Haiti: Det är liberalismens fel

Nej, den här bilden är inte tagen efter jordbävningen, den är från 1993

-Däremot ser vi räddningsteamen agera i de rika områdena där internationella tjänstemän har arbetat, i FN-kvarteret som har rasat och i regeringsbyggnader. Läget är fullständigt katastrofalt här i Port-au-Prince.

SVT:s reporter Stefan Åsberg rapporterar från Port au Prince i Haiti. Men varför funkar ingenting i Haiti då? Varför skrivs artikel på artikel om att organisationen kring räddningsarbetet är helt fucked up? Varför räddas de rika i första hand?

De flesta medier glömmer bort de mycket stora klassklyftorna i Haiti där en liten elit som är mycket rik ”styr” landet men skiter i befolkningen. Haiti var redan före jordbävningen ett sargat land. 2008 levde mer än 80% av befolkningen på mindre än ca 500 svenska kronor i månaden. Kostnadsläget i Haiti är naturligtvis ett annat men att en stor del av befolkningen är väldigt fattig står klart. Haiti är det fattigaste landet på hela västra halvklotet.

Men det går att förstå varför det blivit så illa som det blivit. Naturligtvis är det svårt att förebygga jordbävningar, men det är desto lättare att förebygga konsekvenserna av jordbävningarna, om man gör på rätt sätt.

Vår bloggkollega Röda Malmö förklarar att ”kolonialism, ockupation, stöd till diktaturer,  utländsk inblandning och enorma inhemska klyftor ligger bakom landets bottenlösa elände.”

Röda Lund börjar fundera, hur skulle det sett ut i Sverige efter stormen Gudrun om vi haft Haitis koloniala och imperialistiska historia med oss i bagaget? Fakta taget från Wikipedia och en artikel i Socialist World i urval, sammanställt av mig.

Papa Doc, en läskig tyrann och diktator

På 1500-talet utplånades ursprungsbefolkningen av spanjorerna. Hundra år senare ger Spanien bort ön till Frankrike som utnyttjar afrikanska slavar på stora sockerplantager vilket också efterhand leder till skövling  av den ursprungliga regnskogen. På 1700-talet gör en halv miljon slavar uppror och den första svarta republiken i regionen inrättas 1804.

Och vad händer då? Jo, naturligtvis blir de stora kolonialmakterna med Storbritannien förbannade eftersom deras makt och pengar hotas och sätter Haiti i ekonomisk blockad.

Blockaden leder till stora ekonomiska problem för landet och en ljushyad elit tar makten. 1950 sker en militärkupp och först leds landet av diktator Papa Doc för att följas av sonen Baby Doc. USA ger aktivt stöd till både pappa och son massmördare, bara så ni vet. Mums, diktaturer är ju bra, hymlar liberalerna så länge de tjänar pengar på det.

För vad händer när Haiti 1990 får den demokratiskt valde presidenten Aristides? Jo, han motarbetas av Haitis rika elit och av USA såklart, enkel logik, men återinsätts sen med USA:s militära hjälp när de tröttnat på den tillfälligt tillsatte ledaren, general Cedras. USA gör tydligen lite som det passar deras egna intressen, hm…det liknar ju faktiskt agerandet i Mellanöstern under de gångna årtiondena…oj förlåt, tillbaka till ämnet.

2004 tvingas Aristide (som redan hunnit tillsättas igen, här går det fort vet ni!) avgå efter oroligheter där amerikansk militär deltagit och 2000 människor dödas. Under 2000-talet är Brasilien också inblandat och har trupper i landet. Och 2008 plågas Haiti av ett antal orkaner som landets dåliga infrastruktur inte klarade av att hantera och som fortfarande påverkar landet.

Förstår ni nu? Ett land som kastats fram och tillbaka mellan olika rika gruppers intressen. Kolonialmakterna, USA som imperialistisk makt och den ljushyade och mycket rika inhemska minoriteten, dom skiter i befolkningen och har alltid gjort så länge det inte gagnar dom själva. Då finns ingen beredskap inför katastrofala naturkatastrofer som denna, ingen samorganisering av räddningspersonal eller matdistribution. Det blir kaos. Och det är kolonialismens, imperialismens och liberalismens fel.

Se den mycket bra dokumentären Ghosts of Cite Soleil som handlar om Haitis sociala problem:
Trailern och Filmen och på Youtube

Röda Malmö skriver om Varför kommer inte hjälpen fram? och Svensson betonar också Västvärldens ansvar för katastrofen på Haiti och Röda Lidköping uppmanar oss: Hjälp katastrofens offer på Haiti.

Svd1 Svd2 Svd3 Svd4 Syd AB1 AB2 AB3 DN1 DN2 GP

Annonser

11 reaktioner på ”Haiti: Det är liberalismens fel

 1. Naturligtvis det ligger mycket i vad du skriver. Det du skriver om landets historia stämmer naturligtvis, det här lilla landet har tillhört USAs bakgård länge.Samtidigt måste man förstå problemet efter en sådan här katastrof att få ut hjälpen. All infrastruktur är utslagen, när det gäller el, vägar, drivmedel, m.m. Upplevde det på SriLanka under tsunamin och först då gick det upp för mig, eftersom jag ofta frågat mig samma sak när man sett katastrofer på TV. Man måste transportera dit ett fungerande samhälle, för inget funkar. Fast att dom rika råkar bo på dom lättillgängliga platserna kanske inte är någon tillfällighet.

 2. Du glömde nämna att Haiti själv lekte kolonisatörer när de försökte lägga beslag på Dominikanska Republiken.

 3. tycker att svenska kungahuset skulle kunna skänka pengar som de skulle använda i bröllopet i sommar.

 4. Blablabla, men gör något själv då. Nä visst ja, jordbävningen är ju USA:s fel (som men allt annat dåligt världen) och då är alla socialister lika maktlösa (och panka) som vanligt. Men stå å pissa i trappen – det kan ni minsann!

 5. Vad är det för en konstig inställning ni har? ”det är kolonialismens, imperialismens och liberalismens fel” Suck. Ta ett land som Polen. De har också varit en bricka i stormaktsspel och agerat slagpåse i många konflikter. Men inte tusan skiter de i att lösa sina egna problem för det. Man kan inte skylla alla sina problem på andra.

  Och ju mer man ser att folk dödas i bråk om den hjälp som ges, desto mindre sugen på att hjälpa blir man. För att inte tala om att det vi ser på nyheterna nu visar varför det är nödvändigt med militära och polisiära insatser för att överhuguvdtaget kunna påbörja hjälp- och återuppbyggnadsarbetet.

  Och hur i hela fridens namn har liberalism något med allt detta att göra?

 6. Jag undrade just vad du var idag Strutsman, nästan besviken 😉

  Du skriver man ska inte skylla sina problem på andra. Men hallå? Det är ju dom andra som ställt till med problemen. Haiti har mer eller mindre i olika perioder styrts av främmande makt eftersom Haitis elit varit svag eller uppbunden kring främst USA. Alla statskupper hit och dit är ju ett exempel på det.

  Att människor bråkar om den hjälp som ges är snarare ett exempel på desperation eftersom det finns så lite hjälp. Att då som du dra slutsatsen att de inte skulle vara värda ens den lilla hjälpen, dristar jag mig faktiskt till att kalla cyniskt. Jag håller med om att det i detta skede skulle kunna behövas polis/militär eller någon med liknande funktion för att distribuera hjälpen och säkra ordningen en smula. Problemet är att ev militär makt i Haiti har sina egna maktintressen, vilket iaf efter ett akut skede skulle ställa till det, med de sedvanliga maktkamperna.

  Den liberal ideologin sätts på piedestal av de som haft ekonomiska intressen i Haiti, ex Bushregimen (Bush den äldre).

 7. Jag vidhåller att det är fel att skylla sina problem på andra. Det finns gott om exempel på länder som haft problem men också löst dessa. USA lade sig t.ex. i väldigt mycket i Japan, Taiwan och Sydkorea. Dessa länder har under de 50 senaste åren lyckats otroligt bra. Att skylla på USA ekar falskt för den som kan sin historia.

  Att de som behöver hjälp bråkar må vara förståeligt. Att lusten att hjälpa minskar när man ser detta är minst lika förståeligt. Precis som jag inte vill att Röda Korsets personal ska ta 75% av mina gåvor vill jag naturligtvis inte att rövarband i Haiti ska göra det heller. Men jag tycker att man kan ge sitt stöd i alla fall; jag litar på att större delen av hjälpen faktiskt når dom som behöver den, till dess jag hör något annat från media.

  Haitis närhistoria är präglad av diktatur, korruption och interna stridigheter. Inget av detta är typiskt för en liberal stat. För att kunna ha riktig frihet behöver man först fred.

 8. Det är givetvis urbota löjligt att skylla naturkatastrofer på andra, Gud, whoever, men

  ”…som man lever, så ska man också dö. I december 2003 skakade en jordbävning Bam i södra Iran. Den mätte 6,3 på Richterskalan. Några veckor tidigare hade Kalifornien skakats av av en jordbävning som mätte 6,5 på samma skala. I Bam dog fler än 50 000 människor. I Kalifornien dog tre.”

  Olikheter i husens motståndskraft, infrastruktur, sjukvård etc. är i sista hand bestämt av deras olika positioner i den globala kapitalackumulationen. Detta utgör skillnaden mellan centrum och periferi i världssystemet. Relationen mellan dessa positioner har historiskt sett varit exploaterande. Resultatet? På ena hållet håller saker och ting stånd trots värre scenario, på andra sidan blir det helvetet på jorden.

 9. Att Haiti drabbas så hårt av en jordbävning beror på att det är fattigt, och att det är fattigt beror på landets plats i den globala hackordningen, dvs att det har styrts in i olönsamma satsningar på råvaror istället för industrialisering. Men kom inte och säg att detta beror på nån -ism!

  Jag slår vad om att ni som ligger bakom denna blogg irriteras av folk som skyller Stalins arbetsläger på ”socialismen”. Med all rätt! Ideologier kan inte vara skyldiga till något. Det kan bara de människor som påstår sig ha dom.

  I Haitis fall på regeringar i (främst) Frankrike och USA som förde ekonomisk krigföring mot dem i hundrafemti år, kompletterade med militära ockupationer när offret inte gjorde som översittaren sa.

 10. Jan:
  Varför skulle inte Haitis eget folk vara ansvariga för landets utveckling? På vilket sätt skiljer sig Haiti från t.ex. Grekland eller Taiwan där också USA har ”lagt sig i”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s