Varför tänka själv?

På lunds universitet har man en uppgft: Serva kapitalismen med personal som kan utföra uppgifter som genererar vinst åt de som kontrollerar och äger företagen. Universitetet har denna inriktning därför att samhället ser ut som det gör. Samhället behöver valutaspekulanter – ja, då utbildas sådana. Samhället behöver chefer som säger till folk vad de ska göra – ja, då startar vi en kurs som handlar om detta. För att samhället extra noga ska se till att dessa för kapitalismen vitala grenar upprätthålls så utvecklas lönerna i önskvärd riktning. Att hjälpa hemlösa med sina liv är inte sällan 20 ggr mindre ”nyttigt” i reda pengar än att äga en fastighet. Att lära barn värderingar och att läsa är betydligt mindre värt än att köpa och sälja olika sorters valutor.

Ett socialistiskt universitet hade sett som sin uppgift att lära studenterna att försvara sina intressen, att agera solidariskt, att bygga upp ett samhälle som formas gemensamt och demokratiskt. Inte att korvstoppas in i en arbetsuppgift vars enda syfte är pengar och konsumtion. Framförallt hade ett socialistiskt universitet varit en avspegling av resten av samhället. Precis som dagens universitet är det. Ett sånt universitet som vi idag läser censurerar studenternas politiska tankar för att tvinga in dom i formen för kapitalismen. För kapitalismen behövs inga kritiska tänkare – för kapitalismen behövs de som producerar de varor som kapitalisterna genom reklam övertalar oss att köpa.

De enda som kan hindra dom är som vanligt alla vi andra.

Kulturbloggen skriver bra: Studenter på Lund får inte blogga om politik: men allt är ju politik?

Arbetarperspektiv: Brevet till Vanja

<strong>Från Konfliktportalen.se:</strong> Jinge skriver <a href=’http://jinge.se/mediekritik/nima-dervish-och-utpressningen.htm’>Nima Dervish och sexbilderna?</a>, Anders_S skriver <a href=’http://feedproxy.google.com/~r/Svensson/~3/_-01tFfOMsg/’>Varför är folk så lättlurade?</a>, Fredrik Jönsson skriver <a href=’http://frilansaren.se/fredrik/2010/02/05/forskingrad-partikassa-gav-boter/’>”Förskingrad partikassa gav böter”</a>, loaderrorready skriver <a href=’https://rodalund.wordpress.com/2010/02/05/nationen-for-alla-socialister/’>Nationen för alla socialister</a>, socforum09 skriver <a href=’http://www.dagenskonflikt.se/socforum09/bild-jpg-2/’>bild.jpg</a><p>För mer vänsterbloggar besök http://www.konfliktportalen.se.</p&gt;

Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Nima Dervish och sexbilderna?, Anders_S skriver Varför är folk så lättlurade?, Fredrik Jönsson skriver ”Förskingrad partikassa gav böter”, loaderrorready skriver Nationen för alla socialister, socforum09 skriver bild.jpg

För mer vänsterbloggar besök http://www.konfliktportalen.se.

Annonser

9 reaktioner på ”Varför tänka själv?

 1. Ja för är det något som socialismen är känt för så är det ju kampen för den fria tanken och individens rätt att uttrycka sig. Eller inte.
  Patetiska hycklare!

 2. Ja, det är precis det den är. Iaf den ursprungliga socialism som Röda Lund och Socialistiska partiet står för. Vi är stolta över den historia av kamp mot förtryck som vi och våra kamrater stått för. Oavsett om det varit i Ungern 1956, Paris eller Prag 1968, i Nicaragua 1979, eller Gdansk 1980, eller Lund 2010.

  Vi hycklare inte. Det är bara att ta reda på vad vi stått och står för. Detta har du uppenbarligen inte gjort, utan kommer med samma gamla trötta ”argument” som bara är floskler utan någon som helst substans eller insikt. Ta reda på fakta och diskutera innehållet, mister.

 3. Du kan väl inte mena att socialismen i bla Östeuropa stod för människors rätt att fritt uttrycka sig?

 4. Alexander: Nej, självklart inte. Därför kämpade vi för demokrati och yttrandefrihet i öst. Något som våra medlemmar fick plikta med sina liv och sin frihet för. Det var mer än vad våra svenska liberaler gjorde när det begav sig, och det är betydligt mer än vad våra svenska kapitalister gör som nu är i Kina för att skörda frukterna av diktaturen. Vi har heller aldrig ansett att samhällena i Öst varit socialistiska samhällen. En liten klicks diktatur, frånvaron av demokratiska fri-och rättigheter, atombomber och militärisering till tänderna, dupering av utländska stater och rörelser har inget med socialism att göra.

 5. Finns det inga utbytesprogram med Kuba?

  I övrigt hopar sig frågorna som vanligt:
  Har det aldrig slagit er att de flesta vanliga människor har gemensamma intressen med företag, och därför vill utbilda sig till yrken som ser ut att efterfrågas av andra människor?

  Varför skulle marknaden efterfråga fel saker?

  Varför skulle företag göra saker som folk inte vill ha?

  Varför ska vi bygga ett samhälle som utgår från att det ska finnas en massa offer som behöver hjälp, istället för att se till att alla kan försörja sig själva?

  Varför måste staten vara den som hjälper människor när hjälpen därifrån varken är snabb, individanpassad eller särskilt empatisk?

  Vem ska avgöra vad folk behöver utbilda sig till om folk inte ska få välja det själva, och marknadens efterfrågan förbjuds?

  Tacksam för svar på åtminstone en av frågorna ovan. Det är ju inte svåra frågor.

 6. Jag kan bara hålla med. Vad är mer frihet än att inte få äga sin EGEN mark, inte få ta del av den inkomst man SJÄLV tjänar, att man inte SJÄLV får bestämma hur man
  vill leva sitt liv och utvecklas till sin FULLA potential.

  Nä, frihet det är att någon annan som vet mycket bättre än den fria individen får säga när man ska äta, skita och sova. Det är frihet!

  PS. Att den ”store ledaren” dessutom tar folkets inkomster och egendom och gör till sin egen… eller jag menar allas… är bara demokrati DS

 7. Visst är det härligt när okunnigheten florerar och dess existens uppmärksammas men ej korrigeras. Det är riktigt frihet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s