Funktionshindrade: En grupp som sällan hörs i debatten

Klicka för rullstolshumor!

Det kalla vädret och det rejäla snöandet ställer till det för en grupp som sällan hörs i debatten. De som är funktionshindrade får svårare att ta sig fram, och tyvärr väljer många att stanna hemma istället för att ta en tur ut i det friska vädret. Problem för funktionshindrade har alltid funnits. Eller snarare: Samhället har alltid varit dåliga på att tänka på de som inte kan ta sig uppför trappor eller höga trottoarkanter. Mycket har blivit bättre dock. Stadsbussarna har länge varit låga så att även en med rullstol kan åka med. Hissar har installerats på Centralstationen. Offentliga lokaler har handikappanpassats. Rullstolar har blivit både lättare, bättre och eldrivna.

Regionbussarna är däremot ofta omöjliga för en funktionshindrad att åka med. De gamla byggnaderna och kullerstensgatorna kan vara ett problem. Nedskärningar i välfärden försämrar förutsättningarna för barn med funktionshinder när färre timmar anslås och arbetstempot för assistenterna drivs upp. Föräldrar kan bli tvingade att stånga sig blodiga mot politiker och rektorer för att deras barn ska få den hjälp de behöver. Fortfarande finns det de med ett übermensch-tänk som ser ner på de med rullstol, eller gullar med dom som om de vore barn. Därför är det viktigt att funktionshindrade gör sina röster hörda och inte stänger in sig eller tvingas stanna hemma.

Lunds kommuns tillgänglighetsrådgivare Jan-Erik Johansson säger till Sydsvenskan:
– Det räcker inte att trottoarerna är skottade. Man måste ju kunna ta sig dit och därifrån också. Snövallar är det stora problemet. I gränsen mellan där olika entreprenörer plogat ligger högar med snö som man inte kan passera med en rullstol. Alla med rörelsehinder och synproblem har det besvärligt.

Det är en demokratisk fråga. Att alla ska ha tillgång till staden.

Några som vet att ta sig fram är iaf våra politiker. Trots deras prat om ett klimatsmart Lund så tar latmaskar och klimatmarodörer som Mats Helmfrid flyget istället för tåg. Om Socialistiska partiet skulle komma in i fullmäktige skulle vi omedelbart lägga förslag om att den politiker som vill flyga ska få betala detta ur egen ficka. Vi har inte råd med politiker som kör i gräddfil på skattebetalarnas bekostnad och samtidigt sabbar vårt klimat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser

En reaktion på ”Funktionshindrade: En grupp som sällan hörs i debatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s