Vittnesmål från fler av de gripna

Förvirringen kring vad som faktiskt hände vid demonstrationen i Köpenhamn igår verkar vara stor. Efter att ha läst vittnesmål från personliga vänner på Facebook, internetforum och alternativa mediesajter och läst de många ögonvittnesberättelser som börjat läcka ut vågar jag mig på att säga följande.

Det över 900 människor som säckades in igår gick nästan längst bak i demonstrationen. De som stod för oroligheterna, dvs kastade några stenar och sköt raketer hade då i viss utsträckning hunnit blanda sig med olika delar av resten av demonstrationen. Bland de som gick nästan längst bak fanns vissa svartklädda, förvisso, men där var stämningen lugn vid tillfället då polisen slog till. Som tidigare nämnt så var det en blandning av folk som blev säckade, bla Greenpeace, Rättvisepartiet Socialisterna, svenska SUF mm.

Looking for freedom (klicka)

De som blev säckade upplev att det kom plötsligt, utan någon förberedelse och utan att ha föregåtts av oroligheter vid det tillfället som de blev säckade. Många tror att det var väl förberett av polisen. Vissa påstår tom att några civilsnutar provocerande kastade lite flaskor för att motivera ingripandet. Polisen ville visa framfötterna nu när den nya lagen gav dom chansen, dvs den nya lag som gör att människor får hållas i 12 h i preventivt syfte.

Detta betyder att dom bilder ni sett på folk som kastat stenar på fönster,sannolikt inte är samma personer som blev insäckade. Dessa händelser skedde nämligen vid två olika tidpunkter och platser i demonstrationen. Överhuvudtaget var det ganska rörigt i demonstrationen och olika block blandades hejvilt. Ytterligare en anledning till att polisen inte ska göra så huvudlösa ingripande.

Ytterligare ett vittnesmål av Becherovka:

Hade en överjävlig kväll igår. Gick i demon med två vänner, flickvän och hennes föräldrar. Uppfattade aldrig riktigt vad som starta insäckningen, såg nån flaska som slängdes mot polisen, men vet inte om det var innan eller efter de börja insäcka. Det hela gick dock extremt snabbt och verkade väldigt planerat, som att de bara vänta på en signal. Uppfattade att majoriteten av de gripna inte var maskerade ö h t, inkluderar hare krishna och greenpeace.

Några av oss fick sitta bakbundna på asfalten i 4-5 timmar i minusgrader. Det var svinkallt, folk spydde och pissa på sig eftersom ingen fick gå på toa. Nån svimmade men fick ligga kvar. Jag slussades in i en buss där jag satt 2 timmar, fortf. inget vatten eller toa trots att folk var desperata och bad om det. De som var högljudast släpades ut och var borta5 min, kom tillbaks och var knäpptysta. De som pissa på sig blev utsläpade och fick ett knä i ryggen och folk ligga kvar på asfalten. Därefter satt jag runt 9 timmar i deras små jävla burar, runt 10-14 personer i varje som var runt 8-10m2.

De gick in då och då med pepparspray och släpade ut enskilda. De tog även alla filtar, liggunderlag och bänkar som straff för att folk protesterade, varav vi fick sitta på asfalten. Ibland gick de runt med hundar runt burarna för att skrämma folk. Folk höll dock ihop väldigt bra och det var rätt schysst stämning, trots omständigheterna. Det hela var jävligt kränkande och dessa ”preventiva” lagar skapar förmodligen väldigt mycket hat mot polisen, i synnerhet bland alla de som inte tidigare varit politiskt aktiva.

Till sist släpptes vi mitt i natten, tog 2 timmar att ta sig till mitt boende. Blev lite långt, men skönt skriva av sig lite…

Läs även RS Göteborgs version av vad som hände dem.

Bloggat: Svensson

Borgarblaskorna: Sydsvenskan: Skarp kritik mot danska polisen, Polisen: ”Vi har lagen på vår sida”

Annonser

10 reaktioner på ”Vittnesmål från fler av de gripna

 1. Beskrivningen är inte korrekt. De som säckades gick en bit framför slutet och bakre delen av demon leddes in på en sidogata av polisen och de märkte inte vad som hände. Har pratat med folk där.

  De som säckades gick precis bakom oss, dvs direkt efter NPA. NPA såg när polisen körde in och stängde av, men det fanns inget de kunde göra.

  Det är också fel att det inte föregicks av något. Precis när vi lämnade Christiansborgs Slotsplads sköts raketer mot poliser och ett tiotal fönster slogs sönder på börsen. Jag var där när detta hände. Och de som utförde det var en mindre grupp på 10-20 personer ur ”svarta blocket”. Mängder med poliser kom till platsen men inget ingrepp skedde.

  Polsien ingrepp skedde nån kilometer senare och den gjordes på ett mycket lsitigt ställe där man kunde leda om demon så att det hela inte skulle märkas. Insatsen var väl förberedd. Problemet var väl dock att de som kastat sten och skjutit raketer knappast befann sig bland de som polisen säckade.

  Jag har pratat med ledande personer inom svenska autonoma rörelsen som var på olika platser, med RS, med NPA, med vakter i demon, med folk från enhedlsisten och många andra som tillägg till det jag själv noterat.

 2. Hahahaha.

  Att lita på vittnesmål som förmedlas genom den här bloggen kan tydligen liknas vid att lita på något man läst i Pravda. Eller hört i Kim jong Ills senaste tal till nationen.

  LOL på er! Kommer jag förbi Lund någon dag så ska jag minsann ta en tur förbi er partilokal och smacka till er plånboken. Ni får väl arkebusera mig när revolutionen kommer eller nåt 🙂

 3. Anders S:
  Jo, jag vet att de gick en bit framför slutet av demon, inte sist, skrev därför ”nästan längst bak i demonstrationen”.

  Fast du säger det ju själv ”de som kastat sten och skjutit raketer knappast befann sig bland de som polisen säckade”. Polisen har dessutom sagt i olika media att det var preventivt. Jag tror personligen att de ville slå till och planerat för det oavsett om stenar kastats eller ej. De ville helt enkelt säcka svarta blocket. Den uppfattningen bygger jag på att tillhållet var så välplanerat och att de förmodligen inte ville ha ”bråkmakare” vid Bella Center.

  Ang. de här olika svarta blocken så verkar det som om de alltmer blandats upp efterhand demon gått. Men jag ska ändra några formuleringar.

  Jag var också med när de slog sönder börsen och såg det.

 4. Jonathan:
  Det finns många olika berättelser från vad som hände. Att sammanställa dessa till en helhet är inte lätt. Om du var där hade du gärna fått bidra till att ge fler detaljer. Dessutom uppfattar människor samma situation på olika sätt.
  Anders S känner jag privat och jag vet att han har bra koll, har därför ändrat någon formulering lite, det är ju just så som berättelsen växer fram. LOL på dig med 😀

 5. Det är på tiden att polisen tar sig an pöbeln och detta var ett väl valt tillfälle. Hoppas att den svenska riksdagen stiftar liknande pöbellagar så att fotbollshuligander inte är den enda grupp som drabbas av massgripanden. Vi måste få ett samhälle där åsiktsyttringar kan framföras utan att samhället vandaliseras. Om polisen kan ingripa på samma sätt som de gjorde i Köpenhamn kommer snart det beskyddande molnet av oskyldiga att försvinna och då har vandalerna inget omgivande skydd. Detta ser jag fram emot!
  De oskyldiga som greps kan jag trösta med att de ju själva valde sitt sällskap och då faktiskt är korrekt gripna.

 6. TV-tittare: Det var ingen pöbel – så länge inte Hare Krishna är det. Om polisen fortsätter att agera så här har vi dels en polisstat och dels ett jävligt uppskruvat kamp-tempo. Oavsett om man anser att det är bra eller dåligt så är det så det blir. Du är helt enkelt en provokatör. Du var inte där och du har noll koll på dylika situationer. Gå och sätt på Teletubbies i fortsättningen, vetja. Tydligen har du en kritisk förmåga som en 8-åring.

 7. Äntligen en poliskår som uträttar något för våra skattepengar.
  Dessa ouppfostrade snorungar måste sättas på plats och komma ur
  sin patetiska drömvärld. Samhället är till för oss som betalar skatt
  och gör rätt för oss.

 8. Arne: Är du dansk? Vi som protesterar betalar också skatt. Vi vill rädda vår planet. Du vill mest gnälla. Det hedrar dig knappast att bete dig som ett litet barn när mänsklighetens framtid står på spel.

  Är du för demokrati och yttrandefrihet öht?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s