Ta fajten innan det är försent!

Håkan Blomqvist och Kjell Östberg, medlemmar i Socialistiska partiet och redaktörer för den socialistiska tidskriften Tidsignal, ger idag i Aftonbladet sig in i debatten om socialdemokratin. De har mycket att säga om de socialdemokratiska sveken och hur en arbetarrörelse borde tackla dagens samhällsproblem och skapa en väg ur dem.  De tar upp det många känner:

Försöken att förnya socialdemokratin genom att bygga allianser i mitten har inneburit att partierna successivt övergivit sin traditionella omfördelningspolitik, accepterat arbetslösheten och antagit stora delar av den nyliberala dagordningen. Samtidigt har den traditionella arbetarbasen gradvis ersatts av professionella skikt inom medelklassen – de ”högutbildade, ensamstående höginkomsttagare i storstäderna”, som tycks vara Arenas livsluft. Problemet är att partierna samtidigt förlorat allt mer av sin samhälleliga kraftkälla inom arbetarklassen. I stället har de högerpopulistiska krafterna kunnat profitera på utvecklingen.

Det är alldeles tydligt att den socialdemokratiska toppen och deras propagandister i Arena inte längre vill att socialdemokratin ska vara ett arbetarparti. Istället gör man som brittiska Labour och vänder sig mot mitten. Utvecklingen som länge pågått från folkhem till rå roffarkapitalism är snart till sin ända. I spetsen har har det svenska politiska etablissemanget stått och utnyttjat varandra på bästa möjliga sätt. Det har sett ut så här:

Det är sossarnas fel (Klicka!)

Den socialdemokratiska regeringen förlorar makten efter att de hamnat i ”identitetskris” och tappat arbetarväljare som i ren desperation och okunskap vänder sig till högerns glättiga populism. Högern tar makten och inleder privatiseringar och skattesänkningar i rasande takt och socialdemokratin agerar vit riddare i opposition och lyckas återsamla sin väljarskara med ett ”vi ska reda ut det här”-valfläsk. Väl vid makten skyller man statens dåliga finanser på högern och inleder kraftig nedskärningar på välfärden. Enstaka reformer görs för att blidka allmänheten och inte totalt framstå som de svikare de är. På det stora hela försämras dock välfärden, privatiseringar behålls, och ersättningsnivåerna står kvar på den nivå som högerregeringen satt. Detta leder till ytterliggare en kris för socialdemokratin, och högern kan ta makten igen, och vi är tillbaka där berättelsen började.

Det svenska folket måste förbättra sitt minne! Det håller inte att vart fjärde år säga ”nä, jag röstar på dom andra”. Det är precis det dom vill! De som tjänar på skattesäkningarna och privatiseringarna. De som sitter i partitopparna och fackledningarna. De vill att vi ska lämna över ansvaret. Att vi varje gång ska välja ”det minst dåliga”. Vi måste fatta att ”det minst dåliga” likförbaskat är dåligt. Att det är dags för något bra och äkta – en politik som verkligen utmanar kapitalismen och försvarar den välfärd som finns kvar. För annars: Var tror ni det slutar? Tror ni det slutar bra? Tror ni Sahlin är intresserad av eller kapabel att utmana det system som nu utan pardon bryter ner arbetarsverige?

Det svenska arbetande folket har sedan länge glömt hur det är att styra samhällsskutan. Vi har tappat erfarenheten av att strejka och protestera på ett effektivt sätt. De få gånger vi gjort det så har fackbossarna huggit oss i ryggen och inte alls velat ”ta fajten”. Det är dags för ett gräsrotsuppror i svensk fackföreningsrörelse och i det svenska samhället! Det är dags att bryta regler och gå på offensiven. Om inte annat kommer ingenting att hända mer än att den nedåtgående spiralen fortsätter.

50 reaktioner på ”Ta fajten innan det är försent!

 1. Jag röstade på Alliansen 2006,deras skattesänkningar har gjort att ”vanligt folk” har fått klart mer i plånboken varje månad,även efter avgiftshöjningar.Tyvärr har de en alldeles för givmild invandringspolitik….

 2. Är du så säker på det? Vart har pengarna tagit vägen då? Är det dom välbeställda som betalat notan? Det stora – långsiktiga problemet – är att man slagit ett stenhårt slag mot de svenska löntagarna genom att uppmuntra dom att lämna facket. Detta kommer så klart slå tillbaka ordentligt så småningom. När facket försvagas försvagas stärks både fackbyråkratin och arbetsköparna. Tror du att de har samma intressen som dig och mig?

 3. ”Vanligt folk” har definitivt fått mer pengar i plånboken,en person med 19 000 kr i månadslön har fått 1303 kr i jobbavdrag.

 4. Nu vet ju både du och jag att det inte är så enkelt. Frågan är om svensken fått mer köpkraft, eller om avgiftshöjningarna ätit upp det. Svara dock på frågan: Var har pengarna tagits ifrån?

 5. Tar ett normalexempel:19000 i lön,jobbavdrag 1300.Höjd A-kassa 300(max),slopad avdragsrätt 100,skatt på trafikförsäkringen 50,höjd bensinskatt 50.1300-500=800.En lågavlönad arbetare har alltså fått 800 kr mer i plånboken med avgiftshöjningarna medräknade.Detta är pengar som han/hon jobbat ihop,staten har alltså beslutat att ”konfiskera” mindre av pengarna.

 6. Nä, det har du inte. Igen: Var kommer de 800 kronorna ifrån? Vad är det som möjliggjort att regeringen lyckats sänka skatten för folk?

  Missförstå mig rätt: Jag tycker det är alldeles utmärkt att skatten för lågavlönade sänks. Men om du tror att det inte finns en tanke bakom detta från högern så har du inte förstått vad det är dom pysslar med. De går överhetens ärenden och de gör allt för att försvaga för de lågavlönade. Det är deras politik och existensberättigande. De förträder en till arbetarna fientlig klass.

 7. Pengarna kommer från de som jobbar,de får behålla mer av det de jobbat ihop.Är skattesänkningar att försvaga för de lågavlönade?

 8. Men herregud människa! Svara på frågan: Om regeringen minskar på inkomsterna på ett ställe måste de skära på utgifterna eller fixa mer inkomster på andra områden. Vilka områden!? Svara nu.

 9. Skattesänkningarna har inneburit att fler jobb skapats genom högre komsumtion,på så sätt ökar skatteintäkterna.Tror du att lägre skatter automatiskt innebär lägre skatteintäkter?Tyvärr har vi drabbats av en global finanskris,och då kommer ingen undan….

 10. Vet inte vilken verklighet denna Alexander lever i men jobbavdraget har för mig varit ett skämt. Skämt kan man också kalla de lönehöjningar som mitt fackförbund kommunal förhandlat fram. Ökade av reallöner och ökad ”köpkraft”? Pyttsan! Samma vecka som lönen kommer känner man ju förfan sig rånad. Den höjda a-kassan är ju bara det mest bisarra inslaget i detta. Vad har inte blivit dyrare undrar jag (förutom möjligtvis cd och dvd-filmer)? Snacka inte om att gå till tandläkaren… hade gärna kunnat skita i det där jobbavdraget och subventionerat tandvården istället. Det hade fler personer tjänat mer på. Sedan hade företagsägarna gärna fått ”konfiskera” mindre av de stålar som de anställda jobbar ihop.

  Vi vet alla vem som betalar kalaset.

 11. Fredrik

  Hur stort är ditt jobbavdrag?Tjänar du 19 000 kr är det ca 1300 kr,det kanske är ett skämt för dig?

 12. Men en gång i tiden så propagerade vänstern för låga skatter… varför skall en förtryckar stat ta alla våra pengar o sen ge oss allmosor tillbaka ? varför förespråkar inte vänstern lägre skatter , för att kunna finansiera frivilliga korporativistiska lösningar som ju då hamnar utanför , förtryckarstatens kontroll. Istället får den arbetande klassen kontroll över sitt eget arbete.

  eller har vänstern hamnat så vilse att de bara vill ha bidrag ?

  kina kommer inte att ge oss bidrag vi måste själva jobba annars hamnar vi i någon annans våld .

 13. Bra inlägg och en vettig kritik av vänstern. Den skatt som jag tycker är viktigast är momsen på mat. Det är den skatt som hårdast riktar sig mot den arbetande klassen. Väck med momsen på mat, säger jag.

 14. Jag förstår inte riktigt hur du menar där du t.ex. skriver ”strejka och protestera på ett effektivt sätt”. Samhället består ju som bekant av många olika sektorer som folk jobbar i. Men vilket sätt tycker du hade varit det bästa att t.ex. lösa SAAB:s situation på? Eller kanske rättare sagt, hur skulle arbetarna ha handlat annorlunda för att ha räddat produktionen i Trollhättan?

 15. Ja alltså strejka o ta över funkar… men saabs problem har aldrig varit att göra bilar det kan vilken idiot som helst. Problemet är som alltid att göra bilar som går att sälja för mer pengar än vad det kostar att göra dom !
  Och då hjälper inga blockader strejker eller nånting. Det enda som duger är duktiga ledare på företaget, bra produkter, bra arbetare, bra säljare. Tyvärr har Saab i princip aldrig kunnat gå med vinst…. så sluta floskla om socialisering tala istället om hur de ska lyckas… Eller ska staten tvinga alla att köpa saabar ?

 16. Ingen har pratat om att SAAB ska fortsätta göra bensinslukande bilar. Tvärtom har våra förslag varit att produktionen ska ställas om och maskiner och kunskap utnyttjas för en klimatomställning för Sverige.

 17. ja men det förändrar inte faktum att de måste kunna göra bilar som går att sälja för mer än de kostar att tillverka… det är liksom hur man gör det som är knäckfrågan… en fråga som varje företagare har stora problem att lösa

 18. Så om jag förstår dig rätt så skulle arbetarna strejka och sen göra en ”hostile takeover” eller socialisering. Där efter skulle man lägga ner bilproduktionen och starta produktion av utrustning för förnybar energi eller satsning på hållbara transportsystem?
  Skulle i så fall nuvarande ägare kompenseras ekonomiskt vid en socialisering? Det vill säga, skulle man helt enkelt köpa ut alla aktieägarna?

 19. Du har förstått rätt.
  För att svara på frågan: Det är upp till arbetarna att svara på i detta fall. Själv ser jag ingen poäng med ersättning eftersom jag inte anser att det från första början är rätt att som privatperson äga och kontrollera för samhället vitala företag. De 13 i styrelsen för GM frågade inte jobbarna eller kommunen i Trollhättan när de bestämde att göra sig av med SAAB.

 20. Nästa fråga blir naturligtvis hur de arbetarna ska få ihop kapital och driva företaget?

  Gissningvis vill väl Röda Lund att Staten ska skjuta till pengar så arbetarna kan slösa bort ännu mer pengar.

  Nåja nu tillhör Röda Lund ett parti som knappt finns så deras skräckvision blir aldrig en realitet.

 21. Nu förstår jag inte riktigt vad frågorna här har med inlägget att göra, men det är väl som vanligt med högern. Man har svårt att hålla sig till ämnet och vill göra sin världsbild till den enda utgångspunkten man kan ha. Hell no, säger jag. Här är vi socialister och vi bangar inte för nått. Inte ens att säga att arbetare i det här landet ska kontrollera sina egna arbetsplatser och att rikemännens förmögenheter omdelbart borde konfiskeras och fördelas.

  Det må vara en skräckvision för en minoritet aktiespekulanter och företagsplundrare, men inte för den massa som länge nog levt i skräcken att kanske kickas från jobbet eller tvingas gå sjuk till arbetet.

  Staten kan dra åt helvete för övrigt. Dom har inte gjort ett skit för arbetarna och låginkomsttagarna i det här landet. Jag har ingenting till övers för ”vår” stat – dvs de som idag styr med feta plånböcker och fallskärmsavtal. Jag vill skifta fokus till klasskamp och motstånd istället för fjäsk och sossetjafs.

  Ett fokus som ger blanka fan i vad cheferna och ”arbetsledarna” säger och överför rubbet i allmänhetens händer utan någon som helst kompensation.

 22. Jamen spelar vad ni än tänker göra så måste det ju för bövelen finnas en plan att kunna sälja produkterna dyrare än de kostar att tillverka …….. eller vad fan menar du

 23. jag tycker du borde titta på de länder där de provat att socialisera i stor skala det gick ju bra ……….

 24. Vi vill producera produkter som är bra för människa och samhälle. Inför det klimatkaos som hotar oss är detta väldigt viktigt att vi kommer igång med direkt – och dessutom något som resten av världen kommer bli tvungna att efterfråga. Tåg istället för bil. Vindkraft istället för kol. Solenergi istället för bensin. Osv. Det kommer säkert att kosta mycket till en början, men alternativet att låta folk gå arbetslösa och inte inleda en omställning till ett hållbart klimat är än värre.

 25. ne och det kan inte hända nånstans heller för på ngt sätt måste saker organisera annars blir det anarki ( jag var en ivrig anarki förespråkare i min ungdom men har insett att anarki = tonåringar med automatvapen) och så fort du börjar organisera så är du tillbaka på ruta ett människor vill nån annanstans de vill framåt få det bättre, andra är nöjda som det är andra vill bara knarka o så har samhället skiktat sig igen…..

 26. du beskrev själv rätt bra hur ni hade tänkt …. bara flum inte en enda vettig genomtänkt tanke eller plan utan floskeltoppen i repris….

 27. JA, det är väl klart att det måste organiseras. Det är just för att vi vill att mänskligheten och människor ska avancera och förbättras som vi är socialister. F.ö. är jag inte anarkist, och det var ett bra tag sen jag var tonåring.

 28. Nu förstår jag inte alls. Arbetare i det här landet arbetare ju idag. Varför skulle de inte kunna arbeta när de själva kontrollerar arbetsplatsen och samhället? Du kommer ju inte ens med floskler – du kommer bara med luft. Är det så himla svårt att förlita sig på andra människor och gemensamma ansträngningar?

 29. men bara för att arbetarna kontrollerar så är det inte säkert att grejerna är bra , går att sälja osv frågan är hur man ska få dom bra du säger ungefär vi ska produce3ra skitbra grejer som alla efterfrågar ….. eeeeeh jaha är det inte svårare än så varför gör inte alla det då alla redan ?

 30. Därför att kapitalismen inte fungerar så. Kapitalismen bygger på kortsiktig vinst för aktieägarnas skull och inte samhällsekonomisk nytta. De låter staten pröjsa när folk blir arbetslösa och miljön går åt fandern.

 31. Jag tycker vi börjar med att konfiskera alla tillgångar hos medlemmarna i Röda Lund….

 32. Ni har väl lite pengar sparade?Eller något annat som kan omvandlas till kapital?

 33. vadå varför gäller det bara aktier o produktionsmedel, vi kan ta era klockor datorer, pengar bilar lite kan vi nog skrapa ihop … jag menar om det nu är lagligt att stjäla som ni förespråkar…. eller vänta nu ni är ju vänster det är de andra man får stjäla för … Ni vänsterister är som religiösa ni anser att ni kan göra vad som helst för ni är ju så mycket bättre än vi andra, vi andra är ju bara borgarsvin. Oss kan man ta vad man vill ifrån slänga i fängelse för vi tycker fel ,,,,,,

 34. men bara för att ett gäng salongsvänsterflummare tar över så kommer företagen att blomstra hahahahahahahahahahahahahahah stor humor

 35. rasputin: Det får stå för dig. När vi pratar om socialisering så handlar det om för samhället nyttig produktion. Det handlar inte om vad ”vi” ska göra, det handlar om vad vi ANSER bör göras. Vi vill inte slänga någon i fängelse pga dess åsikter. Löjligt att argumentera mot något som vi inte tycker.

 36. Du har varit inne på det där individualistiska spåret tidigare, Alex, och då sa jag till dig att man inte kan betrakta politik på det sättet. Politik handlar om hur samhället ska organiseras, inte om att jag sticker hem till dig och snor din morfars klocka.

 37. Då stänger vi kommentatorsfälten för den här gången. Det är bara att beklaga att högern som letar sig hit inte har förmåga att hålla sig till ämnet utan ska börja tramsa om allt möjligt. Automatvapen, knark, fängelse, hembesök och anarki är några av de ämnen som dessa tydligen anser viktigare än att arbetarrörelsen tar sig själva i kragen. Nåväl. I fortsättningen kommer vi inte acceptera att trådarna spårar ur, utan kommer att vara betydligt restriktivare med vad vi släpper igenom. Det handlar inte om vad folk tycker, utan om vad dom tycker. Som vi skrivit tidigare: Detta är ingen anslagstavla, och ni får hålla er till ämnet. Vill man skriva om innehållet är man alltid välkommen.

  mvh
  Röda Lund

 38. Visst stämmer det att vissa fått mer i plånboken, men vafan ska man ersätta för det då? Vår vård som kapitalisterna privatiserar? Våra skolor som läggs ned? Våra apotek som säljs ut? Våra demokratiska rättigheter som successivt kväses? Eller kanske de bostäder som inte byggs?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s