Leve det svarta blocket!

Leve upproret! Leve framtiden! (klicka)

Kan man säga så? ”Leve det svarta blocket!”? Ja, varför inte? Jag menar: Vad har den FN-kramande, socialdemokratiska, pacifistiska, ”vi kräver”, ”snälla sluta”, reformistiska, ”vi demonstrerar en gång om året för att till slut bara lägga oss på rygg och se på” -gänget att komma med? Det är väl den frågan man borde ställa sig? Dom som passivt låter kapitalismen fortsätta (f.ö. är ordet ”kapitalismen” ibland väldigt missvisande – det är nämligen fysiska personer bakom klimatkaoset – även om de följer en kapitalismens profitlogik). Har inte svarta blocket rätten på sin sida när dom utmanar kapitalismen och deras poliser konkret? Enligt Röda Lund har de all rätt på sin sida. Det är människor som med risk för sin egen frihet och hälsa attackerar kapitalismen och ger fan i att dalta med förstörarna och profitörerna. De ska stödjas bra mycket mer än Wetterstrands arbetarfientliga och försiktiga politik. De ska hyllas mer än Obama som skickar 30 000 nya soldater till Afghanistan för att styra upp ett krig om oljan som skapats för att skydda de amerikanska företagens intressen. Att Obama fått fredspriset är det största hånet sen massmördaren Kissinger fick det på 70-talet efter att han beordrat slakt på miljoner vietnameser.

Så: Leve det svarta blocket! Leve dom som vågar ta bladet ur munnen och gå till strid mot en hänsynslös och barbarisk makt med tusentals misshandlande och avtrubbade snutar som beter sig som följare till råttfångaren i Hameln. Du  har också ett ansvar – Mr Snut. Precis som de amerikanska desertörerna under vietnamkriget vägrade följa massmördarnas order – så har du också ett ansvar. De människor som i fattiga länder redan nu känner av misären av klimatkaoset skiter blanka fan i något svart block! De är intresserade av handling. Precis som den vietnamesiska motståndsarmén en gång fick militär och ekonomisk hjälp av den svenska vietnamrörelsen skiter dom i någon ”We shall overcome”-retorik.

Röda Lund har en hel del kritik att komma med när det gäller hur anarkistiska- och autonoma grupper agerar. Deras synsätt är tyvärr många gånger lika brett som en snubbe som fastnat med skallen i ett cementrör. Många av dem har inte förstått hur man bygger en rörelse från grunden och involverar fler och fler genom aktioner som bygger på den breda massans involvering. De är desperata och vill ha någonting gjort här och nu. Men kom inte här och utmåla våra kamrater som några galningar! De verkliga galningarna är de svinrika, arroganta, bestämmande, och korrupta människor som leder förstörelsen av vår planet.

Vi i Socialistiska partiet deltar inte som en fraktion i det s.k. ”Svarta blocket”, även om vissa av oss inte har något emot att delta i gatukamp för konkreta mål som det exempelvis var frågan om i kampen för Ungdomshuset i Köpenhamn eller ockupationsrörelsen i Lund. Vissa av oss fanns även igår bland ”dom svarta”, och vi kommer finnas bland de som kämpar på onsdag i aktioner. Röda Lund anser att det finns och blivit uppenbart att det svarta blocket har en väldigt ineffektiv struktur och uppstyrning kring sina arrangemang och att bristen på organisation försätter deltagarna i onödig fara pga bristen på demokratisk organisering och involvering. Ibland är denna brist direkt skadlig och hämmande för unga människors strävanden. Det var exempelvis tidigt ganska tydligt att lördagens taktik från svarta blocket skulle bli – och sedermera blev – misslyckad.

Vi står för inkluderande organisering som utgår från människors egna erfarenheter kring en socialistisk och revolutionär agenda som måste växa fram ur människors egna villkor och sammanhang. Vi kritiserar de som tror sig komma med enkla lösningar och som avskärmar och som ibland flyttar fokus från sakfrågorna och som inte kan göra nyktra avväganden i hur man ska bekämpa kapitalismen eller agera mot ett allt mer fascistoid samhälle. Det finns också anledning till att rikta kritik mot det sätt som man klär sig, i det att man skapat en kultur snarare än en politik i att agera. Men vi är till fullo överens med de svartklädda i kritiken av kapitalismen och klimatförstörelsen. I nödvändigheten att det inte räcker med snack och kompromisser på de rika ländernas villkor.

Röda Lund säger än en gång: Leve det svarta blocket! För vem annars kan dagens ungdom – dom som kommer få plikta för kapitalismens förstörelse – känna någon samhörighet med? Vi säger inte att svarta blocket och de autonoma har helt rätt – vi säger bara: Kom med nåt själv då! Tiden är knapp!

Vi citerar vår kamrat Svensson:

Vidare deltog jag i ett möte arrangerat av Enhedslisten ihop med svenska vänsterpartiet och tyska Die Linke. Lars Ohly satt i panelen och förde fram en massa reformistiska floskler. Det var genom att förändra parlamentets sammansättnng som jorden skulle kunna räddas. Vänstern satt inne med lösningen, ingen annan. Dvs en bättre kapitalism enligt Ohly, även om han inte sa exakt så. Folket, arbetarklassen och kampen för ett bättre liv existerade inte utanför parlamentet i Lars Ohlys värld. Men publiken var av annan mening. Stämningarna i publiken var klart antikapitalistiska. Något som svenska vänsterpartiet och Lars Ohly inte är. Panelen i övrigt var också svag och dominerad av reformistiska tankegångar.

Motvind: Dra åt helvete
Svensson: En Köpenhamnsdag i ekosocialismens tecken

SDS SDS2 AB AB2 SKD EXP DN

9 reaktioner på ”Leve det svarta blocket!

 1. Så bra att polisen för en gångs skull kan agera innan lymlar lyckas förstöra en del av Köpenhamn. Vi har ju sett hur det kan se ut på Nörrebro och på Föreningsgatan i MAlmö. Denna gång var polisen beredd och det var på tiden! Hoppas att den svenska polisen lärt sig av sina nordiska kollegor så att vi slipper vänsterpackets vandaliseringar i framtiden. Om sedan någon ansett sig vara oskydig men trots detta gripits så kan man ju säga att de själva valt sitt sällskap och då kanske de får inskränka sig till att sittdemonstrera på Amager och burdemonstrera i Valby. De har ju trotsallt fått mer publicitet än sina kollegor i det stora tåget. För vem vet egentligen vilka budskap det stora demonstrationståget hade…

 2. Haha, rätt uppenbart att du inte vet vad du pratar om Observer. Väldigt tydligt att du inte var på plats och såg vad som hände. Polisen agerade totalt urskillningslöst, arresterade alla, oavsett grupperingar och hur man såg ut. Detta inkluderade således såväl greenpeace-aktivister, Hare Krishna som helt vanliga demonstranter.

  Jag gick i demon med två vänner, flickvän och hennes föräldrar. Några av oss fick sitta bakbundna på asfalten i 4-5 timmar i minusgrader. Det var svinkallt, folk spydde och pissa på sig eftersom ingen fick gå på toa. Nån svimmade men fick ligga kvar. Jag slussades in i en buss där jag satt 2 timmar, fortf. inget vatten eller toa trots att folk var desperata och bad om det. De som var högljudast släpades ut och var bort a5 min, kom tillbaks och var knäpptysta. De som pissa på sig blev utsläpade och fick ett knä i ryggen och folk ligga kvar på asfalten. Därefter satt jag runt 9 timmar i deras små jävla burar, runt 10-14 personer i varje som var runt 8-10m2.

  De gick in då och då med pepparspray och släpade ut enskilda. De tog även alla filtar, liggunderlag och bänkar som straff för att folk protesterade, varav vi fick sitta på asfalten. Ibland gick de runt med hundar runt burarna för att skrämma folk. Det hela var jävligt skrämmande och kränkande.

  Det har genererat i mycket ilska och vrede och detta ”preventiva” agerande kommer med all sannolikhet förr eller senare slå tillbaks mot polisen.

  Du är ärligt talat ett jävla skämt som hävdar att Sverige bör få samma extremt odemokratiska lagar. Det är ett enormt hot mot grundläggande demokratiska rättigheter och yttrandefriheten, vilket i princip alla människorrättsorg. är eniga om. Det vi upplevde i lördags var ett rent helvete och skulle förmodligen klassas som tortyr enligt internationella mått. Kan ju nämnas att såväl Amnesty som greenpeace har anmält behandlingen till FN för brott mot mänskliga rättigheter. Det kommer även jag och mina vänner göra.

  Tänkt efter en eller två ggr innan du öppnar käften.

  Tack så mycket för en bra artikel!

 3. Håller med!

  Svarta blocket har rätten på sin sida och borde hyllas som hjältar.
  Men nu är det så att Svensson inte håller med. Svensson har blivit lurad till att tro att det är polisen som har rätten på sin sida. Med bakgrund mot detta så tjänar inte vår sak på ytterligare våldsyttringar från det svarta blocket. För det är ju vår sak som är det viktiga, inte att stå med huvudet högt och falla som martyrer. Vi vet att Aftonbladet och DN alltid snedvrider fokus till att bara handla om vilka våldsyttringar det svarta blocket gör sig skyldiga till. Vi vet också att opinionen påverkas negativt av detta. Och det är opinionen som är det viktiga. Ska vi få folk med oss måste vi sluta att skrämma dem. Polisen är ond jag vet det. Men det vet inte vanligt folk. Och vanligt folk kommer aldrig inse detta så länge det svarta blocket skrämmer dem!!

  Därför borde vi övergå till en helt pacifistisk linje och låta polisen stå för våldet. Först då kommer vanligt folk sympatisera med oss och förena sig med oss!!

 4. Trine:
  Ja, varför inte lyssna på vad folket tycker?!

  Dock kommer inte vänstern att få anhängare i alla fall. Våldet är snarare en desperation över att inte få anhängare på annat sätt, skulle jag tro.

  Men du har helt rätt. Folk skräms av våldsamma och maskerade demonstranter som attackerar poliser och åsiktsmotståndare eller förstör egendom. Oavsett om dom kallar sig anarkister eller nazister.

  Håller dock inte med om att folket är lurat. Inte högerut i alla fall. Svenska folket är obegripligt vänstervridet. Man ser i väldigt hög grad orättvisor där dom inte finns och ser makt över sitt eget liv som en ofrihet. Om ni nu tycker att folket är lurat, varför inte försöka tala om sanningen för folket istället för att idiotförklara dom? Det senare brukar ju funka sådär lagom bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s