Vi får stå med mössan i hand

Just idag är jag stark- Kenta

En snubbe jobbade som timvikarie på en förskola och hade fått ett erbjudande om ytterligare en månads arbete. Men två dagar före julafton förklarade personalchefen att det var nock. Några föräldrar hade sett en bild på snubben på Facebook, där han hade på sig en Pornstar-mössa, och hört av sig till förskolan.

Förskolans ägare att det inte finns några klagomål på mannens arbetsinsats, utan det är bilden med mössan som gjort att han inte får arbeta vidare.

Ok. Det är såhär det går till, kamrater. Det är så här det går till när borgarklassen flyttar fram sina positioner. När arbetaren kuvas och får veta sin plats. Det är så här det går till utan starka och aktiva fackföreningar, och det är så här det går till utan ett politiskt parti som i det offentliga säger ifrån och står på småfolkets sida. Detta är bara ett exempel. Ett väldigt litet exempel, men samtidigt ett väldigt tydligt sådant. Vi jobbare, ungdomar, arbetslösa, sjukskrivna, som inte tillhör eliten, vi ska hålla käften och bete oss som den härskande klassen vill. Det är alltifrån att tvingas jobba trots att man är sjuk, bli av med sin a-kassa och stå med mössan i hand, eller böna och be till socialen för en bostad när man vill flytta hemifrån.

Vissa kanske säger att det här är ett extremfall och att det där nog är rätt ovanligt. Ja, det är säkert både ovanligt och vanligt. Ovanligt i bemärkelsen att det sällan går till exakt så här – att några föräldrar i överklass-kommunen Täby (tror ni det blivit samma reaktioner i arbetarområdet Linero i Lund?) hamnar i media efter att ha fått någon kickad. Vanligt att det händer fan så mycket oftare än vi kan tro. Den unkna moral och den äckliga översittarattityd som frodas hos överklassen och som inte minst blivit tydlig i programmet Hollywoodfruar, är vad som nu alltmer prackas på oss därför att dom känner att dom inte bjuds på motstånd. Överheten tar för sig alltmer. Hårdare straff, arbetskraftsinvandring som pressar lönerna eftersom facket står still, unga som ska ta skitjobb för en skitlön, censur i den borgerligt kontrollerade median, attacker på arbetsrätten, hjärntvätt av unga och gamla till att bli passiva konsumenter av skit.

Samhällets tumskruvar dras åt. In till sista blodsdroppen ska vi stressas, likriktas, och pressas. Mer ska göras på mindre tid. För att döva vår ångest har vi fått lyckopiller och annat legaliserat knark, men orken tryter hos allt fler. Kanske du inte ser det fullt ut än, men erkänn att tecknen i skyn blir allt fler. När ska alla arbetare och ungdomar där ute förstå att det är dags att släppa fjärrkontrollen och bjuda på stenhårt motstånd? Det är ingen omöjlighet att bygga upp det som raserats, och att ta nya steg mot ett bättre, rättvisare, jämlikare och mer omtänksamt Sverige. Det räcker nu!

Läs ett riktigt bra inlägg från Arbetarperspektiv: Entreprenören – en hjälte?

Se filmen Kamrater, motståndaren är välorganiserad om hur svenska gruvarbetare tog strid för människovärdet och skickade en chockvåg genom borgarklassen och dess köpta politiker. Eller se det här klippet om arbetarna på Lagena som förra året gick ut i vild strejk: Lagenas arbetare i uppror – ”De varslar i onödan”

25 reaktioner på ”Vi får stå med mössan i hand

 1. Ja det här är bara för jävligt. Det är ett bra och belysande bevis på vad som väntar oss om moderaterna vinner nästa mandatperiod också. Då måste de slänga åt Svensk Näringsbrist ett rejält köttben som tack för all hjälp de har fått av dem under åren, och då kommer det att braka till rejält i arbetsrätten. Antagligen med ett LO som står och vädrar i vinden och inget gör – som vanligt nuförtiden.

 2. Ta inte i så du spricker ! Håller med dig ang killen med pornstar på mössan. Det var väl inget !
  Om du retar dig på Hollywoodfruar, så titta inte då !
  Ditt lyckorike finns nog inte ngn annan stans än i dina drömmar. Vakna upp och lev med istället !

 3. Som det står. När det kapitalistiska systemet ballar ur som idag så löser politikerna det genom hårdare straff. De vill inte erkänna att det är systemet det är fel på så istället tar man i med hårdare tag mot de som inte passar in och de som begår brott. Som Nationalteatern sjöng ”blev du rädd för ditt eget barn, din fege fan”.

 4. Man löser inte problem genom att sätta upp lagar och regler, inte heller förbättras det av att göra lagar hårdare än tidigare. Men eftersom att lösningar är ett direkt hot mot vårt samhälle så använder man lagar istället för att försöka dölja att det är vårt system det är fel på.
  För att komma till själva artikeln så är detta mycket oacceptabelt beteende från arbetsgivaren och jag finner ingen respekt till dem föräldrar som klagar på en timvikarie för att han har ett vuxet liv utanför sitt arbete. Den enda tidpunkten som en arbetsgivare har någon talan är under arbetstid, allt bortom det är arbetstagarens frihet och ingen chef har rätten att basera en anställning utifrån hur ens fritid ser ut. Skärpning på er!

  Jag jobbar för att lyckas förverkliga The venus project!
  Jag sprider budskapet, men projektet motiverade mig att faktiskt studera och skapa mig en högre utbildning just för att kunna hjälpa världen på riktigt. Jag vet hör inte till så mycket om ämnet så men det är just såna här saker som får mig att vilja krossa det nuvarande systemet och kunna ersätta det med ett nytt effektivt system som är gjort för att fungera!

 5. Jag anser att våldsbrottslingar ska vara inlåsta med tanke på andras säkerhet.Vad tycker du vi ska göra?

 6. Han borde ha fattat vad som skulle hända om han gick till jobbet (som förskollärare) med en mössa som det stod ”pornstar” på… Alltså saknar han omdöme och ska inte jobba där, dessutom, skyla på (M)????? ALLA förskollare jag känner, cirka tio, är så röda att de kommer att rösta på Mona 20 år efter hennes död…

 7. Min uppfattning är att många helt enkelt skiter i lagar,sedan må vi ha kapitalism,kommunism eller vad som helst….

 8. Mumrick: Han gick ju inte till jobbet med mössan. Det var föräldrar som hade varit inne på hans privata facebook och reagerat. Därför fick han kicken. Som han själv säger i en intervju, så hade det nog varit annorlunda om han varit tjej. Nånting står inte rätt till, och jag anser att man måste analysera frågan och se det som ett uttryck – ett exempel – för hur pressen intensifieras mot oss alla.

 9. @Mumrick sade: han bar inte mössan på arbetsplats, han ägde en mössa och hade den på sig på en bild som var upplagt på hans facebook. Enligt chefen var det bilden som var tillräcklig för att ge sparken. Vi pratar om att han fick sparken för att han har ett privatliv som vuxen.

 10. Nicklas

  Ursäkta att jag har åsikter som inte överensstämmer med dina.Det är inte jag som är Daniel Knoll på FB….

 11. Man kan väl inte skilja på arbetstid och privatliv hur som helst. Det är ju samma person vi talar om. Det är naturligtvis otänkbart för överklassen att springa runt med en mössa som det står ”porn star” på, och samma sak gäller för underklassen. Alltså gäller samma regler för alla, och allt är frid och fröjd.

  Jobbar man på dagis måste man ha föräldrarnas förtroende. Och det kan man ju inte bestämma själv hur man ska vinna. Alltså måste man anpassa sig en smula. Detta är självklart för nästan vem som helst.

 12. Jag sökte på ”mössan i hand” och hamnade här. Tips, Hollywoodfruar är INTE överklass – snarare ”WT got rich”. Facket är ett skämt (jag har varit aktiv och SSU:are dessutom) – dem säljer ut egna led fortare än kvickt när de har fått sitt under eller över bordet.

 13. Jag är så blå så det skriker om det, uppväxt i en helröd familj. Det är intressant hur man får fallet med ”pornstar” mössan till att bli en klassgrej. Överklassen är en liten klick människor, kanske ett hundratal i hela Sverige – dem skiter i dig och mig och alla andra. Vi finns inte i deras liv och vice versa. Det finns ingen maskopi även om ni gör vågen i de ”röda tälten” läsande ur ”Den nya överklassen”.

  Att man sparkar en man eller kvinna beroende på mössor de bär på fritiden är dåligt chefsskap. Hur många förskolor har överklassen på lönelistor kan ni säkert lista ut själva. Att man företagsledare/ägare, eftersom det är en privat förskola, reagerar så impulsivt är patetiskt. Företag skall fatta beslut på finansiella grunder inom utrymmet av lagarna – allt annat är idioti eller ideel verksamhet. Att sparka folk är en risk och kan bli dyrt – att anställa ny personal är dyrt och också en risk.

  Om man har röda (eller blå) glasögon så kommer man att se världen röd (eller blå).

 14. Till sist en hälsning till alla er som använder FB som ert privata CV – ingen arbetsgivare tycker det är roligt med folk som fyllehånglar med olika paddor på varje bild – för vad tänker ni göra på julfesten? Vi är där för att kolla vad det är för människor vi tar in i vår grupp och ni har möjligheten att hålla bilderna rumsrena.

  PS. Jag tycker att killen blev felbehandlad – med det finns fler än gott om bilder på folk på FB i situationer som är mer lämpade för kreatur och borde vara skäl nog för omedelbart avsked.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s