Jobbuppror i Sverige

Ett jobbuppror sprids i vårt land.

1. Ja till fasta jobb – nej till bemanningsföretag

Abu Garcia, Marabou, Lagena, Urban Outfitters, Ålö, EuroMaint…… Listan kan göras lång på arbetsplatser där den fasta personalen bytts ut mot bemanningsföretag. Sakta men säker pågår det omfördelning från fasta arbeten till osäkrare bemanningsjobb, där sysselsättningsgrad, lön och arbetstider är omöjliga att förutsäga från en dag till en annan. Bemanningsbranschen prisas för att den skapat 60 000 ”nya” jobb. Men inga nya jobb har skapats. Det är 60 000 jobb som annars skulle ha varit kvar i de företag som nu hyr in istället.

2. Ja till fasta jobb – nej till daglöneri

Över 700 000 är idag visstidsanställda. Detta är ett gissel för många kvinnor inom kommun och landsting och en bromskloss för ungdomar som vill etablera sig i yrkeslivet. Var tredje anställd i omsorgen går på tidsbestämda anställningskontrakt och 60 % av alla unga arbetare, mellan 16-24 år, står utan de grundläggande rättigheter som en fast anställning innebär. 2003 gick för första gången visstidsanställningar om fasta anställningar som den vanligaste anställningsformen för unga arbetare. Sakta men säkert sker en förskjutning från fasta arbeten till tidsbegränsade påhugg.

3. Ja till fasta jobb – på heltid

Att kunna leva på sin anställning är ofta förknippat med möjligheten att kunna arbeta heltid. Ofrivillig deltid förkrymper människors förmåga att försörja sig själva. I värsta fall blir man beroende av föräldrar, partner eller försörjningsstöd. Särskilt hårt slår deltidsanställningarna mot kvinnliga arbetare, varav hela 45 % har en anställning som underskrider heltidsmåttet. Ungefär 200 000 arbetstagare arbetar idag ofrivillig deltid. Av dessa är 150 000 kvinnor. Heltid ska vara en rättighet – deltid en möjlighet.

Det är heller inte ovanligt att de som idag har svagast ställning på arbetsmarknaden är visstidsanställda på deltid i ett bemanningsföretag. Särskilt utnyttjas papperslösa flyktingar som helt saknar rättigheter. Motståndet mot denna utveckling växer. I december 2009 gjorde LO-förbunden SEKO, Byggnads, Fastighets, Elektrikerna, Transport och Målarna en opinionsundersökning där 8 av 10 LO-medlemmar ville att förbunden skulle ta konflikt för att förhindra att företag säger upp personal och tar in arbetskraft via bemanningsföretag istället. Den myt som sprids om att den nya, ”flexibla” arbetsmarknaden skulle vara något folk gillar, motbevisas bl a av Akademikerförbundet SSR:s undersökning som visar att 97 % av alla arbetare vill ha fasta jobb (tillsvidareanställning). Följaktligen är det bara 3 % som självmant väljer andra anställningsformer. Det är dags att ta denna opinion på allvar. Det är dags att åter ta kamp!

Läs mer: Otrygga anställningar – avtalsrörelsens hetaste fråga

Hemsidan: Jobbupproret

3 reaktioner på ”Jobbuppror i Sverige

 1. 1.
  Att du inte förstår varför företagen använder bemanningsföretag visar på bristande kunskap om hur företag drivs. Vi behöver ökad, inte minskad, förståelse mellan människor.

  2.
  För företagen är deltid ofta en väldigt attraktiv lösning för att pussla ihop scheman etc. Och det passar också många människor som inte vill jobba heltid. Och ingångna avtal måste hållas. Alltså är det inte på något sätt självklart att man ska ha någon rätt att kräva att gå upp till heltid om inte arbetsgivaren vill det.

  3.
  Deltid och heltid ska båda vara möjligheter, inte rättigheter. Jobb är överhuvudtaget ingen rättighet. Att tillåtas jobba, ja. Men inte att få ett jobb. Glöm inte att bakom varje rättighet för en person finns en skyldighet eller tvång för en annan. Frivilliga överenskommelser är oändligt mycket bättre än tvång.

 2. 1. Var är förståelsen för arbetarnas rättigheter, strutsajävel?

  2. Jag har gjort halva livet i entreprenadbranschen och stött på mellan fem och tio. Resten av de tusentals jag sett komma och gå ville ha heltid.

  3. Heltid ska vara en rättighet, deltid en möjlighet. Det får nog företagarna finna sig i.

 3. 1.
  Var är förståelsen för någon annan än dig själv, Nicklasjävel? Jävla ego-komunist!

  2.
  Typiskt jävla kommunistsvin att ta sig rätten att uttala sig å alla andras vägnar. Men jag behöver inte gå längre än till mig själv för att hitta ett exempel på att du har fel. Idiotjävel!

  3.
  Det går inte att ha rättigheter som innebär icke-självklara skyldigheter för någon annan. Men för att fatta det behöver man empati, ditt jävla kommunistsvin!

  Notera att jag bara lägger an med din egen ton för att visa hur jävla idiotiskt det är att använda ett så dåligt och ohyfsat språk. Ta dig i kragen, vetja!

  Kram på dig. Jag hoppas verkligen att det finns någon som bryr sig om dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s