Vem tjänar på flyktingar?

När Malmö kommun och Attendo Care strax före jul tog emot trettio ensamkommande flyktingbarn på vandrarhemmet i Hököpinge var det flera Vellingebor som sade sig vara villiga att öppna sina hem för barnen. Men när kommunen nu gått ut med en förfrågan för att hitta familjehem har bara två familjer hört av sig, skriver tidningarna idag.

Okej, det var inte så jätteoväntat, men så klart tråkigt att så få i Vellinge kan ställa upp. Kan det vara så att folk i Vellinge har det rätt bra, och därför inte bryr sig? Det tycks nämligen – utifrån min knapra erfarenhet – som att en del av de som tar emot barn som behöver en familj gör detta av ekonomiska skäl (här menar jag så klart inte de som adopterar). En annan anledning kan vara att man drar sig därför att det i Vellinge inte är socialt accepterat att ställa upp för dessa flyktingar. Vem pallar med att grannen och kollegan glor snett och slutar att bjuda in en på den årliga kräftskivan? eller vad det nu är de gillar att göra tillsammans i Vellinge.

Det faller ett stort ansvar på Sverige att hjälpa de som flyr från krig, förtryck och nöd. Det är nämligen så att en väldigt stor orsak till det relativa välstånd vi har i västvärlden är tack vare att företag och stater behandlat dessa nationer som skit. De har dränerat dom på välutbildat folk, sålt vapen till krigsherrar och terrorister, sått splittring och hat för att hålla folk i schack. De har snott åt sig naturresurser och bombat länder som vägrat sälja sig.

När svenska kapitalister bestämmer priset på en vara eller den lön som de anser sig ha råd att ge till den anställde, så är de profiter som kapitalisten själv och andra kapitalister gör på den billiga arbetskraften i fattigare delar av världen inräknad. Om inte kläderna vi bär hade varit tillverkade i Kina och Indien av arbetare med skitlöner, så hade vi inte haft råd att köpa lika många. Om västländerna inte tvingat in u-länderna i skuldfällan så att de finansierar väst och ställer upp med privatiseringar för våra företag, så hade vi haft mindre att fördela. Den rikedom man äger i Vellinge är alltså i själva verket delvis skapad av det samhälle som skapar flyktingar. De tjänar på att det finns flyktingar – därför att den politik och de vinster de lever av är pga en politik som skapar de förhållande folk flyr ifrån.

Vad arbetarrörelsen – och du och jag – borde är att gå ut och säga det jag sagt ovan. Peka på vem som skapar profiterna och möjliggör Vellingebornas höga levnadsstandard. Arbetarrörelsen borde organisera upp ett flyktingmottagande och hjälpa – tillsammans med myndigheterna – flyktingarna in i samhället. Skapandet av värdfamiljer är exempelvis en sån åtgärd. Svenska familjer som träffar invandrare och ger en hjälpande hand med exempelvis myndigheter eller bara tar en snackis över en kopp fika. Det skulle dels integrera invandraren snabbare, och dels bygga band mellan arbetare i Sverige och utomlands. Det skulle öka förståelsen för varandra och minska på intolerans och fördomar från båda hållen. Arbetarrörelsen måste se till att gå på offensiven och börja bygga upp nya strukturer innan den går under helt. Vi måste återuppbygga tron på oss själva och framtiden.

Vodpod-video är inte längre tillgängliga.

Visste du förresten att ”alla svenskar kan bli miljonärer”? (kvp)

60 reaktioner på ”Vem tjänar på flyktingar?

 1. För det första borde man sluta kalla dom barn.
  Muslimska män i övre tonåren med både basröst och det obligatoriska skägget är en beskrivning som mer speglar verkligheten.
  För det andra tycker även jag att flyktingar ska vi i Sverige ta emot.
  MEN faktum är att MAX 10%, troligen ner mot 5% har flyktingstatus enligt Genevekonventionen.
  Dom flesta som kommer hit är genom sk annhöriginvandring, oftast lågutbildade från Afrika och Mellanöstern.
  Sen har vi dom papperslösa, ytterligare ett fint ord!
  Människor som slängt sina identitetshandligar och ljuger sig hit för att bättra på sin ekonomiska status, borde kallas GROVT bedrägeri, inte papperslösa.
  Som jag sa, flyktingar bör och ska vi ta emot, men dom övriga 95% borde stanna hemma i Afrika eller Mellanöstern.

 2. @Peter:

  Barn eller ej – behöver du skydd och hjälp så behöver du.
  Var får du dina påståenden ifrån? Källa tack. Känns mest som att du fabulerar hej vilt och anpassar dina påståenden efter dina känslor istället för rationella argument.

 3. @hepp:

  Ja, det har jag. Jag och min sambo har ställt upp för en flykting från f.d. Jugoslavien i olika omgångar. Jag har också öppnat upp mitt hem för flera bostadslösa genom åren. Förra året ställde jag och min sambo upp för två personer som behövde någonstans att bo i bostadskaosets Lund. Innan dessa har det varit tre personer som olika länge behövt stöd. Att stödja de som behöver det är bland det mest naturliga och mänskliga man kan göra. Att säga ”sköt dig själv och skit i andra” är det inte.

  När jag bodde hemma var mina föräldrar värdfamilj för en bosnisk familj.

  Alla kan inte detta av olika anledningar, men alla kan hjälpa till på något litet sätt.

  F.ö. kan man ju fråga på samma sätt som du gjorde nu: ”Jaså, du tycker det är bra med sjukvård – har du själv vårdat någon?” Eller: ”Jaså, du tycker det är bra med skolgång – har du själv varit lärare då?” Eller: ”Jaså, du gillar att köra bil, har du själv köpt någon vägg att åka på då?”

 4. Det vore klädsamt om någon socialist trädde fram och berättade att flykting”barnen” är välkomna till deras hem.

 5. @Sten

  Varför måste det vara en socialist? F.ö. vet jag jävla massa socialister som hjälpt flyktingar i sina hem och på annat sätt. Om du försöker köra på ”ni lever inte som ni lär”-argumentet så vet du inte vad du snackar om. Men som jag skrev innan:

  Kör du bil? Isf: Har du lagt asfalt någon gång?
  Är du för att barnen går i skolan? Isf: Har du varit lärare nån gång?

 6. Du avkrävde källa av Peter. Kan du själv ange källa till de du hjälpt?

  Din logik haltar fö. Du vill att andra ska ta ett in okända i sina hem, då är det relevant att fråga om du gjort det själv. Jag vill inte att andra ska ta in mig i sina hem och vårda mig så därför vårdar jag ingen annan. Däremot betalar jag skatt som betalar för sjukvård, precis som alla andra. Min skatt betalar även för skolor. Bil har jag ingen.

 7. @Hepp
  Det är väl en sak att prata om statistik och att över internet redovisa om vad jag gjort på min fritid? Har du källa på att du är du?
  Jag skrev ju att jag själv har ställt upp för människor som behöver det.
  Du behöver inte ta in okända i ditt hem. Du kan skita i det.

 8. Varför klagar man på Vellingeborna? Det var ju Malmö kommun som beslutade att ta emot skäggebarnen, även om man arrangerade så att de rent fysiskt placerades i Vellinge. Likadant gör Danderyds kommun, som påstår att de tar emot flykting”barn” medan de i själva verket köper plats åt dem i Bålsta. Ansvaret är Malmös, inte Vellinges.

 9. Du skrev så ja. Men eftersom du är politiker förutsätter jag att du ljuger till motsatsen bevisats.

 10. @Fronk:

  Skäggebarn kan du vara själv. Tycker det är dags att sluta tjata om det där med ”barn” inom citattecken. Spelar väl ingen roll hur gammal någon är. Behöver man skydd behöver man skydd. That’s it.

 11. Källa frågar du efter.
  Orkar inte redovisa precis allt i detalj för jag vet nämligen att på vissa människor biter vare sig argument, verklighet eller talande statistik.
  Men okey, här kommer en del.

  En majoritet av de asylsökande som fått stanna i Sverige under närmare 30 år varken klassas som flyktingar eller skyddsbehövande enligt internationella konventioner och svensk lag. Går man igenom statistiken framstår Sveriges asylmottagande till stor del som immigration. Konsekvensen är att asylrätten urholkats för de mest behövande som har asyl-/flyktingskäl. I förhållande till sin folkmängd har Sverige under många år legat i topp i Europa om man räknar mottagna asylsökande (per capita) och har exempelvis under senare år beviljat cirka fyra gånger fler asylansökningar per 1000 invånare än Danmark. Sedan 1980 har permanent uppehållstillstånd (PUT) beviljats drygt 354 000 asylsökande, men sammanlagt är det endast knappt en av tio som verkligen haft flyktingstatus, eftersom asyl bara ges till den som klassats som flykting enligt FN-konventionen.
  Källa: Migrationsverket.

  Enligt Migrationsverkets årsrapport 2008 saknar 96 procent av de asylsökande handlingar som styrker vilka de är!
  Källa: Migrationsverket.

  Nyligen presenterade professor emeritus Jan Ekberg sin rapport till regeringen, där de offentliga kostnaderna vad gäller invandrarbefolkningen för året 2006 beräknades till mellan 1.5 och 2 procent av BNP, vilket är mellan 44 till 58 miljarder. Därefter gjorde Ekberg en beräkning på kostnader för det framtida nyinvandrade befolkningstillskottet. Om de 1.4 miljoner invandrare som beräknas komma skulle ha samma sysselsättningsgrad som utrikes födda idag, kommer Ekberg som mest fram till en kostnad på drygt 90 miljarder vad gäller ett tvärsnitt för året 2050. Då är inte den övriga befolkningen utrikes födda boende i landet inte medräknade.
  Invandringen kan gå plus max en procent av BNP per år, men då krävs att vi har en integration som på 60- och 70-talen. Ekbergs centrala budskap är att den misslyckade integrationspolitiken de senaste 20-25 åren är orsaken till de höga kostnaderna. Skulle integrationen öka med tio procent så skulle de offentliga finanserna förbättras med 18-20 miljarder per år, beräknar han.
  Källa: Regeringens utredare professor emeritus Jan Ekberg.

  När folkpartiet bad SCB att kartlägga så kallade utanförskapsområden – där i praktiken hälften av de arbetsföra inte har någon sysselsättning – fann man 1990 tre sådana områden. 2006 hade siffran ökat oerhört, då var det 156 områden som var segregerade och ”utanför”!
  Källa: SCB

 12. @Peter

  Ja, det var nyttig text du kom med. Integrationen har gått åt helvete. Jag tar också upp det – om än något kort, det är inte integration texten handlar om – i min text.
  Kostnaderna för invandring kan man diskutera. Vissa menar att det är en plusaffär – andra att det är en förlustaffär. Oavsett ser jag ingen anledning för oss att sluta oss som skalman och inte hjälpa folk som flyr. Det blodet vill inte jag att Sverige ska ha på sina händer.
  Vad gäller ayslfrågan gör du en höna och undviker det viktiga: Ska folk få flytta till Sverige eller inte? Ska svenskar få flytta till Spanien eller USA eller Danmark? Jag anser att de ska få det.

 13. Är dom här skäggiga barnen som kommer till Sverige dom som bäst behöver skydd? Det kostar ju en del pengar förstås. Dom sex senaste som kom till Sävsjö, tror jag det var. Dom var både välklädda och hade mobiltelefoner. Trodde bara att X2000 var gratis att åka med.

 14. @sten
  Nu låter du mest som en jävligt bitter gubbe. Misstänkliggör barn och ungdomar som flytt från krigets helveten. Inte sexigt för fem öre.

 15. De som tjänar på massinvandringen eller ska vi kalla det koloniseringen av Sverige är vänsterpartierna. Det är bara gratulera! 80% av de s.k ”flyktingarna” och de s.k ”barnen” kommer följa övriga invandrargrupper och lägga sina röster på vänsterpartier! Det ni gör genom den aldrig sinande invandringen är inget annat än sätter demokratin ur spel. Hur många svenskar röstar egentligen numer på vänstern? Har ni gjort den kalkylen nån gång?

 16. Nej, vi är för att Sverige tar emot flyktingar därför att vi anser att det är viktigt att skydda folk som behöver skydd. Inte för att vinna röster.

  Så här röstade de svenska LO-medlemmarna (det är dom vi i huvudsak vänder oss till):
  http://lotidningen.lo.se/?id_site=8&id_item=3596

  Du har rätt att invandringen aldrig sinar. Den har alltid funnits där. Precis som förtrödna och rädda människor som du.

 17. Fullt med vansinniga utbrott och anklagelser utan grund (som vanligt från extremhögern). Sillen ryker direkt. Ska man debattera här så gör man det med argument och tillskriver inte oss åsikter vi inte har.

  /Röda Lund

 18. Problemet med svensk media och politiker i allmänhet och svensk media och politiker på vänsterkanten i synnerhet är att så fort ni diskuterar invandringen så jämställer ni all invandring med flyktingar vilket är ett bedrägeri mot Sveriges befolkning.

  Jag skrev i mitt första inlägg att även jag tycker vi ska ta emot flyktingar.
  Och sanningen är den att ca 5-10% av alla som kommer hit har flyktingstatus.
  Den största delen utgörs av annhöriginvandring och sk papperslösa som vill bättra på sin ekonomiska status.
  Inget konstigt med det men jag anser inte att det är Sveriges ansvar att bekosta detta.

  Du frågar om svenskar ska få flytta till Spanien, USA eller Danmark och likställer det med att analfabeter från Somalia bör få flytta till Sverige, människor som kommer vara i ett livslångt bidragsberoende.
  En i mina ögon magstark jämförelse.

  På 50-60 och viss del på 70 talet kom tx många finnar hit men då såg Sverige annorlunda ut.
  För det första hade vi en stor industri som skrek efter arbetskraft så dom allra flesta gick direkt ut i arbetslivet eftersom dom va välutbildade i förhållande till det som krävdes.

  Idag finns inte den industrin kvar och en stor del av dom som kommer hit är mer eller mindre analfabeter.

  I slutet av 2009 va 395 000 personer arbetslösa i Sverige och vad vi då ska med tiotusentals människor från Afrika och Mellanöstern som knappt kan läsa övergår mitt förstånd, för nu kan vi väl iallafall vara överens om att dessa människor inte flyr utan söker en bättre ekonomisk tillvaro.

  Idag finns det gott om ensamstående som har en klump i halsen så fort skolan börjar för dom vet att det kostar extra när barnen ska på utflykt, å andra sidan är klumpem i helsen lila stor när loven börjar för dom vet att dom inte har råd att göra något.
  Likaså med många pensionärer som jobbat hela sitt liv men finnr sig sittandes ensam i en lägenhet för pensionen inte räcker till annat.

  Kom nu inte dragandes med att skatten bör ökas för vi har som bekant redan högst skattetryck i hela världen.
  Jag tillhör kategorin höginkomsttagare med betoning på hög och såg jag att inte tex ensamstående föräldrar for illa skulle jag utan att klaga fortsätta betala 1 miljon per år i skatt som jag gör idag.

  Är snart 50 år uppvuxen med en ensamstående mamma och minns mycket väl hur det va när man ville lära sig simma, spela fotboll eller om det nu va en annan aktivitet.
  Det va bara att anmäla sig så va man med, oavsett den ekonomiska styrkan hos föräldrarna.

  Så är det inte idag och då anser jag att vi inte har råd att ge folk från Afrika och Mellanöstern del av den lilla kaka som återstår, folk som till stor del aldrig kommer bidra med något själva.

 19. Hundratals miljarder har förts över från det offentliga till det privata. Klassklyftorna har exploderat. Kapitalisterna sparkar tusentals och tar inget som helst ansvar. Och då kommer herr miljonären och pratar om folk som flyr undan krig och misär som den rika världen varit delaktig i att skapa. Folk som flyr Sudan och Bildts Lundin Oil som skiter i folk och natur. Som ser hur deras naturresurser stjäls ur deras jord. Och när några promille av dessa lyckas ta sig till Sverige så är du där och snackar dynga om att de inte kan läsa!

  Det är politikerna som rustat ner välfärden och gött rikingar som du. Det är invandrare som städar, klipper gräs och vaktar barn i dina rikemansområden. Som vårdar dig när du blir sjuk. Allt för en skitlön. De invandrarna har jag mer gemensamt med än med dig. Så enkelt är det.

 20. Vi hyrde ut vår lägenhet i Stockholm till en invandrarfamilj under ett år pga jobb på annan ort. Socialen betalade och vi fick 500 kronor mer än hyran för möbler, teve, ny tvättmaskin etc. När vi kom tillbaka var den ordentligt nedsmutsad, i barnens rum hade de klistrat bilder direkt på tapeten, stora krukväxter var utslängda på balkongen och hade dött under vintern. Den nya tvättmaskinen var trasig, dammsugaren likaså. I ugnen hade de stekt kött så att det stänkt runt och bränt fast i tjocka lager. När vi krävde ersättning och städning sa de att det ska socialen betala. Socialen vägrade, de hade fått pengar för att själva klara detta. Hur vi än försökte bollades vi fram och tillbaka. Gissa vem som fick kosta på reparationer och storstädning. Just det, vi själva. Så kan det gå när man försöker vara snäll och ställa upp. Förutom allt besvär kostade det oss drygt 8000 totalt.

 21. Har du någon kommentar till siffrorna om att det är väldigt få som har flyktingskäl?

 22. @Alexander: så står det inte. Det står: ”men sammanlagt är det endast knappt en av tio som verkligen haft flyktingstatus, eftersom asyl bara ges till den som klassats som flykting enligt FN-konventionen.” Flyktingstatus är en annan sak än skäl att behöva skydd. Idag skickas folk tillbaka till krigets Irak. De möter ibland polisen direkt på flygplatsen, och ibland kommer de rakt in i ett krig. Nyligen skickade man ut en jag känner till ett område i öst där i stort sett varenda käft har fått cancer efter 50 års ålder eftersom USA sålt bomber med urarmat uran i till de som angripit byn. Dessa människor har inte ”flyktingstatus”. Men behöver de skydd och stöd? Ja, definitivt.

  I övrigt är jag ingen expert på FN:s juridik och jag jobbar heller inte på migrationsverket och bestämmer där. Jag vet däremot – det har jag vetat sen barnsben – att när någon är i nöd så ska den ha hjälp! Och när någon har psykiska och fysiska sår från krig och misär, så har den personen behov av sin familj.

  Är du mot att folk får skydd och stöd? Är du mot att USA och Sverige tjänar grova pengar på världsordningen där de fattiga behandlas som mindre värda av den rika världen? Är du mot de krig som skapar flyktingströmmar, eller den miljöförstöring som ödelägger hela regioner?

 23. Hur många har vi råd att ta emot?Hur ska det finansieras?Antar att du vill höja A-kassan och förbättre sjukförsäkringen,det blir svårt med en stor invandring….

 24. Det handlar inte om att ha råd – det handlar om människors liv. Det är dessutom ingen tvekan om att vi har råd. Sverige har aldrig varit rikare och aldrig producerat så mycket som nu. Vi har enorma möjligheter att skapa välfärd och bra liv för våra barn. Men se det vill varken de rika eller politikerna. De har de senaste 20 åren snott åt sig enorma summor genom privatiseringar, pensionsbluffar, skattereformer och ökat arbetstempo. Det är dom som ska stå till svars. Inte familjer som flyr från Talibaner och amerikaner i Afghanistan.

 25. Anser du på fullt allvar att invandringspolitiken inte medför att områden inom välfärden får stå tillbaka?

 26. Har du tänkt på att de rika betalar enormt mycket i skatt,något som är en förutsättning för att flyktingar ska kunna få ett drägligt liv i Sverige? Hur ska de sjuka klara sig utan skatteinkomster från de som tjänar bra?

 27. Definitivt! Det är att tänka helt upponed att tro att människor är en kostnad. Människor är alltid en tillgång. Att vi sen har ett system som skapar arbetslöshet och klassklyftor och inte lyckas integrera folk, det är ett systemfel. Vem beslutade att hundratals miljarder skulle tas bort från välfärden? Det var sossar och borgare – inte några arbetare från Chile eller Palestina.

 28. Så länge vi har miljardärer i det här landet, och se länge folk lever på gatan så har vi för låg skatt för de rika. Är du själv rik? Om inte: Varför försvarar du dom? Vad har dom gett dig?

 29. Ännu en gång kommer Sillen in och påstår saker som inte stämmer – som vi varken gör eller tycker. Face it Sillen: Du är inte välkommen här längre.

  /Röda Lund

 30. Jag tjänar ca 22 000 kr i månaden och betalar världens näst högsta skatter.Om du och dina kompisar får bestämma kommer de att höjas ännu mer….

 31. Om det kommer 50 000 Somalier till Sverige i morgon,tror du att det kommer att påvcerka Sveriges ekonomi?Hur ska de försörjas när de folk som jobbat på Volvo i 20 år inte har jobb?

 32. Definitivt inte! Var har du fått det ifrån? Klart vi inte kommer. Tvärtom, säger jag. Vi är för att momsen på mat avskaffas. Något som skulle göra att folk som du och jag skulle få betydligt mer över i plånboken.

 33. Har folk som lever på gatan något eget ansvar,eller är det miljardärernas fel trots att de betalar flera hundra miljoner i skatt?

 34. Alex

  Tänk om om inte fanns 😉

  Skämtåsido. Många av mina kamrater jobbar på Volvo. De har kämpat för jobben mer än någon annan. Det är deras chefer som lagt ned och avskedat. Själva anser dom det vara idioti. Fabriken och maskinerna kan användas till att bygga annat som behövs. Vindkraftverk, tåg, elbilar. Saker som behövs och som är bra för miljön. Men det skiter cheferna i. De kan inte tjäna tillräckligt med pengar på det längre – därför skiter dom i allt och drar. Folk som ställt upp i decennier och städer som byggt upp hela sin infrastruktur åt företaget lämnas i sticket. Det är ett problem som har att göra med kapitalismen – att det ekonomiska systemet och den ekonomiska makten -ser ut som den gör.

  Jobben kan räddas. Men då får vi se till att inte käbbla om hypotetiska flyktingvågor från Somalia, och istället ifrågasätta cheferna och ägarna.

 35. Är inte vänstern för skattehöjningar på arbete?Enligt Lars Ohly är de det….

 36. Vore kul om du kunde berätta hur du ska finansiera höjd A-kassa och sjukförsäkring,en stor invandring och mer anställda i välfärden.

 37. Hela inlägget är fullt av ogrundade påståenden, tillskrivande av åsikter vi inte har och allmänt fabulerande. Som vanligt från extremhögern – och som vanligt släpper vi inte fram det. Ska ni diskutera får ni vara sakliga.

  /Röda Lund

 38. Jag vet inte. Jag är medlem i Socialistiska partiet. Vi ser ingen större skillnad på sossar och vänsterpartister. Vi är för att de rika för en gångs skull får stå tillbaka.

 39. Kan du inte svara på frågan hur stora flyktingströmmar påverkar Sveriges ekonomi?

 40. Är du medveten om att rika betalar mer skatt både i kronor och procentuellt sett?Du vill alltså inte ha skattehöjningarna som Vänsterpartiet föreslår?

 41. Du ger ju inte direkt några seriösa svar,tycker du att det du förespråkar är trovärdigt?

 42. Det beror helt på. En sån fråga får du nog precisera lite bättre. Förresten har jag ställt dig en del frågor. Kan inte du svara på dem nu. Jag behöver en paus.

  Ha det! Får återkomma.

 43. Vilka är de rikaste?Hur mycket ger det till statskassan?Hur mycket försvinner om de lämnar Sverige?

 44. På vilket sätt pissar miljonärer på mig?Firman jag jobbar på ägs av en miljonär,och jag har bra arbetstider,kraftigt subventionerad lunch och frikostigt med semester.

 45. Är det att slicka röv om man påpekar att miljonärer betalar mer i skatt än vad jag gör?Hur är din syn på verkligheten?

 46. Nej, varför skulle jag göra det? Det är ju befängt. Så funkar inte politiken, och det vet du säkert.

  Med all respekt, Alexander. Det här inlägget har nu runt 60 kommentarer, och även om det varit trevligt att svara på dina frågor så känner jag att jag inte kan låta detta ta alltför mycket tid. Jag anser att jag svarat så gott jag kunnat. Jag låter dig få sista ordet, och sen stänger jag debatten.

 47. ”Varför skulle jag skänka mitt jobbavdrag?”

  Men du tycker att andra ska betala mer,något som verkar vara vanligt hos vänsterfolk…Tycker att de svar du ger tydligt visar att Socialistiska partiet inte är trovärdigt för 5 öre.Som svar på dina frågor anser jag att vi i Sverige inte har något ansvar för krig i olika delar av världen,och att vi inte kan ta emot alla som behöver skydd.

  Tack, Alexander. Då stänger vi kommentatorsfältet.

  /Röda Lund

Kommentarer är stängda.