Bara ett sätt att rädda SAAB: Ta över maskinerna och ockupera lokalerna!

Få inspiration från en annan ockupation och se likheterna (Klicka!)

En nedläggning är ett dråpslag mot de anställda, deras familjer och hela samhället. Maud Olofsson och resten av regeringen tittar på. Enligt deras sätt att tänka finns det inget man kan göra. Företag kan bara drivas av privata intressen och det som inte är lönsamt på en marknad måste bort. Likadant resonerar de trötta sossarna och fackbyråkraterna. De har satt arbetarna i det här landet i skiten genom att totalt rusta ner den kamptradition vi en gång kunde stoltsera med. Det är en tradition vi måste återskapa nu!

Förutom att kostnaderna för samhället nu kommer bli enorma bara för att lägga ner så förstör man vid en nedläggning också ett enormt värde, nämligen det värde som utgörs av all samlad kunskap och yrkesskicklighet hos SAAB:s alla anställda. Istället för uppgivenhet inför detta vansinne borde produktionen socialiseras och ställas om. Socialisering kan vara ett första steg att rädda jobben – glöm inte att kostnaderna ändå bärs av samhället, inte av ägarna. Men en socialisering skulle också kunna vara en möjlighet för att ställa om produktionen. Bensinbilen måste ändå med all kunskap om klimatkrisen och oljans slut bli en parentes.

Istället behövs offensiva satsningar för klimatomställning av fordonsproduktionen, satsningar på kollektivtrafik, förnyelsebar energi o s v. Detta kräver naturligtvis fortbildning och skolning. Det kräver också samverkan med forskare och med miljörörelsens olika delar. Men framförallt kräver det här och nu en arbetar- och fackföreningsrörelse som inte står uppgiven inför kapitalismens vansinniga slöseri med mänskliga resurser.

Det finns inget oansvarigt i ägarnas handlande. Det ägarna gör är att följa kapitalismens spelregler. Om detta inte ska återupprepas och jobben ska räddas räcker inte att man byter ägare. Man måste göra upp med hela det kapitalistiska systemet och dess kriser och ersätta detta med en demokratisk och planerad produktion i arbetarnas intresse. Röda Lund säger:

Facket och jobbarna bör omedelbart förbereda övertagandet av SAAB:s maskiner och lokaler!
Ställ om produktionen för klimatsmarta lösningar!
Vi har inte råd med kapitalismen!

Läs Bo Rothstein i GP: Låt de anställda ta över Saab
Röda Malmö: Socialisering enda lösningen för Saab
Svensson: Otroligt naiva fackföreningar på Saab
Röda Berget: SAAB likvidereras – ska Maud söka jobbet som likvidator

37 reaktioner på ”Bara ett sätt att rädda SAAB: Ta över maskinerna och ockupera lokalerna!

 1. Bra! Låt dom anställda ta över Saab automobile. IF Metall har 6,5 miljarder i kassan så det ordnar sig nog. Vi får då ett arbetarägt företag. Sen gäller det ju att kunna sälja bilarna också. Kanske är det därför som facken tvekar.

 2. Det är ju för väl att ni då och då faller tillbaka till samma vanförställningar om världen som vanligt, så att man vet att det fortfarande finns ett utbildningsbehov.

  Det är egentligen väldigt enkelt, det hela. All personalen på Saab är inte värd något (yrkesmässigt, alltså) om inte folk vill köpa det dom tillverkar. Då spelar det ingen roll om någon enskild person, aktieägare eller ett arbetarkollektiv äger fabriken. Vad du verkar mena är ju dock att folk inte ska få välja vad dom ska köpa själva; det ska politiker bestämma åt folket. Har jag tolkat dig rätt? Eller erkänner du trots allt marknadsekonomins existensberättigande och ogillar bara ägarna av stora företag? Då kan ju iaf inte lösningen vara att arbetare tar över företagen, för då kommer du ju att börja ogilla dom också! 😉

 3. […] Facket ondgör sig också och för Unionen är det obegripligt. De hävdar också att de vet att GM fått in fyra starka bud där det finns pengar, trots det uppenbarligen är en hemlig process mellan GM och budgivarna. Naiviteten och blåögdheten hos facken är frapperande och i bloggvärlden kan man få läsa det mest häpnadsväckande idéer om hur Saabs framtid ska säkras, exempel på absurditeter är tex att socialisera Saab. […]

 4. Ja, man tar sig för pannan. Först skall man stjäla SAAB fabriken av GM. Sedan skall man kasta ut alla maskiner. Sedan skall man ta fram en ny, revolutionerande produkt som går att sälja med vinst. Sedan skall man tvångsutbilda SAAB anställda att producera denna eminenta ännu icke namngiven, miljövänliga, produkt. Jag föreslår att du (eller facken) stoppar in de pengar du/man har i SAAB och genomför denna briljanta plan. Inte nog med det OM det hela skulle fungera så kan SAAB aldrig visa visnt (det vore ju kapitalistiskt) utan antingen höjer man lönerna eller sänker priserna.

  Om socialister hade varit bra på affärer och driva företag hade de inte varit socialister utan kapitalister. Punkt.

 5. @von Spektakel
  Det är ju GM som vill kasta alla maskiner! Vi vill behålla dom och jobben. Läs gärna inlägget ovan för en mer utförlig agenda skriven av en bilarbetare på Volvo (”Dags för myteri!”). Du verkar helt yr i mössan. ”Tvinga folk”!? Vem är det som tvingar folk egentligen? Vi är ju för att jobben behålls och man börjar med samhällsnyttig produktion.

  Kapitalister verkar ju urusla på att driva företag. Kan väl knappast bli värre än det här?

 6. Saab är en konkurrent till Opel, därför vill GM lägga ned. vet ni förresten att GM kallas i dag för General Gouverment. Dom amerikanska skattebetalarna äger via staten 60%. Omställningen till klimatsmarta bilar låter ju bra men det har Opel och Toyota hållit på med dom senaste 10 åren. Saab har inte hängt med i utvecklingen.

 7. Sten har en mycket bra poäng här. Ni vill ta GMs egendom med våld för att sedan ta efter de mest framgångsrika kapitalisterna genom att bygga den sorts bilar som säljer bäst just nu. Innan små och miljövänliga bilar började sälja ordentligt var ni inte särskilt intresserade av att med våld ta över Saab och börjar ”ställa om till samhällsnyttig produktion”. Först när marknaden fällt sin dom över Saab.

  Mycket komiskt, faktiskt.

  Det är väldigt lätt att låtsas driva företag med facit i hand och ingenting att förlora!

 8. Vad vet du om ”Innan små och miljövänliga bilar började sälja ordentligt var ni inte särskilt intresserade av att med våld ta över Saab”? Ärligt?

  Att ta över en fabrik är möjligen våld i meningen att man tvingar till sig något. Men att lägga ned en fabrik och göra folk arbetslösa är också detta tvingande. Därför blir ett övertagande av fabriken en ren självförsvarsgärning för de som jobbar där. Det är intressekonflikter – för det finns nämligen ingen ”rättvisans ande” som svävar i samhället. Allt handlar om kamp, makt och initiativ. Det har jobbarna på SAAB stor erfarenhet av.

 9. Du har fel.

  Att hävda sin ”rätt till arbete” är bisarrt. Din rörmokare kan lika gärna kräva att få ta över ditt kök om du inte beställer mer tjänster av honom, eller åtminstone att få bestämma själv att han ska kliva in och jobba och få betalt. Detta blir väldigt uppenbart och självklart i småföretag. Stora företag är inte principiellt annorlunda, det är bara svårare att se vem som blir tvingad att betala någon som påstår sig ha ”rätt till arbete”. Där kan vi snacka tvång; att tvingas betala någon för att göra något som man inte vill ha.

  Och ja. Ärligt talat verkar det inte som om ni tagit några initiativ att styra upp Saabs verksamhet innan de fick kniven på strupen, och innan det började klarna hur framtidens bilar kommer att se ut. Och även nu verkar ni inte vara villiga att riskera något genom att faktiskt köpa företaget, utan vill helt enkelt stjäla det som någon annan byggt upp. Har jag fel? Förklara isåfall gärna hur det ligger till, för allt pekar på att ni är fega tjuvar snarare än
  entrepenörer med visioner.

 10. Vi har olika syn på rätt och fel. Inget konstigt i det. Du är höger och jag vänster. Du är liberal och jag socialist. Du försvarar rätten att tjäna pengar på folks arbete, och det gör inte jag. Du tror på kapitalism och jag på en planerad ekeonomi. Nog bäst för dig att bara acceptera det.

 11. Vi är säkert överens om mycket om man tittar i ett mikroperspektiv, men har helt motsatt syn i ett makroperspektiv. Du har en kollektivistisk syn som sätter människors avundsjuka i första rummet och jag har en individualistisk syn som sätter människors möjligheter i centrum. I ett sagoboksperspektiv är det ingen tvekan om vilket som är rätt och vilket som är fel.

  Jag är Fylke, du är Mordor. 😉

  Gonatt!

 12. Definitivt. Mordor var de enda framstegsvänliga. Fylke ville fortsätta leva sitt underutvecklade bondeliv!
  T.o.m. när du tar representanter för kapitalism och industrialisering å den ena sidan och feodalism och bondeliv å den andra tar du reaktionens parti. 😉

 13. Nja. Isengård står ju för industrialisering och framsteg. Mordor är bara ondska. Men notera att med min individualistiska syn tycker jag, trots att jag själv är för tekniska framsteg, att man även ska få leva ett ”underutvecklat bondeliv” om man vill.

  Svårt att förstå för en kollektivist kanske.

 14. Inte bara liberal utan LOTR-nörd också. Kan inte bli så mycket värre.

  ”Avundsjuka – överklassens ord för rättskänsla”

  August Strindberg

 15. Nu är jag iofs ingen LOTR-nörd; var t.o.m. tvungen att tänka efter vad förkortningen betyder. Man dömer andra som man känner sig själv, brukar det ibland sägas. Haha. 🙂

  Men jag vidhåller att någon rätt till arbete inte kan existera. Det är ett socialistiskt feltänk. Man behöver egentligen inte tänka mer än ett steg längre för att inse att detta innebär ett tvång att anställa. Och ett sådant tvång är helt bisarrt och omänskligt. Det är bara för att stora företag är avpersonifierade som någon ens kan komma på en så sjuk idé. Ingen skulle komma på tanken att kräva något sådant av en enskild privatperson.

  Rätt att fritt få arbeta är en annan femma. Det ser jag som självklart. Och även rätten att fritt välja vem man ska anställa. Och det är därför jag är mot mycket av dagens fackliga verksamhet, eftersom facket ibland stänger ute människor från arbetsmarknaden trots att dom vill arbeta och företag vill anställa dom.

 16. När det gäller arbetsmarknadspolitiken så ligger min prioritering i att få in arbetslösa i arbete. Sedan när är arbetslösa ”de starka”?!?!

 17. Josefin

  ”Stackars stackars företagare”

  Hur ska vi klara oss utan folk som vill starta företag? Det är ju helt nödvändigt för att staten ska få in skattepengar.

 18. Joserfin

  Är din uppfattning att chefer på stora företag gör allt för att jävlas med folk?

 19. Ja, i den bemärkelsen att de i första hand är ute efter att göra stora vinster, inte att vara goda samhällsmedborgare. När vinst går före människa så brukar människorna råka ut för en och annan otrevlighet. Däremot behöver cheferna ju inte vara genomonda människor för det, snarare så att de bara följer en kapitalistisk logik.

 20. Josefin

  Intressant att läsa inläggen,Röda Lund vill verkligen framstå som generösa och solidariska.Då undrar jag,vad gör du konkret för folk som har det svårt?Låter du hemlösa sova hos dig?Avstår du en del av pengarna från ditt extrajobb till förmån för sjuka och arbetslösa?

 21. Faktiskt ja! Har haft 3 olika hemlösa sovandes hemma hos mig vid olika tillfällen under det gångna året och jag handlar ibland åt 1-2 vänner som har det väldigt kasst ekonomiskt.

 22. Josefin

  ”De är ute efter att göra vinster,inte att vara goda samhällsmedborgare”

  Är det bättre att de gör förlust och kanske går i konkurs?Angående de hemlösa,kan du tänka dig att låta de bo hos dig permanent?

 23. Snälla läs ex kommentarerna jag länkade till eller på vår hemsida. Dina frågor är väldigt omfattande, när du ställer sådana frågor får du göra en del av jobbet själv, dvs att själv aktivt försöka läsa på också.

  Ang hemlösa så förstår jag inte varför du frågar mig om det och jag kommer inte att svara på fler frågor om mitt privatliv än denna. Jag har funderat på att låta en hemlös kille jag känner bo hos mig men nu bor jag redan 2 pers i en tvåa så det kan bli trångt, men som sagt bor han här redan i perioder. (Va fan detta nu har med SAAB att göra???).

 24. Josefin

  Jag har jobbat sedan studenten med olika saker.Är ganska sparsam av mig så jag har byggt upp ett kapital genom att köpa aktier och fonder,trots att mina jobb inte varit högavlönade.Anser du att mitt kapital ska fördelas till de som har det sämre?

 25. Josefin

  Anledningen till att jag frågar om ditt privatliv är för att jag undrar om du lever som du lär.Att det är trångt i din lägenhet bör ju inte vara ett hinder om man verkligen vill vara solidarisk.Jag tar för givet att alla i gruppen Röda Lund hela tiden ställer upp för de som har det svårt,både ekonomiskt och på andra sätt.

 26. Alexander: Jag tror du lite har missat vad politik är. Politik är vad man anser att samhället bör satsa på gemensamt. Vad som ska byggas, vad som ska produceras, om man ska ha en armé, eller om man ska ha höga eller låga skatter, och så klart mycket mycket mer. Det handlar INTE om att jag som PERSON ska springa omkring och jag vet inte vad. Med din logik vore det ju helt ok för mig att gå in hos Sveriges rikaste person imorgon och länsa dennes inredning på dyrt skit och ställa mig på torget och dela ut det.

  Inlägg som inte behandlar texten kommer inte publiceras.

 27. ”Hur ska vi klara oss utan folk som vill starta företag? Det är ju helt nödvändigt för att staten ska få in skattepengar.”

  Eller också kan vi starta företag som tillverkar det vi behöver gemensamt och äga dem i kollektiv. Funkar det med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s