Det är kapitalismen, pucko!

Klicka för Moore om kapitalismen

På ett nästan övertydligt sätt vävs nu kapitalismens ekonomiska kris och dess klimatkris samman. Samtidigt som klimattoppmötet slutar i dunderfiasko beslutar tretton GM-ledare att västra Götaland ska utsättas för arbetslöshetschock när Saab läggs ner.

För varje förnuftig människa borde det stå klart att krisen inom industrin bör lösas med omställning till produktion av miljövänliga fordon och produktion av andra för klimatkrisens lösning nödvändiga produkter.

Men det kapitalistiska systemet går inte efter förnuft eller miljöhänsyn utan utifrån vad som nu kan säljas på kort sikt med vinst. Det finns, i både i-länder och tredje världen, en växande köpstark över och medelklass som efterfrågar miljödestruktiva konsumtionsvaror. De olika bilföretagen satsar på att leverera dessa varor. Går det inte eftersom konkurrensen är mördande lägger man istället helt ner och ställer arbetarna inför massarbetslösheten.

Det tragiska är att även arbetarrörelsen har accepterat detta kapitalistiska system som det enda tänkbara. Varför reser inte arbetarrörelsen frågan om det är en rimlig tingens ordning att tretton direktörer i Detroit bestämmer över tusentals arbetare i Västergötland? Varför har metallfacket i bilkrisen satt sitt hopp till sportbilsföretag och nya kinesiska kapitalister så att produktionen ska fortsätta med samma inriktning, utan miljöhänsyn. Varför har inte arbetarrörelsen konfronterat Maud Olofssons skandalösa nyliberala vägran att låta staten gripa in med att mot henne ställa förslaget om samhällsövertagande och förnuftig produktion? Svaret är tyvärr att arbetarrörelsens nuvarande dominerande riktning, socialdemokratin, totalt har förlorat visionen om att ett alternativ till kapitalismen är möjligt.

Även kapitalisterna är det kapitalistiska systemets fångar. Det företag som inte maximerar profiten slås ut. Därför är det en illusion att fattigdom, arbetslöshet, miljö- och klimatkris kan lösas utan ett systemskifte.

Maud Olofsson vars ledstjärna i livet är att samhället inte får äga industrier kan bara se ett alternativ för Saab: Att ett kapitalistiskt företag presenterar en affärsplan som ger Saab vinst på kort sikt. Den verkliga lösningen är den motsatta: Samhället måste ta över och ställa om produktionen. Inom Saab finns enorma resurser i form av tekniskt kunnande, yrkeserfarenhet industriell tradition och materiella resurser. Dessa får inte kastas bort. Men de måste få en ny inriktning. Det kommer inte att ge maximal vinst på kort sikt. Men det är ju just detta som utgör de nödvändiga kostnaderna för att skapa ett hållbart och förnuftigt samhälle.

Skapandet av en stark socialistisk strömning som kan ta upp kampen för denna förändring är inte bara önskvärd. Den är idag en akut nödvändighet för vårt jordklot och mänskligheten.

Peter Widén, Socialistiska Partiet

Internationalen: Systemskifte – inte klimatskifte
Läs också SP:aren och Volvo-arbetaren Lars Henriksson i GP: Bilindustrin – en social tillgång

Svensson Röda Göinge Röda Malmö

GP, SVD, DN, GT1, 2, AB1, 2, 3, ,4, ,5, ,6,,7, ,8, ,9, ,10, ,11, DN, 1, 2 svd, 1, 2, 3, 4 gt, 1, 2 gp, 1

Annonser

8 reaktioner på ”Det är kapitalismen, pucko!

  1. Jaha en hemsk jul. Inte ska de väl få fira jul egentligen, har du inte något annat, något nytt åt dem som inte är för ”borgerligt”? Nej nej julen den är väl en ”kapitalistisk högernyliberalmarknadsamerikanskimperialistiskkonspiration” bla bla det också. Du verkar har tappat bort dig själv i begreppsfloskler och drömmande. Du sitter nöjt och slår i dina spikar och det är svart eller vitt hela tiden. Vad är det för trams du skriver, vet du hur stolligt det ser ut egentligen? Det är bara en massa ostrukturerat tankeskrot men så är det med folk som tappat bort sig själv och blåser på i den där stilen, ultravänstermänniskor. Enkla idéer o gatuslagordsretorik hela tiden. Svart mot vitt, kön mot kön, klass mot klass. 12 direktörer, kom du inte längre från CH Hermanssons bok om de 15 familjerna etc. Men du kanske också tycker Stalin är mänsklighetens största välsignare. Man undrar ju verkligen om du har fattningsförmåga att förstå varför en produkt av något slag produceras i ekonomi, om du är i stånd att ha någon tanke om mekanismerna bakom det. För dig verkar det ha något värde i sig att något minsann skall tillverkas för att det skall finnas en arbetarklass etc som ska hyllas på något vis, det är ett värde i sig.

  2. Sixten. Det är faktiskt rätt otroligt hur du i en så pass lång textmassa inte lyckas få fram ens ett uns av kritik mot textens innehåll. Om du bara hade ansträngt dig lite istället för att anklaga oss och insinuera en massa som du inte lyckas presentera ett dugg saklig grund för så kanske debatten kunnat bli intressant. Nu framstår du bara som den floskel du själv kritiserar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s