Idag griper vi i förebyggande syfte personalen på danska konsulatet

PRESSMEDDELANDE

Preventivt gripande av dansk administration

Vi kommer idag att gå in på Danska kungliga konsulatet i Malmö på Stortorget och preventivt gripa personalen, detta för att förhindra fler massgripanden och på grund av att den danska staten bryter mot de mänskliga rättigheterna. Ett lands konsulat representerar nationen utomlands och den danska statens agerande är en fara för demonstrationsrätten. Danska polisen har i flera dagar under COP 15 använt massgripanden som taktik, utan egentlig grund. Man har hindrat människor från att uttrycka sin åsikt i demonstrationer där man försöker påverka toppmötet som beslutar om klimatets och allas våran framtid. Den danska polisen har stormat pubar och barer i Christiania, frihetsberövat nära ett tusental i lördagens demonstration, omhändertagit andra demonstrationer och utsatt de gripna för omänsklig och förnedrande behandling vid gripandena.

Ungefär så här kommer det gå till (Klicka)

– I lördags satt jag fyra timmar bakbunden i minusgrader på asfalten, polisen vägrade låta mig gå på toa eller sträcka på mig. Jag såg att de slog folk som försökte byta ställning, en del av de omhändertagna tog de av vantarna på och min kompis blödde runt handlederna efter buntbanden, som de använde som provisoriska handbojor på oss alla, och hon har fortfarande ont. Vi behandlades som djur. En kille i ett led bredvid mig kissade på sig efter att polisen ignorerade att han bett att få gå på toaletten i två, tre timmar, berättar Andreas från ockupantscenen – Malmö. Den danska polisen bryter mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. I artikel 5 står det: Ingen må utsättas för tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning och i artikel 9 står det: Ingen må godtyckligt anhållas, fängslas eller landsförvisas. FN är värd för COP 15, men har mötet i ett land som inte uppfyller de grundläggande mänskliga rättigheterna.

– Jag fick inte veta varför jag var omhändertagen, när jag frågade så struntade de i att svara. Vi fick trängas i burar inne på Klimat-Guantanamo och de som inte fick plats fick sitta i bussar. Burarna var fulla, fortsätter han. Den danska lagförändringen ”lymmel-paketet” kriminaliserar rätten att demonstrera. Det preventiva gripandet innebär att polisens misstanke om att du kanske ska begå någon form av brott kan leda till att du blir omhändertagen i 12 timmar, det räcker alltså att vara på fel plats vid fel tillfälle. Att stå i vägen för dansk polis kan leda till 12 timmars arrest, 40 dagar i fängelse, till och med 30 000 DKK i böter. I praktiken blir demonstrationsrätten selektiv och inte en rätt som omfattar alla. Danska staten omöjliggör civil olydnad genom de höga straffen trots att det är en metod som används av folkrörelser för att främja demokrati och mänskliga rättigheter, till exempel när den tidiga arbetarrörelsen skapade strejkrätten genom att gå ut i strejk trots att det var i strid med gällande svensk lag. Med den här lagstiftningen får polisen också större befogenheter att till exempel lägga sig i fackföreningars blockader, något som ska vara något för arbetsmarknadens parter att avgöra.

– Är Danmark på väg att bli en polisstat? De ska bestämma våran framtid, göra upp om klimatet och vi får inte ens tycka någonting. Säger Maja från SUF Malmö. Hon beskriver varför vi väljer att gå till konsulatet: – Den danska ambassaden är full med människor som representerar Danmark, de kallar sig fredliga men vi uppfattar situationen som hotfull och känner oss tvingade att ingripa så att de slutar att selektivt kriminalisera demonstranter. Det kan innebära att någon oskyldig blir gripen. En oundviklig, tråkig men nödvändig konsekvens för att säkerställa ordningen. De mänskliga rättigheterna måste följas.

De organisationer som står bakom aktionen är: Syndikalistiska ungdomsförbundet – Malmö, Syndikalistiska ungdomsförbundet – Lund, Aktivitetshuset Utkanten, Mangla, Socialistiska Partiet – Lund, Socialistiska Partiet – Malmö, Socialistiska Partiet – Hässleholm, Bang FC, Sveriges Kommunistiska Parti – Malmö, Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund – Malmö, Lundabor mot nedskärningar, Ockupantscenen – Malmö, Planka.nu – Skåne, Hardqueer, Motarbetaren, Förbundet Allt åt Alla – Malmö

Svensson: Fascistiseringen av samhället
Proletärbella: Polis misshandlade COP15-delegater

SDS AB AB2 AB3 SvD SvD2 SvD3 EXP EXP2 SKD SKD2

15 reaktioner på ”Idag griper vi i förebyggande syfte personalen på danska konsulatet

 1. Bra iniativ! Det dessa danska lymmlar förespråkar och representerar kan inte tolereras i ett demokratiskt samhälle!

 2. Vad fan hände i Danmark egentligen? Från pölseätande, gemytlig lillebror med mysiga cigarrökande tanter till polisstat med aspirationer på Storbritannien i ”V for Vendetta”!

 3. Och hur fan skulle det sett ut om man inte tagit itu med dessa figurer från feghetens arme,
  som med luvan uppdragen över trynet försöker slå itu allt som kommer i dess väg.
  Hur nu detta skulle kunna förbättra klimathotet genom att man eldar upp halva staden är det
  väl bara dessa vänsterjönsar som förstår Nej sådant läder skall sådan smörja ha.
  Det enda som var bra i dom paradisstater som ni förespråkar, var just detta att så kunde man
  ej bära sig åt, utan att få kännbara straff. Att missbruka demokratin skall kosta.

  Varning Alf, den här sortens kommentarer som påstår saker om oss som inte stämmer är på gränsen att släppas igenom. Du får skärpa dig och argumentera mot saker vi faktiskt tycker

 4. Återigen, sluta tillskriva Röda Lund åsikter vi inte har, Alf.

  1/ Det finns ingen som eldat upp halva staden.
  2/ Snutrepressionen var ÄNDÅ mycket stor.
  3/ Vi förespråkar inga ”paradisstater”. Om du menar Ryssland kan jag upplysa om att vi tillhör den strömning (trotskismen) inom vänstern som alltid varit anti-stalinistisk, vars kamrater mördades i Sovjet.

 5. Ha Ha varningar från er tar jag med en nypa salt, är det fel att ni förespråkar kommunistiska
  styresskick? o tala gärna om var nån stans på jordklotet dessa styresskick har fungerat.

 6. Alf: Vi är för ett samhälle där folket har makten över sin vardag, sin framtid och sitt samhällle. Ingenting av det fanns i de gamla östdiktaturerna.
  Du beter dig som en femåring, töffe.

 7. Loaderrorredy: vilket löjligt namn föresten.

  En femårig Töffe verkar ha mer innanför pannbenen än flummrumporna i röda Lund.

 8. Ja Loaderrorready: du bara bekräftar det som jag har försökt säga hela tiden,

  att röda Lund lever i fablernas värld: Tjillevip

 9. Men, snälla Alf. Gå igenom vad du skrivit här och ta upp ett relevant inlägg där du diskuterat vad vi faktiskt tycker. Snälla gör det. Och om du nu inte hittar något sådant inlägg så kan du väl iaf i framtiden skriva om något vi påstått eller stått för. Det är lixom så man brukar göra. Man läser en text, och om man inte håller med om något som står där så kritiserar man det. Inte som du har gjort: Hittar på saker och sen kritiserar dem.

 10. Suck!

  Lär er åtminstone att stava rätt. För Övrigt anser jag er obildbara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s