Världskongress om klimat, kris och revolutionärers uppgifter

I somras deltog 500 pers på Fjärde Internationalens ungdomsläger i Grekland

Fjärde Internationalens världskongress 2010 har kapitalismens kris på dagordningen: Klimatkrisen såväl som den ekonomiska krisen. Men också Fjärde Internationalens framtida roll kommer debatteras.

I slutet av februari samlas representanter från mer än 50 revolutionära organisationer till Fjärde Internationalens 16:e världskongress. En världskongress i Fjärde Internationalen ska inte bara vara en bekräftelse på att vi tillhör samma rörelse. Målsättningen är att samla erfarenheter och utveckla förståelse för de uppgifter vi står inför. Förberedelserna började därför redan för ett par år sedan med de första diskussionerna om vad vi lärt oss de senaste åren, och hur förutsättningarna för revolutionärer förändrats. Med mycket begränsade resurser er det ingen lätt uppgift att genomföra en global demokratisk diskussion och att samla aktivister från hela världen. Även om internet underlättat mycket, är det t.ex. fortfarande ett stort arbete att översätta de viktigaste dokumenten och debattinläggen. Fjärde Internationalen är starkast i Västeuropa, men viktigast är att säkra deltagande av representanter från Asien, Afrika och Latinamerika.

Socialistiska partiet är den svenska sektionen och kan därför sända delegater till kongressen. Fyra medlemmar kommer att delta för SP:s räkning, och just i detta nu läses och diskuteras kongresstexterna av medlemmar över hela landet.

En bredare International?

En av de centrala diskussionerna blir ”Fjärde Internationalens roll och uppgifter”. Även om Fjärde Internationalen är en förhållandevis liten organisation, bidrar vi till skapandet av breda rörelser och är på många platser inblandade i uppbygget av vänsterorganisationer. Fjärde Internationalen deltar i uppbygget av Enhetslistan i Danmark, NPA i Frankrike, LPP i Pakistan, Vänsterblocket i Portugal, PSOL i Brasilien, osv.

Även om alla dessa partier är antikapitalistiska, så finns det många skillnader mellan dem – och perspektivet om en ny, antikapitalistisk international av dessa och liknande partier är inte omedelbart realiserbart.

Exakt vilken roll Fjärde Internationalen kan och bör ta i att säkra ett internationellt samarbete mellan socialistiska och antikapitalistiska organisationer i framtiden, blir en viktig diskussion på världskongressen.

Ekosocialism

Tack vare den demokratiska organiseringen, som alltid varit ett kännetecken för Fjärde Internationalen (som ju bildades 1938 bl a i protest mot stalinismens avskaffande av demokrati i Tredje Internationalen/Komintern), har världskongresserna ofta utvecklat gemensamma program i takt med nya utvecklingar och erfarenheter av klasskampen på ett globalt plan.

Därför har FI genom åren inte bara hållit fast vid ett revolutionärt internationalistiskt marxistiskt ”arv” från tidigare internationaler, utan har också utvecklat ett program för socialistisk demokrati, för kvinnors frigörelse och mot förtryck av sexuella minoriteter. På den senaste världskongressen, 2003, antogs ett dokument om milöpolitik och ekologi.

En viktig punkt på världskongressen i år blir den globala uppvärmningen. Fiaskot på klimatkonferensen i Köpenhamn illustrerar på ett tragiskt vis, att allt prat om ”grön kapitalism” inte håller. Det kapitalistiska systemets logik, profitjakten, står i motsättning till att undvika klimatkatastrofer – och därmed i motsättning till vanliga människors mest grundläggande intressen. Vad är vårt svar, och hur vi bygger vi en stark rörelse? På världskongressen diskuteras ett ekosocialistiskt svar – i resolutionen ”Kapitalism, klimatförändring och våra uppgifter”.

Sist men inte minst kommer det på världskongressen äga rum en allmän diskussion om den internationella situationen. Denna debatt kommer fokusera på den ekonomiska krisen och vårt svar på den.

Alla texter till världskongressen (på engelska) finns här: 16th World Congress – 2010

dansk

Socialistiska partiet om klimatet: Kris, klass och klimat

Från 15:e världskongressen: Fjärde Internationalens roll och uppgifter i kampen för socialismen

Annonser

2 reaktioner på ”Världskongress om klimat, kris och revolutionärers uppgifter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s