Är det vettigt att folk sover ute?

Smultronstället på Kävlingevägen ockuperat (Klicka!)

Rektorn på universitetet här i stan tror att bostadskaoset kommer fortsätta detta år. Och det kommer det förstås, eftersom inget drastiskt har hänt. Han säger till Sydsvenskan att

”Det stora bekymret är att det inte är någon ordentlig fart på bostadsbyggandet, varken i Lund eller i kommunerna runt omkring. Möjligen med undantag för Landskrona.”

Själv har han låtit en bostadslös student bo på hans soffa under hösten eftersom denne inte – trots tappra försök – lyckats hitta tak över huvudet. Det är ett hårt och kallt Sverige vi lever i, men det är också underbart att se ljusglimtarna som ovanstående rektors insatts eller de modiga ockupanterna som under hela förra året satte bostadsfrågan på dagordningen. Mer sånt önskar vi för 2010-talet.

Det fanns f.ö. bara ett enda parti i Lund som stöttade ockupanterna. Både praktiskt, fysiskt och moraliskt. När vänsterpartiet stod utanför den ockuperade fritidsgården Romano Trajo och gjorde käcka ”här är vi”-intervjuer befann sig medlemmar i Socialistiska partiet inne i fritidsgården och deltog i arbetet med barnen och ungdomarna. När fullmäktigeledamot Hannah Gunnarsson från (v) reste sig upp och skrek åt ockupanterna att ”Ni bara förstör!” så spreds Socialistiska partiets stöduttalande. När den ledande vänsterpartisten Mats Olsson tog avstånd från ockupationer hotades flera medlemmar i Socialistiska partiet med åtal för grovt olaga intrång. Sossarna och Miljöpartiet var det knäppt tyst ifrån. Likaså från gubbarna i Demokratisk Vänster. Så ser det ut. Vi står för vad vi säger och gör  – det har vi alltid gjort – och vi agerar.

Smultronstället på Kävlingevägen raserat
Smultronstället på Kävlingevägen raserat (Klicka!)

Det är alltså lysande när rektorn sällar sig till protestvågen mot vår usla bostadssituation, och inte minst gör något själv. Det är mer än vad Klette och Helmfrid i kommun-toppen gjort. De sitter väl på sina rövar och tittar på medan folk går ute i rekordkylan utan hem. Fastighetsägarna skrattar hela vägen till banken. De har inget intresse av folk som går hemlösa så länge de inte har kulor att betala med. Det gäller så klart även LKF som lyder under marknadslagarna och styrs av girigbukar med feta löner. Tidningen Hem & Hyra skriver i novembernumret att LKF 2008 gjorde en vinst på 5 661 kronor per lägenhet. Ett för dom ovanligt dåligt resultat, då vinsten 2006 låg på 11 400 kronor per lägenhet. Det är drygt 5 och 11 tusen som vi betalat för mycket i hyra. En weekend för två i Köpenhamn respektive en veckas charter för två till Lanzarote.

Det gäller att sätta stopp för denna utveckling. Nu, och inte sen. Det gäller oss alla, för när du minst anar det kan även du stå utan bostad. Eller ditt barn, eller din mor eller far. Du kanske av olika anledningar hamnar i skuldfällan och tvingas sälja allt du har. Då behöver du hjälp, och den hjälpen ska du få. Men bara om vi får väck byråkraterna och politikerna som bara tänker på sig själva. Vi är många därute som slåss för en bättre värld. Men vi måste vi bli många många fler, och vi måste hjälpas åt och se varandra i ögonen och säga: ”Jag litar på dig”.


14 reaktioner på ”Är det vettigt att folk sover ute?

 1. Bostad är inte viktigare än mat, hygien och kläder på kroppen. Dessa grejer har vi alla, och konstigt nog fungerar fördelningen av dessa saker alldeles utmärkt på en fri marknad. Hyresrättsmarknaden, som är prisreglerad, är däremot ett misslyckande. Vad ska man dra för några slutsatser av detta?

  Sist men inte minst en allmänmänsklig fråga. Blir samhället mer eller mindre mänskligt när staten tar hand om oss alla och vi aldrig behöver be någon om hjälp med någonting i egenskap av privatperson och vän? (t.ex. övernattning, eller lån av bil…)

 2. Så du menar att om den ekonomiska makten styr istället för den politiska makten så blir samhället mycket mänskligare?

  Elmarknaden och tågtrafiken som precis släppts fria, fungerar skitdåligt. Vad kan vi dra för slutsatser av det?

 3. Elmarknaden fungerar såvitt jag kan se precis som förväntat. Vad är det som är dåligt med den? Tågtrafiken har öppnat för viss konkurrens, men knappast ”släppts fri”. Och inte har den väl blivit sämre heller?! Jag åkte tåg häromdan och det funkade skitsmidigt med SMS-biljett och allt.

  Och ja, jag menar att det blir mänskligare när marknaden styr. Rättvisare och effektivare också. Politiska majoriteter ska inte köra över minoriteter när det inte är absolut nödvändigt. På en fri marknad får ju alla som dom vill.

 4. Nä, det får dom inte. För i marknadens värld är det pengar som styr. Att du inte fattar eller vill fatta detta därför att du tjänar bra och har det gott i din patetiska skatteflykt till Tyskland är inget vi som drabbas av marknadshelvetet ska behöva lyssna på.

 5. Alla kan naturligtvis inte få allt. Men på en fri marknad kan du välja fritt av allt du har råd med. Det kan man glömma i ett socialistiskt och överreglerat samhälle. Nästan vilken heltidsarbetande svensk som helst har t.ex. råd att köpa en Porsche någon gång i livet. Under förutsättning att man prioriterar ner nästan allt annat, förvisso, men ändå. Så kom inte här och svamla om något påhittat ”marknadshelvete”.

  Hur var det nu; var den korrupta och dåligt fungerande hyresmarknaden en fri marknad eller ett reglerat system? Svara gärna! Jag är kanske skatteflyktning eller ”marknadsdjävul” i dina ögon, men frågeflykting är jag verkligen inte.

 6. Det är sådana här jävla dumheter läsare av den här bloggen ska slippa. Det här är ingen blogg till för dig att skriva 5 inlägg om dagen därför att du inte verkar ha något socialt liv. Se till att ta dina högerfloskler nån annanstans. Måttet är rågat.

 7. Varifrån kommer all denna ilska? Det är ju knappast så att jag är otrevlig. Eller ens osaklig. Jag är ledsen om jag ändå gjort dig ledsen på något vis.

  Hälsa Josefin i alla fall. Jag tycker att hon är riktigt trevlig att diskutera med. 🙂

 8. @struts: Att skriva ”Alla kan naturligtvis inte få allt” som svar till ett inlägg om hemlösa är en jävla förolämpning, och inget som jag vill att ex. hemlösa som går in på den här sidan ska behöva läsa.

 9. Försök att hålla dina känslor i styr. Vem har bett dig att tolka vad hemlösa personer känner?! Min lillebror är hemlös och han är i högsta grad för marknadshyror, för att bara ta ett exempel på att du har fel. Dessutom tror jag inte att man automatiskt blir lättstött bara för att man råkar vara hemlös.

  Du sätter dock fingret på socialismens problem. Man tror sig veta vad andra människor behöver, tycker och känner. Men se, det gör man inte. Och just därför ska man inte i onödan tvinga människor att leva på ett visst sätt.

  Hemlöshet är i dagens Sverige inte en ekonomisk fråga. Alla som uppfyller villkoren kan få ekonomiskt stöd till en bostad från socialen. Däremot gör den dåligt fungerande bostadsmarknaden att många har svårt att hitta en bostad, trots att dom har råd. På det problemet vore marknadshyror en lösning. Kan du vara så vänligt och bemöta detta påstående?

  Jag vill dessutom tillägga att om man inför marknadshyror så bör kostnaden för socialbidrag minska på många orter, eftersom flertalet socialbidragsberoende bor i mindre attraktiva områden där hyran skulle sjunka om marknaden fick bestämma. Lustigt, va?

 10. Staten ska egentligen inte lägga sig i något eftersom staten ska störtas i den kommunistiska fasen av den marxistiska samhällsutvecklingen. Jag är inte för behovet av någon stat ens i den socialistiska, men historien har tydligt visat vad som händer när vissa struntar i vad Marx skrev och försöker kapa hörn för att skynda på utvecklingen, så det är bäst att låta det ha sin gång. Ett parti kan ändå aldrig bestämma över folkviljan.

  Men staten gör ändå ett bra jobb när det gäller att förhindra de ständiga marknadsmisslyckandena. Det är Strutsmans attityd (som här kommer i dagen på ett mycket önskvärt sätt, det är jättebra när borgarpack säger vad de egentligen tycker) när det kommer till medmänniskor som hamnat snett som gör att jag jämställer ”mjuka” liberaler med fascister.

 11. Herregud, Nicklas.

  Fascism och nazism är ju i grunden intoleranta och kollektivistiska ideologier. På så vis har de mer gemensamt med kommunism och socialism än med liberalism. Enda skillnaden mellan socialism och nazism är vilka man ger skulden för sina egna problem och därför vill rensa ut; i nazismens fall andra etniska/religiösa grupper och i socialismens fall en annan samhällsklass. Liberaler låter bli att dela in folk i grupper, tolererar etniska/religiösa skillnader och söker ingen annan syndabock för några misslyckanden än politiker som inte gör ett bra jobb.

  Tycker du inte att denna beskrivning stämmer något sånär?

 12. Det som socialister vill bli av med är den sociala relation som gör att borgarklassen tjänar pengar på arbetarklassens arbete. Det betyder alltså inte att vi vill bli av med människorna som sådana, utan att vi vill förändra den sociala relationen mellan människor till att bli jämställd.

 13. Nej, Josefin. Ni vill ta pengar från dom som har jobbat ihop lite mer istället för att jobba för dom själva.

  Vid en anställning tjänar båda parter pengar. Annars skulle anställningen inte ske. Det är en socialistisk myt att arbetsgivare skulle suga ut pengar ur ”arbetarklassen”. Så var det kanske för 100 år sedan, när demokrati, välfärdsstat och allt annat vi idag tar för givet, inte existerade.

  Människor är jämställda. Vakna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s