Fick inte gå på toaletten – årets slavarbete utsett!

Och det gångna årets slavdrivare är….spänningen är olidlig…..Nordic Service Partner (NSP) som driver Burger King vid Mobilia i Malmö med motiveringen ”för en föredömligt usel personalpolitik som måste ses som en föregångare i genren slavarbete. NSP har nämligen lyckats med det nästintill omöjliga; 25 anställda som slutat på mindre än ett år.”

Juryn citerar den f.d. anställde Ahmed Al-Alawi i Skånskan: – Vi blev behandlade som djur och hade inga rättigheter.

På NSP:s meritlista finns också införandet av saker som att personalen förbjöds att tala med varandra, tvingades stämpla ut under raster och en tjej som behövde gå på toaletten när hon hade mens fick höra att mensskydden på 2000-talet borde vara bättre. En kille fick inte vara ledig när hans mamma dött och hotades i samma veva med uppsägning.

Enligt facket var allt detta en medveten strategi för att rensa upp och sänka lönerna. Naturligtvis är det så. Det handlar precis som överallt om att att mjölka ur vartenda öre ur de anställda, fast här på ett mer cyniskt och uppenbart sätt än vanligt.

Juryn vill slutligen passa på att gratulera restaurangchef Mohammad Salehi för att han naturligtvis inte vill ge några kommentarer. Det är helt rätt tänkt Mohammed. Du vet att du är ett as och kan inte förklara dig, då är det bäst att hålla käften. Det är ju svårt att veta vilka grodor som kan slinka ur käften när den öppnas. Kanske skulle du råka säga saker i stil med att du är ett stort fan av slavplantager? Det vore ju olyckligt.

27 reaktioner på ”Fick inte gå på toaletten – årets slavarbete utsett!

 1. Jag vill flika in och påpeka att jag tycker att hamburgerkedjorna är föredömliga som exempel på arbetsgivare som anställer ungdomar utan krav på utbildning. Hela verksamheten är ju uppbyggd på så låga löner att vuxna inte är intresserade av att konkurrera med ungdomarna, medan det för ungdomarna själva både är nyttig erfarenhet och relativt mycket pengar när man fortfarande bor hemma hos mamma och pappa. Och det är ju inte meningen att man ska jobba där länge, så att personalomsättningen är hög är absolut inget problem. Om ingen stod på kö för att ta över när en tidigare anställd slutar så skulle ju verksamheten gå under. Alltså ser de anställda och blivande anställda inte detta som ett så stort problem som ni gör.

  Utöver vissa bisarra exempel på arbetsplatskonflikter som säkert finns även inom vuxenjobb så har jag tyvärr svårt att se vem som förlorar på detta. Hjälp mig gärna.

 2. Jag hoppas Strutsman, att ditt inlägg bara är en dålig provokation. Eventuellt så är det din tyska exil som slagit blå dunster i huvudet på dig. Du säger att ungdomar är mindre värda, ska ha lägre lön och har inte rätt att flytta hemifrån. Tack för den! Tur att du inte bestämmer över mitt liv för då hade jag inte haft det särskilt trevligt.

 3. Josefin,
  du är klockren igen/vilken jättebra text!!
  Burger King är ett supertydligt uttryck för vad vi brukar kalla ”Den sociala fabriken” dvs. kapitalets yttersta önskan att kunna dressera unga arbetare 24 h om dygnet. Oavsett om det sker i Stockholm eller Madrid är vårt svar alltid/ Samma fiende samma kamp!!
  Lycka till!!!

 4. Josefin

  Trist att ni återigen stänge ner möjligheten att kommentera,tycker det är kul att höra hur ni tänker.En sista fråga till dig,om du vinner 2 miljoner på Lotto,ska de pengarna konfiskeras och fördelas?Ställer frågan här eftersom den andra stängdes….

 5. Ok Alexander. Det finns jättemycket saker att läsa om vad vi står för. Gå in på socialistiskapartiet.se så kan du klicka dig fram och tillbaka. Eftersom det är jobbigt att i ett kommentatorsfält upprepa hela partiprogrammet (känns nästan så eftersom du ställer väldigt övergripande frågor) så kom gärna tillbaka med mer specifika frågor när du läst på lite.

  För att svara på de två miljonerna. Idag skulle jag tycka det var ok om du fick behålla det mesta. Jag vet inte exakt vad skatten på lottovinster är men om någopn skulle vilja höja den lite hade jag inte haft något problem med det heller. I ett annat framtida samhälle skulle vi inte ha Lotto på det sättet så frågan skulle vara irrelevant. Förstår du? Det är svårt att plocka ut en enskild grej ur ett större sammanhang. Det vi talar om är en strukturell förändring av samhället. Det innebär att det är svårt att diskutera utifrån enskilda exempel som ”jamen jag har det ju såhär, vad tycker du om mitt liv”, även om den sortens exempel i vissa fall också kan vara intressant.

  Om du har lite mer allmänna frågor om oss får du gärna ställa dom under fliken Fråga Röda Lund som du hittar på menyn.

 6. Josefin

  Tack för att du svarar.Tycker det är märkligt att du anser det vara okej att behålla majoriteten av Lottopengarna,men att folk som jobbat ihop de ska skatta bort det mesta.

 7. Josefin:
  Du kan väl läsa?

  Eftersom ungdomar lever under andra villkor än vuxna så anpassas även typiska ungdomsjobb efter detta. Det betyder inte att ungdomar är mindre värda. Vad är det för bullshit-slutsats?

  Jag tycker faktiskt att det är bra att det finns enkla jobb för ungdomar och även studenter som vill tjäna lite extra. När man studerar samtidigt är inte heltid önskvärt, och man har inte heller lika höga lönekrav, bl.a. därför att man kanske knappt når över grundavdraget och behöver betala någon skatt. Man har ju inte mer råd att flytta hemifrån om man inte har nåt jobb alls, eller hur?!

  Jag har för övrigt varit ung, så jag vet vad jag pratar om. Så länge sedan var det inte heller. Nu har jag visserligen aldrig jobbat i en hamburgerrestaurang, men jag har haft andra jobb som en vuxen aldrig skulle acceptera, och det är jag glad för. Några tusen extra i månaden gjorde en enorm skillnad för mig. Och jag skiter helt enkelt i om du tycker att jag blev utnyttjad. Ha!

 8. Nä jag kan inte läsa, jag var tvungen att jobba istället för att gå i skolan…

  Nu gör du ju ett omvänt resonemang. Att eftersom ungdomar har ett annorlunda liv än vuxna så ska dom ha sämre villkor. Men jag anser att det många gånger är tvärtom; att ungdomar har det sämre (låg lön, tvingas bo kvar hemma) just eftersom de tvingas till sämre villkor.

  Om ungdomar ska få det bättre så ska vi protestera inte acceptera ditt jävla bullshit. Det är genom protester vi får det bättre, inte genom att bocka för borgarklassen. Så, nu ska jag göra annat Strutsman och pallar inte lägga denna dagen på att diskutera med dig. Det är nämligen så att jag studerar och jobbar extra för att klara min ekonomi och har viktigare saker för mig för att klara mitt eget liv.

 9. Josefin:
  Ska du och jag, eller ungdomarna själva, avgöra vad som är acceptabelt eller inte acceptabelt?

  Där går som vanligt skiljelinjen mellan oss. Om ungdomarna har problem hjälper jag gärna till. Tro inte att jag heller accepterar vilken skit som helst. Tvärt om har jag faktiskt en gång visat civilkurage och sagt ifrån när en medarbetare nära mig jobbade under för dåliga villkor, och det hjälpte faktiskt. Men jag tänker inte hitta på problem åt andra människor när de själva inte upplever det som problem. ”Sköt dig själv och skit i andra” är inte en så dum devis, trots allt.

  Du är nog innerst inne en snäll människa, och jag hoppas att din ilska någon dag lägger sig precis som den gjorde för mig. Lycka till med jobb och studier! 🙂

 10. Fast nu räknar jag mig själv som ungdom, jag är 25 år gammal…det är mina vänner och jag som har de här förhållandena att ”välja” mellan studier, arbetslöshet eller skitjobb med kass lön och de förhållandena kryper alltmer upp i åldrarna också nu under krisen.

  Nu förstår jag inte alls det här om att HITTA PÅ problem åt andra??? Om du läser artiklarna jag länkar till så är det ju ungdomarna själva som talar om sina problem med den här arbetsgivaren, det är ingenting som jag hittat på.

  Vad bra att du hjälpte en medarbetare, då finns det alltså hopp om dig, din individuella liberalism till trots 😉
  ps. jag är jättesnäll, om du bara visste…

 11. @ Josefin:
  ”Idag skulle jag tycka det var ok om du fick behålla det mesta. Jag vet inte exakt vad skatten på lottovinster är men om någopn skulle vilja höja den lite hade jag inte haft något problem med det heller. I ett annat framtida samhälle skulle vi inte ha Lotto på det sättet så frågan skulle vara irrelevant.”

  Lottvinster är skattefria i Sverige.
  vad menar du med att vi inte skulle ha Lotto ”på det sättet” i ett annat framtida samhälle?
  Lotto och andra spelformer är oerhört populära och jag har svårt att se att de i något demokratiskt samhälle skulle kunna förbjudas. Spel och dobbel lockar och har så gjort i långeliga tider.
  beträffande arbetsgivare som behandlar sin personal illa så har vi lagar och avtal som reglerar detta. Ibland är enda lösningen faktiskt att sluta på en arbetsplats där men behandlas illa.

 12. va e d me alla som pratar bullshit o säger d e ok o byter samtalsänme? låt dom sj’lva jobba i en jävla burger king o vill se dom böla o svida o svettas då kan vi prata.kommer här o pratar bullshit om saker dom inte vet om dom vet bara faktan som är: på burger king så äter man.

 13. Ahmed:
  Vad i hela friden yrar du om?

  Ahmed och Josefin:
  Jag har haft ”skitjobb” så det heter duga. Och det har de allra flesta högutbildade någon gång i livet haft. Åtminstone de de jag känner. Den bristande förståelsen upplever jag mycket starkare åt det andra hållet. Lågt utbildade har större fördomar om högt utbildade än tvärt om! Många verkar tro att livet är som en räkmacka bara för att man har en högre inkomst. Konstigt nog reflekterar man inte över att jobbet kan vara mer ansträngande, trots att man inte svettas och blir smutsig. Jag som har provat båda sidor vet hur det är.

 14. burgerkign är det det sämsta som finns, speciellt när vi snackar om NSP. jag har jobbat på nsp i 2 år i Stockholm, dom skickade mig till Malmö för att ”rensa truppen” och att jag ska styra upp allt. och då var jag bara 17 år, jag fattade inte vad dom höll på med, dom utnytjadde till och med mig och gav mig skit lön. NSP har skickat försökt skicka ner sina bästa män ner till alla Burgerking i Malmö för att rensa hela truppen där och börja bygga upp på nått nytt. Så önskar att NSP kunde läggas ner assåå!!!!! mitt nr : 0739929604 om nån undrar nått!

 15. Om vi tänker oss en fiktiv situation. En 17-årig kille i Malmö, ingen högre utbildning, ingen erfarenhet. Vilka alternativ har han? Här är det lätt, som Josefin, att tänka sig att ett välbetalt arbete med fina förmåner skulle vara ett alternativ. Så är det inte. Det finns två alternativ: inget jobb alls eller ett lågavlönat jobb där han får slita. Killen här ovan behöver pengar så han väljer det, utifrån förutsättningarna, bästa alternativet – ett jobb hos NSP.

  Vad jag inte förstår i resonemanget är hur den som erbjuder den här killen det bästa alternativet blir skurken? Hade de inte funnits så hade han inte ens haft det alternativet och fått finna sig i att vara utan jobb.

  Problemet här är att facket har snedvridit konkurrensen och med för höga minimilöner skapat en artificiell brist på arbetskraft. Det finns i princip hur många som helst som skulle vilja jobba extra och spara ihop pengar till olika saker. Eftersom efterfrågan på enkla jobb är stor och efterfrågan på okvalificerad arbetskraft är liten så borde lönerna sjunka, men det gör de inte eftersom facket har förhandlat fram en lön som egentligen är högre än vad arbetsgivarna är beredda att betala. Vad gör arbetsgivarna då? Finner sig i att arbetarna får mer än de är beredda att betala? Nej de försöker såklart kräma ur de anställda mer arbete på samma tid för att få det värde de betalar för.

  Om man kollar den senast kvartalsrapporten från NSP så ser man att de totalt de tre första kvartalen 2009 gjorde en förlust på 7 miljoner kr. Den absolut största utgiften för NSP är personalkostnader. Andra utgifter är hyra och råvaror. Hyra och råvaror är det svårt att göra något åt, de måste ha en lokal och för att sälja en hamburgare krävs – hamburgare. Är det då rimligt att i det här läget öka personalkostnaden?

  Vad skulle bli resultatet då? NSP skulle relativt snabbt gå i konkurs p.g.a. dålig lönsamhet. Vem vinner på det? De hundratals unga som arbetar i restaurangerna? Nej skulle inte tro det.

  Sänk lönerna istället och gör det möjligt för fler företag som vill anställa okvalificerad arbetskraft att faktiskt göra det.

  Hej hopp, ha en bra dag 🙂

 16. Loaderrorready:
  Du tror att du är rolig, men det finns faktisk människor som jobbar gratis bara för att få känna att dom får vara med och göra något. Se bara alla föreningar, ideella organisationer och pensionärer som frivilligt hjälper till här och där. Det anses OK, men att jobba för en låg lön är tydligen tabu/förbjudet. Det är en sådan bisarr dubbelmoral att jag nästan saknar ord.

  Det enda rättvisa är helt fria löner. Fackföreningar får gå samman och bilda karteller om dom vill, men då ska dom hålla tassarna borta från dom som inte vill vara med i facket!

 17. Alla vill ju ha en schysst lön som det går att leva på, det handlar inte om tabu, det handlar om att ha råd att gå och köpa mat. Att du inte fattar det är sanslöst men säger mest om dig själv och din egen ekonomi.

  Skillnaden med ideella föreningar funkar ju inte. För det första är det skillnad på att göra något frivilligt som man tycker är kul och att tvingas steka hamburgare under tidspress för att ha råd med hyran. För det andra är förutsättningen för ideellt arbete att ekonomin är tryggad på annat sätt, med betalt arbete. Men visst tycker jag att det sk ideella arbetet många gånger borde betalas eller snarare falla under det offentliga.

 18. Josefin:
  Varför skulle inte någon kunna tänkas ta ett jobb med låg lön när han/hon har sin grundförsörjning tryggad? Varför bara gratis?

  Och vad är det som är oschysst med en marknadsmässig lön? Ingen tvingar ju någon att ta ett jobb.

 19. Nu blir det en riktig pseudodiskussion Stutsman.
  Dom enda som jag tror gärna tar ett jobb med låg lön när grundförsörjningen är tryggad är mycket få, eftersom det inte är många som försörjer sig på andra, typ rik partner.

  Inte tvingas ta ett jobb. Men vänta nu. Är det inte du som- rätta mig om jag har fel- kommer dragandes med att man minsann ska jobba och göra rätt för sig och ta de jobb som bjuds? Är det inte du som stödjer partier som sänker eller tar bort a-kassan?
  Det är ju en sån politik som DU stödjer som tvingar folk att ta jobb som dom på McDonalds till låga löner och med dåliga arbetsförhållanden. Hur ska du ha det nu?

 20. Josefin:
  Det är allt annat än en pseudodiskussion när man diskuterar något verkligt och som sällan diskuteras. Tvärt om är det mycket intressant. Och det är ju kul att bryta ny mark med tankar man aldrig förut har tänkt eller fått itutade i sig av något parti.

  Ja, du har fel. Jag har inga synpunkter på hur andra människor lever sina liv, så länge de inte bryter lagen och förstör för andra. Jag stöjder heller inget specifikt parti och a-kassan vill jag inte alls ta bort. Sänka den vill jag dock utan vidare göra; jag vill att den ska vara lika för alla och heller inte bero på om man har jobbat tidigare eller ej. Socialbidrag, med andra ord.

  En helt fri arbetsmarknad är mycket bättre på att skapa välstånd för människor än en reglerad sådan. Det står jag fast vid. Och det är i grunden en moralisk fråga; vilken rätt har du att förbjuda mig från att göra något som jag vill göra och som inte skadar dig?

 21. Om du vill sänka A-kassan ännu mer så hävdar jag att du visst tvingar väldigt många människor att ta vilket jobb till vilken lön som helst. Du tror väl inte på fullaste allvar att ungdomar helt fritt väljer, mellan en väldig massa jobb, att jobba på just McDonalds under de förhållandena som beskrivs? Ok, de kanske har några möjligheter till, kanske ett städjobb nånstans, flytta hem till föräldrarna och leva snålt osv men att snacka valfrihet när när de sk fria alternativen är mkt begränsade och inte de trevligaste, det är något som bara liberaler gör.

  En helt fri arbetsmarknad leder till att många människor tvingas jobba väldigt hårt för väldigt låg lön. Eller menar du att alla människor kan välja bort de jobb som lönen skulle sänkas för? Isf undrar jag vem du tänkt ska sköta de jobb som lönen sänks för, vem som fritt ska välja dom? Är det du som fritt väljer att jobba på McDonalds? Jag kommer inte att förbjuda dig, jag lovar 😉

  I övrigt ber jag om ursäkt för om jag tillskrev dig åsikter (nåväl, snarare provocerade fram din åsikt i frågan 😉 )

 22. Hej Josefin

  Jag tycker vi ska reda ut begreppet tvinga. Jag vill påstå att det enda sättet att tvinga någon är att rent fysiskt förmå någon att göra något den inte vill. Alternativt genom att hota med att göra inskränkningar i den andres frihet ex. ”gör du inte som jag vill så inskränker jag din rörelsefrihet”.

  Att först tillhandahålla en tjänst och sen villkora den innebär dock inte att tvinga den andre till att uppfylla villkoren. Den som åtnjuter tjänsten kan helt enkelt välja att inte uppfylla villkoren och därmed avstå från tjänsten. Detta är ett fritt val.

  Om staten tillhandahåller en tjänst, t.ex. bidrag, så kan de villkora den med att du i gengäld måste utföra vissa saker. Det innebär alltså inte att staten tvingar dig att göra detta. Du kan välja att inte göra det och därmed inte åtnjuta tjänsten. I de flesta fall är det bättre valet att uppfylla villkoren och få tjänsten, men kom inte och säg att du blir tvingad.

  Som jag skrev här uppe så tvingar inget företag sina anställda att jobba där. De erbjuder någonting, lön, vilket de villkorar med att du utför en prestation. Du kan välja att inte utföra prestationen och därmed inte få lön. Däremot kan du inte påstå att de tvingar dig att utföra prestationen, det är ett fritt val.

  Invändningen då är kanske: Det är inget val eftersom det andra alternativet innebär ju att jag inte får lön, svälter och kanske dör.

  Javisst innebär det det. Men du kan fortfarande välja. Istället borde vi tacka företaget eftersom de erbjuder ett val som är så bättre än att svälta. Den som erbjuder det bästa alternativet borde vi istället vara tacksamma emot, det är i.a.f. jag. 🙂

 23. Jag tycker att du är en fruktansvärt naiv liberal som snackar på detta sätt. Du skriver ett av dina längsta inlägg någonsin, för att förklara att det minsann inte är ett tvång utan ett val att välja mellan svält och ett kasst jobb.

  Tycker inte du mänskligheten ska sträva lite högre än att människor ska jobba bort sina liv på skitjobb? Är ekonomin till för människan eller är människan till för ekonomin? Du lutar åt det sistnämnda, tragiskt.

 24. Josefin:
  Du missbrukar faktiskt begreppet tvång. Där håller jag med Gustav. I Sverige står ju inte valet mellan att jobba eller dö, så det är förstås lite tillspetsat att tala om svält. Men i stora delar av världen ser det ju faktiskt ut så på riktigt. I en situation där alternativet är att leva på socialbidrag, kan man inte tala om tvång.

  Kan du förklara varför en fri arbetsmarknad skulle leda till lägre lön. Och för vem? En fri marknad betyder inte automatiskt lägre priser. Det borde väl elmarknaden med all önskvärd tydlighet visa!? 🙂 Det handlar istället om att man får rättvisa och korrekta priser och löner. För vissa jobb blir lönen lägre och för andra högre. Så länge alla jobb tillsätts frivilligt så är det inte heller något problem om lönerna går upp och ner över tiden och varierar mellan olika yrken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s