En hemsk jul i Trollhättan!

Uttalande från Socialistiska partiet:

Några dagar innan jul meddelar ägarna i General Motors att de lägger ner SAAB. Några dagar senare spekuleras det åter om en eventuell köpare. I bägge fallen avgörs människors öden av höga herrar långt borta. Det är hemskt att folk får behandlas på detta sätt.

En nedläggning är ett dråpslag mot de anställda, deras familjer och hela bygden. Men Maud Olofsson och resten av regeringen fortsätter att titta på. Enligt deras sätt att tänka finns det inget man kan göra. Företag kan bara drivas av privata intressen och det som inte är lönsamt på en marknad måste bort.

Klicka och låt dig inspireras!

Men finns det inte andra sätt att se på saken? Jo vi socialister tror det.

Förutom att kostnaderna för samhället nu kommer bli enorma bara för att lägga ner så förstör man vid en nedläggning också ett enormt värde, nämligen det värde som utgörs av all samlad kunskap och yrkesskicklighet hos SAAB:s alla anställda. Istället för uppgivenhet inför detta vansinne borde produktionen socialiseras och ställas om. Socialisering kan vara ett första steg att rädda jobben – glöm inte att kostnaderna ändå bärs av samhället, inte av ägarna. För självklart måste staten garantera jobben. Men en socialisering skulle också kunna vara en möjlighet för att ställa om produktionen. Bensinbilen måste ändå med all kunskap om klimatkrisen och oljans slut bli en parentes.

Istället behövs offensiva satsningar för klimatomställning av fordonsproduktionen, satsningar på kollektivtrafik, förnyelsebar energi o s v. Detta kräver naturligtvis fortbildning och skolning. Det kräver också samverkan med forskare och med miljörörelsens olika delar. Men framförallt kräver det här och nu en arbetar- och fackföreningsrörelse som inte står uppgiven inför kapitalismens vansinniga slöseri med mänskliga resurser.

Staten måste garantera jobben!
Socialisera SAAB under de anställdas kontroll!
Ställ om produktionen för klimatsmarta lösningar!

Socialistiska partiet 20 december 2009


Bruce Springsteen – My Hometown

GP1, 2, 3, 4, 5, SVD1, 2, 3, DN1, 2, 3, 4, 5, GT1, 2, 3, AB1, 2, 3, 4, 5

15 reaktioner på ”En hemsk jul i Trollhättan!

 1. Ok socialisera SAAB (olagligt) och ge de anställda makten.
  Då är det rimligt att arbetarna tar den ekonomiska risken med och ingen annan.

  Ni saknar all form av verklighetsförankring men det tillhör vardagen än undantaget.

 2. ”Verklighetsförankring”. Är det att sparka folk i kristider? När klimatet håller på att gå åt helvete. När folk tvingas till fogden. Är det inte snarare så att det är verklighetsfrånvänt att folk slutar jobba när det är kris? Eller hur gör du när du har kris i ekonomin? Slutar du jobba då?

  Samhället ska vara till för folket och inte till spekulanter. Det är folket som arbetar och inte snörnosarna i företagsstyrelserna.Det är vi som är folket! Och vi behöver säga ifrån!

 3. Du vill att makten ska gå till de anställda och då är det rimligt att de tar en ekonomisk riskt. Med makt kommer ekonomiskt ansvar.

  Problemet för dig Loadererror att du inte har stöd för vad du och dina gelikar vill göra med samhället.
  Svenska folket vill inte bli socialiserade och passiva.

 4. […] Röda Lund skriver om en annan plats där en kravall inte vore konstruktiv men där frustrationen nog annars svämmar över, Arbetarperspektiv skriver om upploppens kvarlämningar i stadsbilden, Kildén skriver om oljekrig, Mullvaden skriver om klimatet och om SAAB, Göinge skriver om att städa bort rasister, Röda Lidköping skriver mer om klimatfiaskot, Röda Malmö skriver om moderat kräftgång, OCH SVENSSON SKRIVER OM HUR FÖREKOMSTEN AV ORGANSTÖLDER I ISRAEL ÄR BEVISADE! […]

 5. Vad är det för någon kostnad som bärs av samhället och inte av företagen? Jag förstår inte vad du menar. Tacksam för hyfsat djupgående svar.

 6. Anders, det är snarare ni borgare som tror att er verklighet är densamma som vår. Loadedorready säger det perfekt. För övrigt är det olagligt ens att verka för revolution, men ser du det stoppa oss..?

 7. Strutsman:

  ÄR det SAAB som betalar a-kassan för dom som sparkats? Betalar utbildningen för de som behöver ”ställa om”? Socialbidrag för de som står utanför a-kassan?

  Sen tillkommer sannolikt mer ”subtila” kostnader för exempelvis psykisk ohälsa och annan sjukdom orsakat av den kris många familjer befinner sig i, för som du själv tidigare påpekat så både vill människor ha ett meningsfullt jobb och mår bra av att ha det.

 8. Jag ville här bara påminna om att GM, trots förluster i många år, har fortsatt att satsa pengar på Saab. Nu är det slut med detta. Men netto har alltså GM gett mer pengar till Sverige än man fått tillbaka. Det blir alltså fel att hävda att det inte kostar företaget något. Och precis som vi betalar skatt och avgifter för att finansiera vår egen arbetslöshet har Saab betalat skatter och avgifter för att hjälpa samhället att hantera en eventuell nedläggning. Pengarna som finansierar a-kassa etc. kommer ju nästan uteslutande från just GM. Alltså blir det fel att säga att samhället får stå för kostnader för arbetslöshet. GM och deras anställda har betalat försäkringen och nu faller den ut.

 9. Jo, men de anställda har knappast makt att bestämma över när och hur försäkringen ska falla ut. GM kan göra som de vill, men samhället är nödgat att ta de kostnader som finns nu, oavsett om samhället har råd eller inte. Det är både en ansvars- och maktdimension på det hela där GM faller platt. Dessutom går människors lidanden inte att mäta i pengar, det finns en mänsklig kostnad som du helt förbiser.

  Sen är jag tveksam till att GM redan skulle ha betalat mer än de fått tillbaka. Isf skulle de ju enligt företagsekonomiska kalkyler aldrig ens ha startat fabriken.

 10. Josefin:
  Om man bara ser lidande och hopplöshet istället för glädje och hopp, så har du naturligtvis rätt. Den glädjen som företag sprider genom att erbjuda jobb pratas det dock sällan om från vänsterhåll. Det är som om jobb tas för givna, trots att inget kunde vara mer felaktigt.

  Hade jag verkligen så fel i mitt påstående att vänstern har en negativ syn på saker och ting?

  Säkra vinster existerar inte. GM tog en risk när dom köpte Saab, och det gick åt pipan. Shit happens. Pengarna är förlorade. Men vänstern vill ju ofta glömma bort de fall där rikingar faktiskt förlorar pengar när dom försöker lura i sina anhängare att pengar automatiskt förökar sig. Eller?

 11. Strutsman:
  Jo, tack snälla företag för att jag får jobba hos er i ett alltmer uppdrivet tempo för att betala era aktieägare. Tack snälla för att ni företag ger oss jobb när det passar er och era vinstintressen. Naturligtvis stämmer det inte alltid överens med mina intressen men jag är tacksam ändå och ska inte säga att det är något fel med detta för då är jag bara negativ och kan inte se något positivt. Jag tycker såklart om min familj och mina vänner och en massa andra bra saker i livet, men ber om ursäkt för att jag inte är mer positivt inställd mot er som ger mig sparken när det passar er, inte mig.

  Ni riskerar ju jättejättemycket pengar såklart, och det är jag djupt tacksam för. Jag riskerar ju nästan ingenting, jo, förutom att vi måste sälja vårt hus nu när vi inte har råd att bo kvar och förlorar kontakten med mina arbetskamrater, men ni har ju säkert förlorat de flesta av era miljoner och miljarder och har kanske bara några ynka miljoner kvar, stackars er. Det måste ju vara mycket svårare för er, ni svälter säkert.

 12. Jag riskerar också mina pengar för att skapa företag och jobb, och jag är verkligen inte rik. Jag tycker att du uttrycker dig otacksamt och respektlöst mot dina medmänniskor. Företagare är faktiskt människor de också, utifall att du skulle råkat glömma det. De flesta företagare njuter nog inte av att ge någon sparken, oavsett hur mycket Bamsetidningar du har läst. Att inte kunna göra något bra för en annan person är inte samma sak som att göra något dåligt.

  Och vad är det som är så fel med att vara tacksam mot företagare? Det står inte i någon som helst motsättning till att vara tacksam för att man har familj och vänner. Tvärt om. Företagare och entrepenörer är också människor som behöver känna sig uppskattade snarare än bespottade. Det är inte bara pengar som driver. Som tur är finns det nog trots allt fler som faktiskt uppskattar företagen än som bespottar dom; åtminstone på lokal nivå och för små företag när man inte kan uttala sig svepande om ”rikingar” och ”kapitalet”, utan där man faktiskt känner företagens ägare och vet hur hårt de har slitit för sina ”lättförtjänta” pengar.

 13. Jag är främst kritisk mot ett system, inte mot individer. Och som jag sagt förut, småföretagare sliter jättemkt, det vet jag. Det är även systemfel att någon ska behöva slita så mycket och riskera så mycket som många småföretagare gör. Idiotiskt faktiskt. När vi kan ordna allt människor behöver genom en smartare samhällsorganisering där ingen behöver vara arbetslös och där ingen behöver riskera multum.

  Men nej, jag är varken tacksam eller tycker särskilt synd om stora företagare, varför skulle jag vara det?

 14. Vad är den principiella skillnaden mellan små och stora företag? De är båda startade och drivs av människor. Och oavsett vad ni tror så driver inte stora företag sig själva, utan även de måste kämpa varje dag.

  Den smartare samhällsordningen där ingen behöver vara arbetslös är en samhällsordning där skatten hålls extremt låg för låga inkomster och lönebildningen sedan släpps helt fri. Och en obligatorisk a-kassa som omfattar alla och innebär att man kan slopa LAS. Detta innebär att alla kan vara med och jobba på sina egna villkor och att ingen ramlar mellan stolarna. Och trots att vissa tjänar mer och andra mindre så hålls de s.k. klyftorna på en acceptabel nivå. Egentligen är vi antagligen ganska överens om detta. Eller? För ingen föreslår väl att man ska tjäna mindre pengar om man jobbar mer i alla fall? Inte ens ni!

 15. Nicklas Eriksson: Om du och dina gelikar skulle försöka göra revolution skulle jag göra allt i min makt för stoppa sådant vansinne.

  Nu är det inte troligt för du och ditt anhang mer än liten samling förvirrade individer och är knappast något hot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s