som skar in i händerna

Signaturen thollingby:
”Helt utan förvarning kommer det massa snutar och anfaller oss i ryggen, vi säckas in (tillsamans med delar av RS) och står och undrar vad fan som händer och om vi inte kommer få fortsätta att gå snart i kanske 30 (?) minuter. Vi blir satta i fiskbensställning med buntband runt händerna bakom ryggen (med Hare Krishna som sagt…) och får sitta där i typ 3 timmar.

Polisen låter inte folk gå på toa ens när de gråter för de är så kissenödiga, eller röra sig när det fått kramp i benen o dyl. (även gammla gubbar och tanter sätts i fiskben), man skakar av köld och vissa får tom panikattacker och spasmanfall.
Sen blir man tagen till en buss med inplastade säten (så inte ev nedkissningar blir så jobbiga) och ivägkörd till lill-guantanamo, i flera timmar med armarna i buntband bakom ryggen (sen bytte de dock så man fick ha dem framför sig istället i min buss) och fick totalt sitta i 5,5 timmar i bussen innan jag får uppge namn och bli släppt på en busshållplats (slapp alltså guantanamoburarna). Snuten förklarar glatt att de har rätt att hålla folk i 12H ”utan anledning” :)”

Signaturen drgoodandsexy:
”Snuten kom helt plotsligt flygande fran sidorna och sackade oss, sjalv har jag suttit 5+timmar med handerna lasta pa ryggen, hade tur som var bland dom forsta som hamnade i buss, manga andra har suttit flera flera timmar pa gatan nu. Ingen tillats ga pa toa, och vuxna, nyktra manniskor har tvingats pissa pa sig. Helt absurt, folk nekades lakarvard mm.”

Från Indymedia.dk:
”And there we sit for 3½ hours – literally freezing our asses of, not to speak of the pain from the all too tight plastic cufs. People wet their pants and faint. There are many hundreds. Even the Krishna people get put on the cold ground, wearing thin robes and all.”

Se filmen inifrån klimatfängelset i Valby på Sydsvenskan-TV. Det var här en del av de nedpissade oskyldiga satt i timmar efter att ha frusit på kall asfalt.

Bloggat: Svensson, RS Göteborg
Tidigare: Röda Lund
Borgarblaskorna: Sds1 Sds2 Sds 3 Sds 4 Skd2 Skd1 Skd2 Ex1 GP1 GP2 HD AB AB2 Svd1 Svd2

28 reaktioner på ”Polisstaten Danmark är inte en rättsstat

 1. Jag hatar att dessa aktivist-svin leker offer. Det finns tiotusentals barn i Sverige idag som blir misshandlade fysiskt, psykiskt, och sexuellt av sina egna familjer. Det finns kvinnor som blir slagna och våldtagna i sina äktenskap. Det finns folk som bara är ute och går, men blir rånade och misshandlade av aggressiva kriminella gäng. Dessa människor förtjänar hjälp och uppmärksamhet. De är oskyldiga offer, ofta i det tysta.

  Istället för att stå upp för dem åker en samling rabiata extremister ner till Köpenhamn och tar med sig laster med gatsten. Dessa försöker de senare slänga i huvudet på poliser, hundar, och hästar. Så mycket för att vara djurvän! Och när dessa stenkastare får en sten tillbaka i huvudet, ja då är det skandal, och då ska det gråtas ut i tidningar och bloggosfären.

  Fy fan för dessa falska offer.

 2. Escaping Perdition:

  Det finns ingen motsättning i att bry sig om barn och kvinnor som blir misshandlade och att bry sig om aktivister som blir misshandlade. Självklart är det du räknat upp fruktansvärt. Jag tror däremot inte du förstått vad som hände i Köpenhamn. De som kastade sten var inte de som blev insäckade. Det fanns två olika mer eller mindre svarta block. Det som gick längst bak i demon höll sig lugna men var de som säckades in tillsammans med folk från alla möjliga organisationer som ex Greenpeace och Amnesty. Dessa tycker inte jag är rabiata extremister precis.

  Och nej, varken polishästar eller polishundar blev skadade eller påhoppade så den passagen förstår jag inte.

 3. Polisen bör naturligtvis ha med sig toaletter eller något i den stilen om man ska hålla folk frihetsberövade. Det låter onödigt grymt, även om det bara var 100% skyldiga man höll kvar på platsen.

 4. Sluta kalla saker tortyr eller rättslösa när det uppenbarligen inte är så. Detta var en administrativ miss där de inte förberett tillräckligt mycket bussar för att kunna hantera den mängden av frihetsberövade. Jag håller med dig att det är dåligt av polisen att låta dem sitta så länge på asfalt i kylan men det är på inga sätt jämställt med det Saudiarabien eller Nordkorea håller på med. Det enda du gör är att vattna ur begreppen så att ingen tar dig på allvar.

  Säg som det är: ett misstag som danska polisen borde se till inte händer igen för att det klingar falskt med de grundläggande rättigheter som finns i deras grundlagar. De befann sig i gråzonen.

 5. Byron:
  Du verkar ha missat att detta inte är något undantag utan en fullt medveten vridning av den danska politiken iom införandet av de nya lagarna. Detta är inte ett undantag. Detta är vad som blivit regel i Danmark nu med nya lagen.

 6. Om man inte kan sätta gripna i riktiga förvar eller se till att de får gå på toa borde man verkligen inte få hålla i en så stor grej som COP 15. Det är trist att se alla jävla muppar kommentera på internet, utan att ha varit där, att det är ”rätt åt de kriminella” osv. Min bror satt på asfalten i 5 timmar utan att få kissa – han är med i Greenpeace och hade inte gjort något.

 7. Vaför vågar du inte kritisera dom som bär huvor och gömmer sig bland vanliga människor. Hade dom gett fan i att slå sönder fönster och kasta sten mot polis och sedan tagit skydd bakom vanligt folk som var där hade ni ju sluppit sitta där i timmar.

 8. Det kommer nu fram mer och mer info som pekar på att polisens tillslag var planerat innan det var någon stenkastning eller oroligheter alls. Men ja, jag tycker inte det var ett i sammanhanget bra agerande från vissa individer som kastade grejer.

 9. De skulle naturligtvis gjort som den svenska polisen:tittat på när ligisterna härjar och river stan. Den danska polisen förtjänar tvärtom beröm för att de plockat bort huliganerna i tid så de fredliga demonstranterna fick den plats och uppmärksamhet de har rätt till.

 10. Det är klart att polisen hade planerat och förberett ett ingripande. Göteborgskravallerna visar ju hur illa det kan gå. Trots vissa förberedelser.

  Det är de som bryter lagen som orsakar lidande för oskyldiga som grips av polisen. Så är det ofta. Även i de fall när oskyldiga måste förhöras och ibland åtalas för brott som andra har begått, just för att de haft oturen att befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt. Polisen bör naturligtvis vara schysst mitt i allt det trista, men skulden för de oskyldigas obehag ligger hos de skyldiga, inte polisen i första hand.

  Men som sagt, att få kissa är väl i princip en mänsklig rättighet.

 11. Strutsman:
  Jag håller med dig om att de som kastar sten och liknande har ett ansvar inför konsekvenserna av deras handlande för resten av demonstrationen.
  Däremot anser jag att den danska regeringen som infört nya rättsvidriga lagar har ett mycket stort ansvar. Preventiva gripanden av över 900 personer (över 900 personer är nu släppta och ej misstänkta för brott…) hör inte hemma i ett rättsstat. Polisen som blint tillämpar dessa lagar har också ett stort ansvar.

 12. Såvitt jag förstår var det inte preventivt, utan kom först efter vissa våldsyttringar. Att oskyldiga dras med är ju förövarnas fel, och delvis de oskyldiga som inte avlägsnar sig från våldsverkarna, i den mån detta hade varit möjligt. Det hela liknar skuldfrågan när oskyldiga dödas i krig, där t.ex. Hamas använder mänskliga sköldar och sedan anklagar Israel för deras död, trots att skulden naturligtvis ligger hos den som är så cynisk att han använder civila som sköldar.

  Och vad menar du med ”rättsvidriga lagar”? Det är ju lagen som säger vad som är rätt!?! Det är ju inget Guantanamo vi talar om, utan högst 12 timmar. Det är inte alls orimligt att man kan flytta på folk och hålla dom inlåsta ett litet tag för att skapa ordning. Jag skulle inte ha minsta problem med det själv. Arg skulle jag kanske vara, men inte på polisen.

  Polisen som tillämpar lagen har inget ansvar. Så länge lagen inte bryter mot de grundläggande mänskliga rättigheterna så finns ingen anledning för poliser att vägra att göra sitt jobb. Och 12 timmars inlåsning för efter att ha varit på platsen för skadegörelse är absolut inte ett brott mot mänskliga rättigheter.

 13. Strutsman:
  Jag tycker du har en idealistisk syn på huruvida det går att undvika att bli tagen i såna här sammanhang. Demon var riktigt rörig, det vet jag själv efter att ha sprungit fram o tillbaka o letat efter mina försvunna kamrater. Det är lätt att då hamna på fel plats vid fel tidpunkt (jag skulle passera dom som kastade sten precis när det hände och fick backa tillbaka, hade snuten slagit till då hade jag blivit mosad). Polisen gör dessutom såna här massingripanden väldigt urskiljningslöst, det vet jag av erfarenhet.

  Och ”gripandena ska ha gjorts ”i förebyggande syfte”, säger polisen.” skrev vi igår i ett citat från Aftonbladet. Och då spelar det inte så stor roll var man är eller om det kastas sten eller inte…

  Ang. begreppet rättsvidrigt så är det ju en lek med ord och definitioner, vi använder helt enkelt olika definitioner, min vill understryka att lagar inte är bra bara för att dom är lagar, ett retoriskt knep helt enkelt.

  Ang brott mot mänskliga rättigheter så har Amnesty släppt en rapport där de kritiserar polisens handlande. Jag vet även att det kommit in anmälningar till FN:s tortyrkommittee eller vad den nu heter.

  Polisen har visst det ett ansvar. De kan visa lite civilkurage.

 14. Polisen har tydliga anvisningar om vad de ska göra för att skapa ordning. Det verkar ha fungerat. Civilkurage kan vem som helst visa. Att försöka stoppa en person som håller på med skadegörelse är ett sätt. För polisen är detta ett jobb. Får poliser bisarra order kan och bör de naturligtvis vägra, men där går ju uppenbarligen våra meningar isär. Tycker du att det är fel att polisen kan gripa och förhöra mordmisstänkta som sedan visar sig vara oskyldiga också?

  Jag har inte alls en idealistisk syn. Tvärt om försökte jag kasta in en brasklapp för att visa att jag visst inser att vissa bara råkar ha oturen att vara på fel plats vid fel tillfälle.

 15. Noterar också att demonstranter från Sverige blivit stoppade vid gränsen eftersom deras färdmedel var en 42 år gammal buss som inte uppfyllde miljökraven i Danmark och därför inte blev insläppt då den släppte ut för mycket avgaser. Man slutar aldrig förvånas över mupparnas patetiska hyckleri 😀

  Att de inte respekterar åsiktsfrihet visste vi sedan tidigare.

  Som sagt, man får vad man förtjänar. Den svenska polisen har ett och annat att lära av den danska modellen, så kanske vi sluppit kravaller och sönderslagna fönster under ”demonstrationer” i Malmö.

 16. skalis: ”Att de inte respekterar åsiktsfrihet visste vi sedan tidigare.” Vem har inte respekterat åsiktsfriheten sa du?
  ”Att de inte respekterar åsiktsfrihet visste vi sedan tidigare.” Vem hade förtjänat vad? Amnesty? Hare Krishna? Tacksam för svar.

 17. Strutsman: Polisens uppgift är brottsbekämpning.
  Att utsätta 1000 personer för tortyrliknande metoder, utan brottsmisstanke hör inte hemma i en demokrati. 3 av de 1000 personerna är misstänkta för brott.
  Med din argumentation bör alltså polisen ha rätt att skjuta vilt i ett bostadsområde för att det förmodligen befinner sig en brottsling i något av husen.
  Lömmelpakken är den nya lag som tillåter gripanden av personer utan att det föreligger någon brottsmisstanke. De har rätt att gripa vem som helst i en demonstration enbart för att polisen anser att den i framtiden eventuellt skulle kunna hota den allmäna ordningen.
  Det betyder att polisen bestämmer om du får demonstrera eller inte, oavsett om demonstrationen är fredlig eller ej. Därmed har demokratiska fri- och rättigheter förflyttats från rättsväsendet till polisledningens godtycke, därav benämningen polisstat.

 18. Verkar som en del folk inte förstått vad som hände.
  Polisen gjorde enligt egen utsago ingripandet i preventivt syfte.
  Det innebär att de inte gjorde det på grund av någon tidigare stenkastning från demonstranterna utan som en förebyggande åtgärd så att detta inte skulle ske.

  Escaping Perdition du var ju uppenbarligen inte där eller hur?

  ”Istället för att stå upp för dem åker en samling rabiata extremister ner till Köpenhamn och tar med sig laster med gatsten. Dessa försöker de senare slänga i huvudet på poliser, hundar, och hästar. Så mycket för att vara djurvän! Och när dessa stenkastare får en sten tillbaka i huvudet, ja då är det skandal, och då ska det gråtas ut i tidningar och bloggosfären.

  Fy fan för dessa falska offer.”

  Det här uttalandet stämmer liksom inte med verkligheten.
  Det var inte tiotusentals rabiata extremister med laster av gatsten som demonstrerade. Det var helt fredliga demonstranter. Polisen gjorde ingreppet först, för att sedan se ifall de kunde hitta några vapen eller dylikt på demonstranterna. Det gjorde de inte, utan var tvugna att släppa demonstranterna igen. De allra allra flesta, av de runt tusen gripna släpptes helt utan att delgivits misstanke. Så att kalla dessa personer för falska offer är så idiotiskt så man börjar fundera på ifall du är en av de där rakade, testosteronkillarna som är verkliga offer. Offer för okunskap och inavel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s