COP15: Dagens konfrontativa massaktion

Progressive Photo

”Siffran över de ”administrativt omhändertagna”, som det heter på danskt nyspråk, stiger i Köpenhamn. Danska polisens målsättning är att slå helt ut Climate Justice Action’s ickevåldsliga massolydnadsaktion på onsdagen. Efter gårdags kvällens tillslag och nedstängande av CJAs fest i Christiania har polisen idag stormat ett socialt center, beslagtagit cyklar inför aktionen och gripit tre av CJAs talespersoner efter en presskonferens på Bella Center.

Vad är det danska staten är så rädda för? Varför måste de sätta in 6 000 poliser mot ickevåldsaktivister? Varför denna demonisering av alla klimataktivister på gatorna?

Under måndagskvällens fest gav Naomi Klein svar på de frågorna. Hon beskrev det stora missnöje inne på COP15 från delegaterna från globala syd, hur det genomstressade avtalet kommer innebära en katastrof för dem. COP15s stora ”lösning” på klimatproblemen, handeln med utsläppsrätter, skjuter över hela ansvaret på syd – de länder som inte orsakat problemen. COP15 handlar främst om att utveckla nya marknader. Missnöjet på insidan av Bella Center är stort och allt fler NGOs och syddelegater börjar öppet tala om att ansluta sig till olydnadsaktionen den 16 december. Det talas om mellan 500 – 1 000 personer som kommer att avbryta sina förhandlingar och tåga ut den 16 december, för att möta de sociala rörelserna utanför.

Det är därför en intressant allians är på väg att uppstå. Climate Justice Action, med landlösa bönderna Via Campesina och indiska Social Action Forum i spetsen, kommer därför att gå fram till Bella Center, ta sig in genom avspärrningarna och möta upp dessa syddelegater på parkeringsplatsen utanför centret och hålla en gemensam ”peoples assembly” om att hitta verkliga lösningar på klimatproblemen, lösningar som kräver systemförändringar – inte nya marknader.

För att vara väldigt tydlig: CJAs aktion är fredlig, den är baserad på konfrontativt ickevåldslig civil olydnad. Inget kommer gå sönder, inget kommer angripas, inga stenar kastas, ingen kommer att svara på polisvåld. Man kommer försöka ta sig runt poliser, klättra över staket, gå fredligt rakt framåt, cykla förbi avspärrningar. Ändå demoniseras den totalt i media. Politikerna har instiftat speciallagar mot den, som upphäver all rättsfrihet och demokratiska rättigheter. Polisen gör allt för att preventivt stoppa den. Alliansen mellan nordens radikala rörelser och sydliga delegater ses som livsfarlig.

Naomi Klein har i sina artiklar och tal inför COP15 beskrivit hur FN aggressivt har försöka bryta upp utvecklingsländernas G77-block genom att söndra och härska, och ställa de speciellt sårbara länderna mot väggen genom att erbjuda dem speciallösningar. Den danska staten har samtidigt investerat enorma summor pengar i att saluföra sin huvudstad (nu som ”Hopenhage”) som det toppmöte där världen ska räddas. Men eftersom toppmötet inte ens börjat röra sig i den riktningen, riktas åtgärderna mot att tysta alla former av protester, allt som kan hota den bilden. Danmark kan inte kontrollera toppmötet.

Samtidigt fortsätter kaoset inne på toppmötet. Under dagen har 15 000 delegater, journalister och folkrörelserepresentanter köat och varit utestängda från forumet efter att deras ackreditering nekats. De flesta NGO’s har fått antalet ackrediterade starkt neddragna och över två tredjedelar av sina inträdeskort indragna. Även detta slår hårt mot delegationerna från syds folkrörelser med många deltagare medan enbart ”höjdarna” släpps in.

RECLAIM POWER – Pushing for Climate Justice!

8.00 Samling på Tårnby station.
10.00 Gemensam marsch fram till huvudingången.
12.00 Peoples assembly börjar inne på Bella Center-området.

Blå blocket kommer att genomföra peoples assembly och ta sig fram till centret via en demorutt som polisen godkänt. Sedan kommer de att fredligt knuffa och klättra in på toppmötesområdet för att hålla mötet med syddelegaterna.
Gröna blocket är ett snabbt och mobilt block som försöker ta sig genom stängslen på olika ställen. De samlas på Örestads station.
Cykelblocket kommer att röra sig överallt i området kring toppmötet och ta sig runt polisens avspärrningar.
Alla block stödjer ett gemensamt aktionskonsensus om att agera utifrån ickevåldslig civil olydnad – inget våld kommer att tillåtas i någon av aktiviteterna runt Bella Center!

”Imorgon (Läs: Idag) kommer vi, de globala rättviserörelserna, att ta över FN-konferensen för en dag och förvandla det till ett Peoples Assembly. Vårt mål är att avbryta förhandlingarna och öppna ett utrymme inom FN-området för att hålla ett eget möte. Mötet ska ge röst och de som inte blir hörda, och vara en möjlighet att förändra dagordningen, att diskutera verkliga lösningar och sända ett tydligt budskap till världen med en uppmaning till klimaträttvisa.

Reclaim Power! är en konfrontativ massaktion av ickevåldsligt civil olydnad. Vi kommer att ta oss förbi alla fysiska barriärer som står i vår väg, inklusive polisens försök att eskalera situationen, och undvika att skapa osäkra situationer; vi tar oss dit för att göra våra röster hörda!”

Publicerat 15 december på motkraft.net

Röda Malmö: Sista chansen att byta strategi
Kildén & Åsman: Polisen grep oskyldiga – stoppade pressen
Svensson: Oacceptabelt gripande av svensk aktivist och Hur danska parlamentariker borde agera vid Reclaim the Power
Röda Lidköping: 100 000 demonstrerade för klimatet
Kulturbloggen: Planka för en bättre värld

SvD SvD2 DN DN2 AB AB2 AB3 AB4 SKD SDS SDS2 EXP

9 reaktioner på ”COP15: Dagens konfrontativa massaktion

 1. Vi släpper inte igenom direkta lögner här. Sök dig någon annanstans om du vill sprida lögner.

  /Röda Lund

 2. Våld i lagen mening är att ta sig in på områden eller förbi avspärrningrar. Eller vad skulle ni själv tycka om någon med fredlig civil olydnad tog sig in i era hem bara för att dom ville demostrera mot något. Skulle ni då inte vilja att någon (kanske polisen) hjälpte till för att ni inte skulle känna hotade. Om ni inte håller med så berätta gärna vart ni bor (eller vart era föräldrar bor) så ska jag demostrera emot eran demostration fast då är tanken att min demostration ska hållas i erat vardagsrum.

 3. På vilket sätt då? Vad är skillnaden om jag olagligt bryter mig in på Mc Donalds, ICA, en polisavspärrning, regeringshuset, ditt hem?

  Jag hade ju bara tänkt berätta på ett fredligt sätt hur min politiska värld ser ut, om du inte vill det och ställer dig ivägen vid din ytterdörr så ska jag bara fredligt stå men 10 kompisar och trycka mig framåt. Jag har inget ont uppsåt med det jag vill bara utnyttja lite civil olydnad.

  Oavsätt om jag avser att bara ha en fredlig demostration? Kan inte personer som finns innanför dessa fysika väggar känna sig hotade? Varför får inte jag uttrycka min demokratiska rättighet att demostrera? Eller är det för att jag då helt plötsligt inte har dom rätta demokratiska idéerna?

 4. Tanken var att hålla ett möte UTOMHUS. Du har noll koll på vad du snackar om, och det blir ju riktigt skrattretande när du jämför enskildas hem med offentliga lokaler, världssamfundet och en fråga som handlar om mänsklighetens fortsatta existens.

  Lacka på den rika världens ledare istället, töffe.

 5. Alla ställen som jag nämnde ovan (utan själva regeringshuset) omfattas av områden som är utomhus. Och alla gränsar till varandra. Bara för att min ville hålla något utanför någon lokal så råkar ni passera någon hem el dy som råkade bli vandaliserat (självklart inte av er) men av någon som bara vill ha lite kul.

  Som du i din kommentar bevisar så räknas inte mina politiska synpunkter utan avfärdas bara med ”du har noll koll”. Jag har tydligen inte rätt att tro vad jag vill utan det är din sanning som ska gälla, är det domokrati?

  Och när jag jämför enskildas hem med offentliga lokaler mm så handlar för mig om ALLAS demokratiska rättigheter och SKYLDIGHETER. Om de inte följs och vissa pga politisk övertygelse får bryta mot egen valda lagar så sätts hela den demokratiska processen ur spel.

  Då skulle vi lika gärna ha en anarki.

 6. Anarki lär du bli varse – eller snarare dina barn eller barnbarn – när människor drabbas av klimatets hämnd. Redan idag dör folk därför att de rika länderna vägrar ta sitt ansvar. Dina synpunkter är därför bara trams. Hur kan man prata om ”ALLAS demokratiska rättigheter” när de rika länderna redan idag skapar miljoner klimatflyktingar och tusentals döda, och vägrar skriva under något avtal där de försöker göra något åt det hela?

  Därför är det inte bara trams – det är direkt reaktionärt – att i det läget tala om demonstranternas skyldigheter.

 7. Om man är reaktionär för att man menar att även vänsterungdomar har skyldigheter, så räkna in mig bland de reaktionära då.

  Människor som är så övertygade om att de har rätt att de är beredda att ta till våld är farliga.

 8. Jonas: Det är ingen som påstått att inte även vänsterungdomar har skyldigheter. Den största skyldighet vi alla har är att trygga den här planeten för våra efterkommande.

  Att komma med tramsiga liknelser och attackera de som står upp för framtiden istället för de som försöker förstöra den får en att undra en smula över personens prioriteringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s