Välkommen sucre, Albas nya valuta!

Utan någon större uppmärksamhet i västvärldens mainstreammedia började en ny internationell valuta användas förra helgen. Översatt till svenska har valutan den inte helt poetiska benämningen ”Enhetssystemet för regional kompensationsbetalning” – eller i spanskt original: ”El Sistema Único de Compensación Regional de Pagos” – förkortat till Sucre. Bakom Sucren står åtta fattiga länder i Latinamerika, som förenas i den ”Bolivarianska alliansen för folkens Amerika” – Alba.

Den nya valutan användes första gången som kompensation för risexport från Venezuela till Kuba. De kommande veckorna och månaderna kommer Sucren bland annat att användas vid försäljning av asfalt från Venezuela till Bolivia och försäljning av trä, livsmedel, textilier och hantverksprodukter från Bolivia till andra länder i alliansen samt vid transaktioner som rör de utbytes- och biståndsavtal som länderna upprättat sinsemellan. Värdet har fastställts till motsvarande 1,25 dollar och till att börja med har den formen av ett elektroniskt betalningssystem som administreras av den gemensamma bank – Albabanken – som länderna grundade förra året.
Enligt finansministrarna från Alba-länderna är Sucren ett försök att skapa en mekanism som gör en ny ”finansiell arkitektur” möjlig, en ”arkitektur” som bryter beroendet av USA-dollarn i handeln mellan de länder som ingår.

Trots växande militära hot från USA – med sju nya baser i Colombia, ett kraftigt upptrappat militärt stöd till högerregimen i Mexiko och en återaktivering av flottstyrkor utanför Latinamerikas kust – har Alba vuxit i omfattning de senaste fem åren. Från de båda grundarna Kuba och Venezuela, som 2004 tog initiativet till Alba för att möjliggöra ett handelsutbyte baserat på ömsesidig nytta och samarbete istället för profitjakt och den kapitalistiska marknaden, har alliansen utvidgats till att omfatta åtta länder: Venezuela, Bolivia och Ecuador i Sydamerika; Nicaragua i Centralamerika; Kuba, Dominica, San Vicente och Grenadinerna samt Antigua och Barbuda i Karibien. Totalt innefattar Alba en befolkning på 65 miljoner och en samlad årsproduktion (BNP) på runt 450 miljarder dollar.

Som väntat beslöt Honduras parlament, som för närvarande kontrolleras av anhängare till militärkuppen den 28 juni 2009, 12 januari i år med 122 röster mot 5 att landet ska lämna Alba. Den med våld avsatte presidenten Manuel Zelayas beslut att ansluta Honduras till alliansen 2008 var ett av skälen till att han kidnappades och fördes ut ur landet av den inhemska kapitalistklassens militärer i maskopi med USA. Parlamentet beslöt även 12 januari att ge kuppregimens ledare Roberto Micheletti livstidsimmunitet från alla rättsliga åtal för kuppen och den våldsamma repressionen mot folkrörelserna.

Trots att den ekonomiska betydelsen av Alba fortfarande naturligtvis är begränsad och att den nya valutan bara är en liten del i arbetet med att börja bygga ett alternativ – spelar existensen av ett uttalat antiimperialistiskt alternativ en positiv roll för att formulera även inomkapitalistiska alternativ. Ett exempel är att de kapitalistiska regeringarna i Brasilien och Argentina redan tidigare i sin inbördes handel ersatt dollarn med betalning i lokal valuta. Ett annat är det kompakta motståndet mot de sju nya USA-baserna i Colombia, liksom att flera latinamerikanska regeringar vägrar erkänna den illegala och USA-stödda regimen i Honduras. Militärkuppen i Honduras förra året illustrerar samtidigt att en fortsatt framgångsrik utveckling av Alba är helt beroende av klasskampens utveckling i de latinamerikanska länderna.

Men trots alla begränsningar är Alba idag det enda exemplet i internationell skala på att ett alternativ till den reellt existerande kapitalistiska utsugningen faktiskt kan börja byggas. Utan att okritiskt skönmåla eller förminska problemen finns det alla anledning för socialister att solidarisera sig med och kritiskt lära av detta försök.
ALBA-ländernas gemensamma deklaration i Cumana i april förra året – med rubriken ”Kapitalismen hotar livet på planeten” – uttrycker en långsiktig målsättning som förtjänar att understrykas: ”Det är nödvändigt att utveckla och skapa ett alternativ till det kapitalistiska systemet. Ett system baserat på solidaritet och komplettering, inte konkurrens; ett system i harmoni med moder jord, inte utplundring av mänskliga resurser…sammanfattningsvis: ett system som återvinner de mänskliga villkoren åt våra samhällen och åt folken och inte reducerar dem till enbart konsumenter eller handelsvaror.”

Annonser

22 reaktioner på ”Välkommen sucre, Albas nya valuta!

 1. En antikapitalistisk och revolutionär ny valuta som bara råkar vara knuten till den amerikanska dollarn?!?

  Säg till när vi ska sluta skratta.

 2. Det tror jag att dom gör.

  USA har dock riktiga problem med bl.a. ökande statsskuld och negativ handelsbalans. Men att politiska fiender väljer att knyta sig till dollarkursen är inte ett av dom. Om det nu är sant att den ska vara 1,25 dollar?! Eller är detta bara ett startvärde för att sedan låta den flyta fritt?

  Jag är dock positiv till valutaunioner i största möjlighet, t.ex. Euron. Men vad är det annars som skiljer den här valutan från någon annan valuta? Kan du förklara det?

 3. Tycker du får svaret på frågorna i texten. F.ö. faller ju hela ditt garv på att sucren är skapad för att bryta med USA och dollarns dominans. Om du tror att Obama tycker detta är lustigt så måste du ha nåt fel i skallen. Jag har inte kunnat läsa att sucren skulle vara knuten till dollarn. Det vore väl ganska märkligt om den vore det, inte sant?

  Chavez sa i höstas att ”Sucre kommer att ta kål på dollarn”. Det får vi så klart se hur det blir med det.

 4. Jodå, nog får man svar på sina frågor alltid.

  Venezuela, Kuba m.fl. kommer inte att lyckas ta kål på någon dollar förrän dom börjar föra en politik som inte får deras mest ambitiösa invånare att fly till andra länder, t.ex. USA. Och tur är väl det. Dessutom kommer Chavez att försvinna snabbare ju mer vi lyckas göra oss oberoende av olja; skönt att anti-Chavezare och miljörörelsen äntligen har gemensamma intressen. 🙂

 5. Beklämmande att se att ni fortfarande sprider sådana lögner om Honduras.
  ALBA och ”Sucker” kommer innom en snar framtid försvinna i glömska. Samma sak med Chaves och hans anhang. Var så säker.

 6. Det märks att vänstern är obegåvad:

  Venezuela har en inflation på ca 25%, det gröper ur värdet på den valuta de använder helt oavsett namn. Fast det kommer ändå bli ett nöje att blanka sönder Sucren i gemenskap med Soros & co.

 7. Kalle Kula: Nej, tvärtom faktiskt. Det handlar om vad man prioriterar. Som att genomföra miljoner gratis starroperationer på fattiga människor eller lära miljoner Venezuelaner att läsa. Betydligt mer begåvat än att ex. ge en galen diktator massförstörelsevapen, se till så han använder slut på dom mot sin egen befolkning, påstå att han har massförstörelsevapen, inleda massiva sanktioner mot landet så att en miljon människor dör av smutsigt vatten och sjukdomar, för att senare bomba skiten ur landet och invadera det och beslagta landet naturresurser.

  Fast när jag tänker efter är ovanstående rätt så begåvat. För den lilla elit som tjänar på det, förstås.

 8. Du kan vaccinera varje hamster på denna sida om vintergatan, har ändå inget med valutan att göra. Det som påverkar valutans prisutveckling mot andra är skillnader i förväntad realränta

  Om du vill sitta i ring och sjunga kampsånger är väl upp till dig, svenne banan har fullt upp att döva sitt sinne med en belånad platt-tv. Själv sitter jag och handlar med aktier och andra instrument.

 9. Tycker mest du verkar vara inne här och ordbajsa, jag. För ett högerspöke som du är det så klart värre med inflation än att folk får lära sig läsa. Gå du och handla med dina aktier istället. Ett av de mest parasitära och kontraproduktiva ”arbeten” en människa kan ha. En hittepå-sysselsättning och onyttighet endast övertrumfad av ”yrket” Konung.

 10. Att handla med aktier är inte ett arbete då man inte säljer sin tid, ville bara klargöra det. När det gäller inflation så är den mest skadlig för de som har svårt att få råd med mat. Om jag hade tyckt att inflationen varit ett problem hade jag köpt realräntefonder.

 11. Att handla med aktier är risktagande. Och det innebär visst ett visst arbete. Man måste kolla upp vad man faktiskt köper. Inte helt olikt att studera hästar inför V75. Men det kanske är lättare att acceptera än aktiehandel?!

 12. På vilket sätt är aktiehandel att ”parasitära”?Jag ser det som att ta en risk för att förhoppningsvis få avkastning,är det fel?

 13. Aktiehandel må en gång i tiden ha handlat om att investera och att bygga upp företag. Idag handlar dock det mesta om ren kortsiktig spekulation. Något som i sig blivit ett problem. Titta bara på IT-kraschen. En sak är iaf väldigt enkel: Det är inget arbete i bemärkelsen att något produceras. Precis som i fallet med trav, f.ö. Skillnaden mellan trav och aktiehandel är dock att en växt inte är bättre än en travspelare på att gissa rätt. Så var ju fallet med ett test som gjordes för ett antal år sen. Både en växt och en apa hade bättre resultat än genomsnittlig spekulant.

 14. På vilket sätt är det dåligt?Om jag köper aktier för 50 000 är det mina pengar jag handlar för,och min risk.Det drabbar inte ”arbetarklassen”…..

 15. Att jag blir raderad ser jag som ett tecken på att jag har rätt.Många som skriver här ställer helt rimliga frågor med tanke på kritiken som framförs mot borgare,kapitalister,företag mfl mfl.Tror inte jag sett ett enda konkret svar utan mest floskler och i en del fall fula ord,hoppas du/ni kan svara på detta så lovar jag att inte besvära er mer.Ett tips bara,den dagen ni kommer till makten måste ni nog kunna argumentera för era åsikter och förslag,ha det bra!

 16. Alexander: Jag vet inte hur många ggr jag sagt till dig att hålla dig till ämnet och att folk inte ska se den här bloggen som nån anslagstavla som de kan gå in och spamma sönder med Off Topic-ämnen för att senare säga: ”Ni svarar ju inte på argumenten”. Speciellt inte när det kommer till snörnosa som REGELBUNDET duckar för argument och direkta frågeställningar för att istället byta ämne.Som jag sagt innan: Jag har bättre saker för mig än att leka blogg-pappa till högermuppar. Med följande länk och citat stängs diskussionen om aktier. Den dag vi tar upp ämnet är ni välkomna tillbaka med era argument:

  Den gömda finansbubblan
  ”Det finns en gömd finansbubbla i Sverige. ETC kan avslöja att den svenska basindustrins vinster till stor del kommer från spekulation. ”Slutsatsen är skrämmande. Det är fullt möjligt att vi står inför en kris där de stora ”trygga” industriföretagen börjar vackla, inte på grund av en sämre marknad eller dålig produktivitet, utan på grund av misslyckad spekulation”, skriver Johan Ehrenberg och Sten Ljunggren.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s