För en human sjukförsäkring

Den borgerliga politikens cynism gav sig ovanligt tydligt till känna när den nya tidsbegränsade sjukförsäkringen gjorde att uppemot 16 000 personer utförsäkrades vid årsskiftet, en siffra som snabbt kommer att stiga under det kommande året. Dessa ska nu, nästan oavsett sjukdomstillstånd eller arbetsförmåga, genomgå en tre månader lång arbetslivsintroduktion på arbetsförmedlingen. Alla som inte riskerar en allvarlig försämring av sin sjukdom måste delta för att få behålla någon sorts ersättning. Värst är det för de omkring 2000 personer som inte är med i någon a-kassa och tvingas leva på ett aktivitetsstöd på cirka 4900 kr i månaden före skatt, vilket i praktiken innebär att de flesta av dessa inte har någon annan utväg än att söka socialbidrag.

En del som inte orkar med arbetslivsintroduktionen kommer att stå utan pengar. Försäkringskassan beräknar också att minst en tredjedel av de utförsäkrade kommer att återkomma till sjukförsäkringen när de tre månaderna i aktivitetsstöd passerat. Hur glapp mellan systemen, oklarheter, avslag och försenade utbetalningar kommer att drabba de sjukskrivna vet nog ingen. De nya reglerna är ett riktigt hafsverk. Borgarnas nya tidsbegränsade sjukersättning är inget annat än en cynisk kalkyl, som helt krasst handlar om att urholka de samhälleliga skyddsnäten för att kunna bedriva klasspolitik till de mer välbeställdas förmån – 50 procent av jobbskatteavdraget har tillfallit de 10 procent rikaste, fastighetsskatten har sänkts, arbetsgivaravgifter och bolagsskatt har reducerats, förmögenhetsskatten är ett minne blott och dessutom kan den med pengar i plånboken idag få skattesubventionerad städning

Hur upp-och-nedvänt är det inte att bota sjukdomar med otrygghet och inkomstbortfall? Det kan knappast vara sådant som lärs ut på läkarutbildningen. Oron för att inte veta hur det ska bli i framtiden har en rakt motsatt effekt då de sjuka inte kan lägga sin kraft på tillfrisknandet utan istället slits mellan olika myndigheters välvilja eller brist på sådan. Borgarnas utförsäkring av sjukskrivna vid årsskiftet är en mycket hänsynslös politik som försöker linda in ett skuldbeläggande av individen i en retorik om fuskare, vilka för övrigt är en försvinnande liten minoritet.

Samhällsproblemen individualiseras när enskilda sjuka skuldbeläggs för sin situation. Vi socialister bör istället vända på perspektiven, och analysera hur samhället och en alltmer uppstressad och hård arbetsmarknad påverkar individen. I gruppen sjukskrivna är kvinnor mellan 40-60 år överrepresenterade, ofta en konsekvens av nedskärningarna i den offentliga sektorn. Det är heller ingen tillfällighet att minst 65 procent av de som nu utförsäkras är kvinnor, eller att ohälsan är större hos fattiga än rika. Arbets- och bostadsförhållanden, socialt skyddsnät, utbildning och kontakter har allt tillsammans betydelse för både sjukdomstal och tillfrisknandetakt. Kvinnor får i högre grad psykiska diagnoser vilket kan kopplas både till det könskodade arbetet – betalt och obetalt – och de ökade krav som påläggs kvinnor i dagens samhälle. Sjukdomar följer ett klass- och könskodat mönster. Kampen för en bättre sjukförsäkring handlar såväl om kvinnokamp som klasskamp.

Ingen djupt deprimerad ska behöva vara orolig över om hyran kan betalas, ingen cancersjuk ska behöva fundera på om den där ansökan om förlängd sjukpenning går igenom eller inte. Det går inte att bolla med människors liv och hälsa på det här sättet. Människor är inte siffror eller statistik i ekonomiska rapporter.

Det enda rätta vore kraftigt höjda ersättningar till minst 90 procent av inkomsten, ta bort karensdagen och slopa tidsbegränsningen. Ingen ska behöva lida allvarliga ekonomiska men bara för att hon eller han är sjuk.

Naturligtvis bör större resurser läggas på att människor ska få hjälp och rehabilitering för att bli friska och må bra men detta står på intet sätt i motsättning till generösa ersättningssystem. Tvärtom behöver vi en stark upprustning av den allmänna välfärden just för att förebygga sjukdomar – ett friskt samhälle ger friska människor. Att det skulle skapas fler jobb för att människor står utan ersättning är borgerlig rappakalja, likaså att människor blir friska av att sättas under press. Borgarnas politik gör allting tvärtom. Genomskåda deras ideologiska dimridåer och organisera dig för ett solidariskt samhälle!

Våra vänner i Hässleholm ger handfasta förslag för en rättvis och bra politik:

Åtgärder mot arbetslösheten – några förslag:

 1. Förstärk vården – våra gamla och sjuka behöver bättre omvårdnad och personalen måste få tid till att samtala med patienterna.
 2. Inför ett vård lyft: Satsa på vidareutbildning av vårdpersonalen och låt någon arbetslös få vikariera för den som utbildar sig.
 3. Återinför friåret – men med förenklade regler – låt oss dela på arbetslösheten.
 4. Rusta upp skolor och offentliga byggnader – byggkostnaderna är låga nu.
 5. Satsa på att klimatsäkra Sverige – energibesparingar, järnvägssatsningar, alternativa energisatsningar. bra för klimatet och det skapar också arbetstillfällen.
 6. Satsa på kommunala ungdomsjobb.
 7. Dela på jobben – inför 6 timmars arbetsdag.
 8. Anställ folk i den offentliga sektorn istället för att betala ut arbetslöshetsunderstöd till dem – kostar ungefär lika mycket.

Betalningen för det här kan vi ta från tex:

 1. Sparka alla idiotiska sk Jobbcoacher.
 2. Sluta slösa pengar på bankerna.
 3. Beskatta bonusar – Nordea ska nu betala ut 2,8miljarder i bonus till cheferna – det handlar om stora pengar
 4. Återinför förmögenhetsskatten.
 5. Återinför en reformerad fastighetskatt – Göran Persson kan gott betala fastighetskatt.
 6. Höj värnskatten
 7. Sluta slösa skattepengar på klimatförstörande satsningar som SAS och ”förbifart Stockholm”
 8. Sluta slösa pengar på att delta i den amerikanska ockupationen av Afghanistan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

28 reaktioner på ”För en human sjukförsäkring

 1. […] lyxbostäder vid kusten., andread0ria skriver Mobbande poliser fångade på film, Josefin skriver För en human sjukförsäkring, L. O. Kristoffer Ejnermark skriver Märklig logik om avtalsrörelsen – inte så märklig…, […]

 2. Nordea skall betala ut 2 800 MSEK i bonus.

  Hur mycket hamnar hos staten:

  Arbetsgivargifter 2 800 MSEK * 31 % = 868 MSEK
  Inkomstskatt 2 800 MSEK * 50 % = 1 400 MSEK
  TOTALT 2 268 MSEK

  Tycker det ser ut som en bra affär för staten.

 3. Nu är jag inte insatt i svenska skatteregler, men man räknar väl inte skatt på det viset du gör. Först drar man arbetsgivaravgift (betalar man detta på en bonus?) och sen drar man skatt på det beloppet. Du verkar alltså köra med dubbel bokföring. Rätta mig gärna om jag har fel.

  Själv hade jag inte varit så givmild. Jag föredrar 100% skatt på bankbonusar. Det är staten som stup i kvarten ska in och rädda bankerna, så nog har dom ett och annat att kräva igen. Nä, beslagta rubbet, säger jag och såga bonusar och löner vid fotknölarna. Banker ska vara till för folket och samhället.

 4. Jag vet inte vart du har fått beloppet 2 800 MSEK ifrån men de siffror som beskrivs i media är inte inklusive sociala avgifter.

  Och ja företag måste betala sociala avgifter på rörliga ersättningar, annars skulle vi ha ett stort problem i Sverige.

  Detta innebär att det i ert exempel skulle bli ett tillskott på 2 260 MSEK till staten.

  Som sagt jag tycker det ser ut som en bra affär för Anders Borg.

 5. Artikeln du hänvisar till har inget med resonemanget ovan….

  Att Borgarna är ute och kritiserar bonusar för tillfället handlar bara om ”populism”!!

 6. Kan du inte bara tala ur skägget. Vart vill du komma? Du tycker det låter som en bra affär med miljonregn till de redan svinrika. Ok, det får stå för dig.

  Det är ju jättebra att staten tvingar till sig pengar från de rikas fickor. Det gör det möjligt för en bättre välfärd. Ännu en gång: Vart vill du komma? Att det är mindre dåligt med 540 miljoner i bonusar än 2,8 miljarder? Ja, det håller jag med om.

  I övrigt så har artikeln hög relevans. Det står nämligen om vart pengarna tar vägen. Bara 600 miljoner går till folk boende i Sverige. Ungefär 4/5 av pengarna försvinner alltså. De går inte alls ner i statens kassakista.

  ”Av de 2,8 miljarderna går nämligen bara 600 miljoner kronor till svenska medarbetare, inklusive sociala kostnader.

  – Så utbetalt i Sverige är det (netto) drygt 400 miljoner kronor, säger Clausen.”

 7. Men det är ju du som är okunnig. Jag citerar dig:

  ”Arbetsgivargifter 2 800 MSEK * 31 % = 868 MSEK
  Inkomstskatt 2 800 MSEK * 50 % = 1 400 MSEK
  TOTALT 2 268 MSEK

  Tycker det ser ut som en bra affär för staten.”

  Så är inte fallet, vilket artikeln jag länkade visar. Var det bara okunskap du var ute efter så ok, men jag uppfattade det som att du tyckte det var bra med bonusar, eller att du åtminstone tyckte de var ok. Vad anser du?

 8. ”I övrigt så har artikeln hög relevans. Det står nämligen om vart pengarna tar vägen. Bara 600 miljoner går till folk boende i Sverige. 4/5 av pengarna försvinner alltså. De går inte alls ner i statens kassakista.”

  Det är ju för jäkligt att även Norska, Finska och Danska staten får del av skatterna och avgifterna….

  Solidaritet enligt vänstern!!!

 9. Det är väl inte solidariskt att ge miljoner till miljonärer när folk går hemlösa mitt i vintern?
  Kan du inte diskutera så kan du dra. Jag frågade dig några saker innan. Kan du inte svara på dom? Eller är du bara lissen och frustrerad? Varför undviker du det faktum att du kom hit och försökte sprida kunskap, men det var du som visade sig vara åsnan?

 10. ”Först drar man arbetsgivaravgift (betalar man detta på en bonus?) och sen drar man skatt på det beloppet. Du verkar alltså köra med dubbel bokföring. Rätta mig gärna om jag har fel.”

  Inte mång rätt där….undra vem som är en åsna?

 11. Men jag ställde ju några frågor och sa att jag inte var särskilt insatt i skattepolitik. Du verkar ha någon sorts problem, Tomas. Vad är det du vill ha sagt med dina återkommande one-liners?

  Du betalar ju skatt på dina pengar du får ut. Dvs den summan som finns efter att arbetsgivaravgiften dragits. Eller?

 12. ” men jag uppfattade det som att du tyckte det var bra med bonusar, eller att du åtminstone tyckte de var ok. Vad anser du?”

  Jag har inga problem med bonusar….. vill ägarna betala detta så är det ok för mig.

  Renhållningsarbetarnas rörliga ersättning är okey enligt vänstern men inte tjänstemäns bonusar.
  Låter lite konstigt….

 13. ”Det är väl inte solidariskt att ge miljoner till miljonärer när folk går hemlösa mitt i vintern?”

  Om Nordea inte betalar ut sina bonusar går den Svenska, Norska, Finska och Danska staten miste om skatteintäkter.

  Intäkter som kan användas till att bekämpa hemlösheten.

 14. Tack för klargörandet. Då vet jag. Jag har inte problem med att vanliga tjänstemän som sitter i kassan eller ute i banken får lite bonus. Jag har problem med miljonärer, klassklyftor och klassamhällen. Tänkte bara innan du slutar spamma här:

  Du skrev:
  ”Arbetsgivargifter 2 800 MSEK * 31 % = 868 MSEK
  Inkomstskatt 2 800 MSEK * 50 % = 1 400 MSEK
  TOTALT 2 268 MSEK”

  Det är väl så här man räknar isf:
  2 800 MSEK*31%=868
  2800-868=1932
  1932*50%=966
  966+868=1834 MSEK

  Vips! Så har jag hittat 400 nya miljoner som ska slösas på rikingarna! Bra va? Eller räknar jag fel?

 15. ”Om Nordea inte betalar ut sina bonusar går den Svenska, Norska, Finska och Danska staten miste om skatteintäkter.

  Intäkter som kan användas till att bekämpa hemlösheten.”

  Där ser jag ju annorlunda på det hela. Jag är nämligen socialist och jag anser att reurser i samhället ska användas för att förbättra välfärd och våra liv. Inte gå till skatteparadis, bankbonusar, eller bankvalv.

 16. Du har tyvärr fel… du blandar ihop korten.

  De 2 800 nu nämner…. ingår det sociala avgifter i dem?

  Förmodligen inte….men om det gör det blir det enligt nedan;

  Bonus (exl sociala) 2 137 MSEK
  Sociala avgifter 663 MSEK (2 800/131%)
  Källskatt 1 068 MSEK (2 800/131% = 663. 2800 – 663 = 2 137*50% = 1 068)
  Till svinen/höginkomsttagarna 1 068 MSEK

 17. Så din kalkyl var rätt? Dvs denna:

  ”Arbetsgivargifter 2 800 MSEK * 31 % = 868 MSEK
  Inkomstskatt 2 800 MSEK * 50 % = 1 400 MSEK
  TOTALT 2 268 MSEK”

  Jag fick f.ö. intrycket att du försvarade vanliga tjänstemäns bonusar. Nu vet jag inte hur bonusarna är fördelade, men inte betalar väl någon som sitter i kassan inkomstskatt på 50%?

 18. ”Där ser jag ju annorlunda på det hela. Jag är nämligen socialist och jag anser att reurser i samhället ska användas för att förbättra välfärd och våra liv.”

  Jag har förstått det…..

  En fråga:

  Är du en ”feg-socialist” typ Socialdemokraterna?
  Eller är du en riktig socialist, mer vänster än vad hardcore vänsterpartister är?

  Om du är en riktig Socialist;

  Hur skall det gå till att omvandla samhället?
  Har med ljus och lykta försökt hitta en socialist som kan förklara detta på ett pedagogiskt sätt.

 19. ”Vanlig tjänsteman”

  Jag tror tyvärr inte att de rörliga ersättningarna inom Nordea är särskilt höga för de ”vanliga tjänstemännen”….. absolut merparten av utbetalningarna går nog till de som betalar statlig inkomstskatt.

  ” Jag fick f.ö. intrycket att du försvarade vanliga tjänstemäns bonusar”

  Jag försvarar varje ägares rätt att bestämma ersättningarna inom sitt företag… sen att det sticker i ögonen på Jante-Sverige är ju ingen nyhet eller hemlighet.

 20. ”rodalund.wordpress.com/2010/01/23/studiecirkel-att-vara-revolutionar/”

  Detta har jag läst tidigare…..säger inte mycket om hur omvandlingen skall gå till?

 21. Har du läst länkarna?
  1. Revolutionär?
  2. Kapitalismen
  3. Ett friare liv
  4. Klassamhället
  5. Klasskamp
  6. Enad kraft
  7. Nytt sätt att styra
  8. Samma mönster
  9. Underlätta för arbetare
  10. Organisation
  11. Fyra förutsättningar
  12. Men för vad?
  13. Kärlek och revolution

  Annars kan du kolla vidare på vår hemsida socialistiskapartiet.se. Nu ska jag rulla köttbullar och kolla på OS. Tack för dina kommentarer.

 22. Oj…..OS……ett kapitalistiskt jippo med Coca-Cola som huvudsponsor.

  Själv tittar jag inte på sånt skit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s