Öppet brev till al-Qaida: ”Ni mördar muslimer åt det arabiska kapitalet”

Hej,

Uppriktigt sagt blev jag inte förvånad när jag läste Der Spiegels rapport nyligen om att era medlemmar hade dödat åtta gånger så många muslimer som icke-muslimer. Mellan 2004 och 2008 ”tog al-Qaida på sig ansvaret för 313 attacker, vilket ledde till 3 010 döda”, skriver tidningen. Det är inberäknat terroristdåden i Madrid (2004) och London (2005); bara 371 (12 procent) var västerlänningar.

Inga sådana rapporter borde förvåna den som läser om era aktiviteter. I till exempel Irak var antalet irakier som dödats av era självmordsbombare långt fler än de liksäckar som skickades till USA. Och de irakierna var inte bara ”collateral damage”, bieffekter. De var planerade mål, enbart för att de var shiamuslimer.

Det betyder inte att era medlemmar hyser något medlidande för sunnimuslimer. Er kreativa ledning har en fatwa redo också för att rättfärdiga barns död. Men bara när det inte är era egna barn det handlar om.

Er emir, Usama bin Ladin, är far till nära två dussin barn. Inget av dem har sprängt sig själv i luften. Hans blodtörstiga andreman al-Zawahiri har inte heller ansett det lämpligt att skicka sina telningar till paradiset i förväg genom självmordsbombande. Men al-Zawahiri själv, som är så ivrig att tillfoga andra vidrigt våld, bröts ironiskt nog ner av polistortyr i en egyptisk fängelsehåla och avslöjade sina kamraters namn.

Jag vet att många aktivister som utsätts för tortyrteknik av sadistiska poliser kommer att bryta ihop. Det är bara några få beslutsamma, som den pakistanske studentledaren Hassan Nasir, som föredrar döden framför att förråda sina kamrater under grym tortyr.

Men hyckleriet hos er ledning är ingen tillfällighet. Den är ideologisk och institutionell. Jag tänker inte här gå in på detaljer i era våldsmetoders misslyckande. Vi behöver inte bara se på historien för att begripa att befrielse från imperialismen aldrig uppnås genom terrorism. Vår egen samtids Latinamerika, från Kuba till Venezuela, visar att det krävs ekonomiska och politiska revolutioner med masstöd för att skicka hem amerikanerna.

Det är inte bara era hemlighetsfulla metoder som ligger bakom er elitistiska inställning. De fattiga massorna dyker aldrig upp vid er horisont, eftersom det är flödet av oljedollar som bekostar ert dyrbara hemliga krig. Det ligger i de oanständigt rika bankschejkernas och arabiska köpmännens intresse att er ledning tar över arabländerna och den arabiska oljan, och det är det som är det bakomliggande skälet.

Allt prat om den arabiska eller den muslimska världen är bara försök från er sida att dölja er i heliga skrudar. Också familjen Ladin har haft stor nytta av det saudiarabiska systemet med stamlojaliteter och billig arbetskraft från Sydasien och Nordafrika som arbetar med storstilade byggen mitt i öknen. Det var exakt den sorts korruption som Usama bin Ladin numera anklagar den saudiska kungafamiljen för, som gav hans egen far möjlighet att avancera till saudiarabisk byggherre från att ha varit byggnadsarbetare från Jemen.

Därför är det inte överraskande att han inte är intresserad av att skrota det saudiska tvångssystemet, legitimerat genom sharialagarna, och ersätta det med ett system som garanterar demokratiska, mänskliga och fackliga rättigheter, och framför allt jämlikhet. Det är dessa krav massorna har kämpat för över hela den muslimska världen. Det Usama bin Ladin anklagar Sauds ättlingar för är deras anknytning till USA-kapitalet. Genom era fedayeen vill Usama ta över arabländerna, åt det arabiska kapitalet enbart.

Det här brevet skriver jag inte för att jag hoppas ändra er inställning eller era metoder. De här raderna är enbart till för att ni ska veta att allt fler i den muslimska världen inser att ni dödar muslimer i muslimers namn för att säkra den arabiska marknaden åt oljedollars.

Upprört,
Farooq Sulehria (Medlem i Pakistans arbetarparti – LPP)”

Tidigare publicerad i veckotidningen Internationalen

Röda Malmö: Är alla terrorister muslimer?
Svensson: Det går inte att stoppa terrorism med mer repression

AB AB2 AB3 SDS SDS2 SDS3 SvD SvD2 SvD3 GP EXP EXP2

En reaktion på ”Öppet brev till al-Qaida: ”Ni mördar muslimer åt det arabiska kapitalet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s