Du är en loser, mannen

Lil Wayne

Om du som läser det här är en kille under 20 år gissar jag på att du är en riktig nolla. Jag gissar på att du rädd som fan att säga vad du tycker och tänker, och härmar mest vad andra i din omgivning säger och gör. Att du varje morgon tittar dig i spegeln och tycker du är ganska ful. Egentligen. Jag tror alltså att du är en jävla fegis. Jag gissar också på att en av dina största drömmar i livet har varit att bli rik och berömd. Gärna som rappare, rockartist, idrottsstjärna, eller något annat inom showbiz.  Hahaha, din dumme jävel! Trodde du det? Att du skulle bli den nye Zlatan, eller få lika många brudar som Akon, eller lika mycket street cred som Lil Wayne eller någon annan dvärg som skuttar runt med bling-bling runt halsen som slavarbetare i Afrika hackat fram ur gruvorna. Trodde du det? På riktigt!? Neee, inte var du väl så korkad?

Trodde du att du kommer få ett fett hus som det dom visar på MTV Cribs? Ett sånt med 10 sovrum, vattenfall i vardagsrummet, tennisplan på tomten och två olika sorters pooler. ”En för alla honeys, och en för alla mina peeps”. Jacuzzi, egen kock, chaufför, 28 tums fälgar på dina Bentleys, BMW:s, Mercor, Hummers och Rolls Royces i garaget. Ärligt: Du kommer bli glad om du lyckats pröjsa lånet på din Toyota innan du fyllt 35. Och du ska vara jävligt glad om du lyckas hitta en lägenhet som har plats för mer än en soffa, och som inte ligger ute i någon betong långt från centrum. Har du riktig tur funkar dock allt i din lya. Så du slipper ringa till den fete och late hyresvärden som skiter i underhållet och bara vill ha dina och dina grannars cash varje månad.

Kanske du ser dig själv som en mäktig man som kan styra över sitt liv och omforma världen. En politiker eller rik företagsledare. Eller ska du bli gangsterboss? En fet gangsta som Don Corleone som knäpper med fingrarna så kommer brudarna, eller en konkurrent hamnar på botten av hamnen med betongskor. En som gör feta stålar på att låta andra kuta runt och sälja femmor och små vita kuvert och casha in i garderoberna på Slaktis och KB. Gangsta, please. Det finns bara plats för en gangsta, och den pundar alltid ihjäl sig tillslut, skjuts, eller ruttnar bort kåken som en loser.

Så vad ska du bli då? På riktigt, och inte i dina löjliga önskedrömmar? Här är några alternativ: Vårdbiträde som torkar spyor och bajs. Byggnadsarbetare som riskerar livet på höga ställningar och som fryser som fan på vintern, och svettas som ett djur på sommaren. Lärare som tack vare alla nedskärningar stressar halvt ihjäl sig och får ta en jävla massa skit från både rektorn och småglin som dampar loss därför att dom försöker spela coola. Städare på ett sjukhus. Kassör på ICA. Egen företagare som varje kväll ligger och oroar sig för att inte gå i konkurs och som jobbar12 timmar om dagen 6 dagar i veckan. Som måste gå och panta burkar en vecka innan löning för att kunna köpa mjölk.

Om du har tur alltså. Om du inte halkar in på att kröka och punda och till slut fastnar i skiten utan att du fattar hur det gick till. Att du tar ett SMS-lån och blir blåst så du inte har råd med räntan och därför får betalningsanmärkning. Att du inte får tag i någon lägenhet därför att ingen vill hyra ut till någon med betalningsanmärkning. Om du nu inte blir en av de 25% av ungdomar upp till tjugofem år som är arbetslösa. Om du nu inte hamnar i polisens klor efter att du på fyllan försökt visa dig tuff – din nolla – inför dina polare och rånat och spöat upp en snubbe så att han fick en hjärnskada och får sitta i rullstol och ha en påse piss på magen resten av livet, eller dör därför att du hade med dig kniven.

Dags att fatta att du med största sannolikhet är en vanlig jävla loser som kommer bli en av alla de miljoner människor som varje dag vaknar upp på den nedre delen av klassamhället. Slå på dumburken och dröm dig bort, för när du är vaken delar du samma verklighet som de flesta andra.

FAKTA:
Vd:ar inom hotell- och restaurangbranschen tjänar i snitt 170 000 i månaden eller drygt 2 miljoner om året. En anställd med 22 år i branschen tjänar 19 500 kronor i månaden, före skatt.

Riktiga män tar strid gemensamt och för alla andra inom samma klass. De vet vem som är vinnare och förlorare i vårt samhälle, och de tar ansvar för de sina. Som sopgubbarna i Stockholm som kör på stenhårt mot sina chefer som försöker sätta dom i skiten. Kämpa på, kamrater! Vägra vara en jävla loser.

Tidigare på Röda Lund: Kom hit lilla grabben låt oss snacka en stund

Vodpod-video är inte längre tillgängliga.

Vodpod-video är inte längre tillgängliga.

(Om du kände igen dig borde du ta dig en titt i spegeln och tänka över hur du är mot dina medmänniskor och vad som räknas i livet.)

intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

18 reaktioner på ”Du är en loser, mannen

 1. Det här var ärligt talat bland det sämsta jag har läst på väldigt länge.

  Du verkar ha en dålig människosyn, eller syn på livet överhuvudtaget.

  Men vill du se dig själv, eller andra, som losers, be my guest, men du kommer knappast komma särskilt långt i livet med den inställningen.

 2. Nej, jag har faktiskt en positiv människosyn, men jag tyckte det var på sin plats att skriva ett provocerande inlägg som motvikt till Aftonbladet Klick! och liknande skit som bara handlar om kändisar och med vem dom har knullat.

  Jag menar inte att folk är losers egentligen. Vad jag försöker få fram är de som kallar folk losers isjälvaverket själva kommer bli ”losers” en vacker dag.

 3. Hela ditt inlägg går att sammanfatta med vad Aksel Sandemose en gång proklamerade:

  1. Du skall inte tro att du är något.
  2. Du skall inte tro att du är lika god som vi.
  3. Du skall inte tro att du är klokare än vi.
  4. Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
  5. Du skall inte tro att du vet mer än vi.
  6. Du skall inte tro att du är förmer än vi.
  7. Du skall inte tro att du duger till något.
  8. Du skall inte skratta åt oss.
  9. Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
  10. Du skall inte tro att du kan lära oss något.
  11. Tror du inte att vi vet något om dig?

  som förklaring till bud 11: ”Den enda fras som utgör Jantes strafflag, var således mycket innehållsrik. Den omfattade allt, och så måste den också vara skriven, för absolut ingenting var tillåtet. Den var också utformad som en anklagelse, med alla slags ospecificerad brott i utsikt. Dessutom var den, allt efter tonfallet, lämplig för utpressning och förledelse till brott, och den kunde också vara det bästa försvarsmedlet.” (Ur kapitlet ”Du tror kanske inte att jag vet någonting om dig”)

  Säg mig … hur ska samhället kunna förbättras om VI HELA TIDEN SKA DRAS NER I SKITEN AV SÅDANA SOM DIG!!?

  (Cred till dig för att du fick mig att bli förbannad. Det är inte ofta det händer över blogginlägg.)

 4. @Joakim: Jag tror du har missuppfattat poängen. Om vi ska kunna bli något så måste vi vakna upp och se verkligheten. Inte så som vi ser den genom MTV eller Aftonbladet Klick! Det är tillsammans vi kan bli något. Inte genom att hugga på någon, begå brott, ta genvägar, eller klanka ner. Varifrån kommer miljardärernas miljarder? De svältande magarna? De hemlösas kalla kroppar. De utbrändas försvagade ork. Varför förstår vi inte att du på botten föder de på toppen? Varför tror vi att vi ska kunna bli lyckliga genom plasma-TV:s eller stora bilar? När ska vi göra oss av med ett samhällssystem som får våra barn att hugga ner varandra?

  Det är just ”att inte duga” som jag vänder mig mot!

  Bra att jag gjorde dig förbannad. Det är fler som behöver bli det.

 5. Hajjar och håller med om budskapet. Men vad är det egentligen för fel på att jobba som byggarbetare/kassör/vårdbiträde blabla? Antar att du menar att vi ”losers” tycker det? och det för mig in på att din text antagligen träffar rätt kring 5% av målgruppen du riktar in dig mot vilket gör den relativt verkningslös och förkastningsbar (uppfinna ord ftw.). Och varför bara killar?

  Gillar engagemanget dock. Fortsätt.

 6. Det kommer en till tjejerna också! Vänta du bara 😉

  Jag är också ”en loser”. De flesta av oss är ”losers”. Men tidningarna och tv-programmen handlar mest om kändisars semestrar, artisters drogintag, rikingars resor till söderhavsöar, politikers skitsnack, kids som rånar varandra. Det är den bilden av verkligheten de flesta av oss får. Vi påverkas av den. Våra barn påverkas av den. Anorexi, slagsmål, homofobi, sexism, elitism, depressioner. Olika uttryck för ett samhälle som gått så pass åt helvete så vi istället för att förändra sitter och gnäller på nätet eller zappar med fjärren. Vi har alltså ungdomar som går omkring och nynnar på låtar där man säger att kvinnor ska suga kuk, gå omkring och vara halvnakna uppassare, eller dumförklarande ”kärlekslåtar” om hur puttinuttigt allt är.

  Visst är det många som inte känner igen sig i det jag skrivit. Men det är omöjligt att skriva om alla människrs världar på samma gång. Denna gången handlar det om en grupp i samhället. I andra inlägg om en annan.

  Vi är losers om vi låter skiten fortsätta. Om vi går och knyter näven i fickan samtidigt som Akon struttar runt i sin miljonvilla. Jag tror vi kan fan så mycket mer än vad vi gör idag.

 7. Ja jag håller absolut med. Men finner fortfarande din text felriktad.

  Själv så gillar jag mitt underklassjobb. 😉

 8. Svar till ditt tillägg:

  När jag tänker efter så är säkert många så som du beskriver, hakade upp mig lite väl mycket på att en majoritet är wannabegangsters, feltolkade. :$

 9. Bra! Som Afzelius uttryckte det till en annan målgrupp i en utav sina låtar:

  Linnéa smäller A-kassan på Lotto,
  Karl-Erik satsar allting på en häst,
  Andreas har sitt kära gamla motto:
  ”Om man vill glömma skiten så är spriten bäst.”

  Sofia tror på under ifrån ovan,
  Jan-Åke drömmer om att ta en bank,
  Cecilia ligger tyst och glor i taket,
  och hoppas att få ärva någon okänd tant.

  Ja, alla har dom drömmarna gemensamt.
  Dom lever alla på nå’n form av hopp.
  Och ingen litar på sin egen styrka,
  så dom kräver inte ens att få ett jobb.

  Johannes vill bli stjärna inom filmen,
  Maria vill bli världsberömd modell,
  Agneta tänker gifta sej förmöget,
  oavsett om karl’n är elak eller snäll.

  Ja, alla blir vi matade med myter
  om klippet och om plötslig rikedom.
  Och alla tror vi att just vi ska vinna,
  istället för att kämpa nerifrån.

  Så statsministern kan dra ut på landet,
  och Arbetsmarknadsstyrelsen gå hem,
  och LO-chefen ta en tur i båten;
  För det rör sig inte nånstans så det känns.
  Nei, det rör sig inte nånstans så det känns.

 10. #7 (Loader … nåt sånt)

  Det du beskriver är vår verklighet. Vad du eftertraktar är en utopi, inte alldeles olik t ex den som religiösa säger ska komma till oss ”i efterlivet”, dvs ett fullständigt jämlikt och klasslöst samhälle där ingen går hungrig och alla är precis just så lyckliga som en människa kan vara.

  Det är nu inget fel med utopier – min utopi är en värld där alla har en 15-rumsvilla med två pooler och 4 Hum-V i garaget. Och jag har inte ens körkort 🙂 Andras utopi är ett samhälle där alla jobbar som sopgubbar, så … tja, varför inte? Sopgubbar slänger också skit. Som någon måste torka upp.

  Som du märker är jag inte socialist, bara ibland. Jag är inte övertygad om Just Er Värld, på amma sätt som jag är minst lika övertygad om att Ayn Rands värld är det enda möjliga. Faktum är att jag är nästan maniskt skeptisk mot ALL dogm; socialistisk, kapitalistisk, anarkistisk, feministisk, materialistisk … islamistisk, kristen… istisk. Du fattar.

  Jag blev förbannad på det här blogginlägget därför att tonläget var von Oben: Därav Sandemose. För om vi nu vill uppnå ett rättvist samhälle – är då att skjuta människors drömmar i sank rätt väg att gå?

  Tänk vad som hade hänt om Marx en dag sagt ”nä fan, nu skiter jag i det här och är snäll mot min fru istället”.

 11. @Joakim
  Du fortsätter att missförstå. Det är inte genom att lura oss själva att tro att vi alla kan bli Akon eller Zlatan som vi bäst förändrar världen. Det är en lösning som inte i grunden ändrar spelreglerna för alla de som misslyckas. Självklart ska man sträva efter bästa möjliga liv för en själv och sin omgivning, men att anamma en kapitalistisk kultur med konkurrens och utsugning är ingen väg att gå för de flesta. Så länge vi inte gemensamt försöker omforma världen blir ingenting gjort.

  Det är ingen utopi att minska klassklyftorna och ändra samhället till att utgå från gemenskap istället för konkurrens. På samma sätt som det för högern och cheferna idag inte är en utopi att öka klassklyftorna och splittra gemenskaper. Förutsättningarna för ett klasslöst samhälle har aldrig någonsin varit bättre. Ivägen står de som förlorar på ett sådant samhälle. Samma människor som tjänar pengar på andras arbete och skeva könsroller.

  Det är, avslutningsvis, möjligen ”von oben” att säga till folk att dom får ta och skärpa sig och sluta låta sig luras. Isf är jag gärna ”von oben”. Jag har själv många gånger fått skäll och tillrättavisningar när jag som ung betedde mig illa mot mig själv och andra. Det tycker jag är något bra. Ingen tjänar på att vi lämnar våra unga i sticket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s