Trans Deutschland Express

För den trogne läsaren av Röda Lund måste julen varit ett rent helvete och dubier och uppgivenhet måste spritt sig likt en polisinfluensa. Mången människa där ute lär ha frågat sig:

– Har Röda Lund gått och blivit Blåa Lund? Är vi förlorade? Har de gett upp, viftat med vit flagg, tagit sitt pick och pack och dratt för att sälla sig till klassfienden? Har de blivit karriärister och ansökt om medlemskap i något av de s.k. ”oppositionspartierna”? Sell outs på Göran Skytte-Klas Eklund-”Vi måste skynda långsamt och kompromissa oss rätt in i Djävulens håla”-manér. Eller har de bara gett fan i allt vad politik heter? Eller kanske hellre: Är de ute i och arbetar i socialismens tjänst för att på gatan organisera och uppvigla? Caracas? Havanna? Eslöv? Buenos Aires? Ronneby? Sundsvall? San Fransisco? Osaka? Pyongyang? Har de tröttnat på den svenska arbetarklassens bugande och bockande för makten?

Nej, inte alls, kära läsare. Svaret stavas Lübeck och Rostock. En flykt från julhets och pliktmiddagar och slask till de tyska hansastädernas julhets och frukostbufféer och slask. Ett sätt att ladda batterierna och komma tillbaka med en energi fullt jämförbar med en duracellkanin på dubbel dos polskt fultjack. För att göra en lång historia kort: Vi har haft det super schön.

Vi lämnade landet i tisdags morse. Begav oss till Rostock för vidare färd till Lübeck. Där gjorde vi läger på det prisvärda ”Hotell Stadt” ett bokstavligt gatstenskast från stationen och vägg i vägg med den godaste döner (det vi skåningar kallar ”kebab”) Röda Lund någonsin satt käftarna i. I tre dagar softade vi runt och shoppade och åt gott. Tyvärr lyckades vi inte, trots att vi besökte tretton skoaffärer, hitta ett par vinterskor som Josefin var hundraprocentigt nöjd med. Som vi sagt innan: Röda Lund eftersöker kvalität. Efter all mat och all shopping pallade vi tyvärr inte besöka någon av de mycket lovade julmässorna i Bach:s tecken, men det är något vi nästa gång inte kommer missa. Däremot inmundigades en del ljuvlig ”glühwein”(glögg) och öht insöps atmosfären till max.

Men Röda Lund är rastlösa typer, så i förrgår bar det iväg tillbaka till Rostock för en jul-och annandag i lugnets tecken. Ja va tusan, vi hade ju inget val. Allt var stängt. Nästan allt iaf. För likt förra gången Röda Lund besökte staden – i samband med maktens G20-möte 2007 – så testades det gedigna tyska köket i de äldre delarna av staden. Vi hade även tid till att besöka ett ockuperat hus, men eftersom det var så förbannat skitt och fult och allmänt osvenskt, så blev det till att stanna utanför och fotografera det hela. Men vem vet: Där inne bakom allt klotter, klistermärken, obskyra banderoller och fanor kanske himmelriket befann sig. Utanför gjorde det iaf inte. För i himmelriket lär det inte finnas koppel med soptunnor utvräkta på gatorna som skulle gjort Ricky Bruch:s ordnungsgeist stolt.

Det var det. Nu är vi tillbaka. Nu ska andra lussebullar bakas, och Röda Lund förbereda intåget för en ny, fräsch och radikal vänster in i det nya decenniet. Vi ses där! God Jul och Gott Nytt!

Annonser

En reaktion på ”Trans Deutschland Express

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s