Avatar – Inte den bästa

Avatar finns att hitta på Piratebay (Klicka!)

Avatar tog de två tunga prisen för bästa film och bästa regi på nattens Golden Globe-gala i Los Angeles. Själv orkade jag inte sitta uppe och se det hela, utan väntar istället till galornas gala – Oscarsgalan – innan jag förstör min dygnsrytm.

Det kom väl knappast som en skräll att Avatar och James Cameron skulle bli spektaklets huvudakt och att den gamle manusförfattaren och regissören Cameron blev krönt till 2009 års kung av film. Det har han om inte annat förtjänat för lång och stabil tjänst. Ta bara några av de tidigare filmer som han givit oss:

True Lies (1994) – En skön blandning av humor och action med giganterna Arnold Schwarzenegger och Jamie Lee Curtis i huvudrollerna i en spionväv som gjuten för en filmafton. En film som stått sig mycket bra med åren, till skillnad från många andra liknande låttsmälta filmer som gjordes den första halvan av 90-talet. Jämför t.ex. med Demolition Man (1993) – med Sylvester Stallone – om nu någon kommer ihåg den.

Terminator I (1984) & II (1991) hör till mångas absoluta favoritactionfilmer, och konstigt vore det annars. Huruvida ettan eller tvåan är bäst tvistar många om, men att båda är i absoluta toppen av filmhistorien säger få emot. Två filmer som – precis som Avatar – legat i framkanten vad gäller teknisk utveckling.

I filmerna Avgrunden (1989) och Titanic (1997) rör sig historien på och under vatten och trots att filmerna är väldigt olika så är det gemensamma det mystiska, men också kärleken till den eller det man älskar. Äventyret och sökandet efter ett personligt El Dorado och lycka. Också dessa två filmer har åldrats med glans både vad gäller det tekniska utförandet och berättelserna i sig. Precis som Alien – återkomsten (1986) för övrigt – som även om jag inte är särskilt svag för den har många fans.

Frågan är dock om inte Avatar är den svagaste av de här filmerna. Det finns nämligen egentligen inget nytt med Avatar. Berättelsen om människans rovdrift och egoism och kärlek som en motor för motstånd har vi sett ett antal gånger tidigare – om än inte på ett tag. Den tekniska biten med dess 3D och skapade miljöer må se rätt bra ut, men vad gör det när huvudpersonerna är fast i ett kärnfamiljs-tänk som kändes fräscht på 50-talet. Vissa har sett filmen som både antikapitalistisk och antiimperialistisk. Nåja. Det kan man ha olika uppfattningar om – men är det politisk kritik man är ute efter finns det säkert 100 filmer som är bättre.

Samtidigt gläds jag åt att både Up och The Hangover fick pris i sina kategorier. Se hellre dessa än Avatar.

Läs Staffan Jacobsons recenssion av Avatar: Avatar: Tre meter långa blå indianer
Missa inte heller: Världshistoriens bästa politiska filmer

Video killed the radio star (Klicka!)

3 reaktioner på ”Avatar – Inte den bästa

 1. La neige rappelle l’éternité.

  Dans les
  souffles du
  nouveau matin,
  la neige rappelle
  l’éternité; les
  ruisseaux de l’amour
  décrivent le soleil
  qui paraît
  solitaire comme
  le chant de la
  vie dans les
  rêves perpétuels,
  et une voix
  disparaît….

  Francesco Sinibaldi

 2. Avatar är en grymt bra film tycker jag. Storymässigt kan man tycka att man ”sett det förr”, men Cameron berättar storyn på ett makalöst skickligt sätt så man bryr sig inte. Sanslöst underhållande film.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s