Kan en revolutionär ställa upp i val?

"Ni ska sluta suga kapitalets kuk, politikersvin!"

Ja, ställer man frågan så är det självklart. Det är ju just för att demokratisera samhället, och ge fler människor mer inflytande över samhället som vi öht är revolutionärer. Vi vill se demokratin förverkligas på riktigt. Inte att den görs till ett skådespel för politikerproffs vart fjärde år, utan att den finns hela tiden, i vardagen. På arbetsplatser, skolor och i bostadsområden kämpar vi för att demokratin ska utvidgas och fördjupas till att gälla alla, och inte bara de som äger eller har tid och ”de rätta kontakterna”. Som ett av våra slagord lyder: ”Demokrati är när 100 arbetare bestämmer över en chef – Inte tvärtom”.

Det var också kampen för demokrati – för allas rätt att ställa upp i val – som var 1900-talets viktigaste fråga för arbetarrörelsen. Det var för att tvinga igenom allmän rösträtt som man strejkande och hotade med revolution. Att samhället stannade vid kapitalism och demokratin egentligen aldrig riktigt togs över av folket är sant. Men det var inte för att politiker ska sitta med 100 lax i månaden som arbetare och ungdomar tog till kamp. Det var för att man skulle kunna pressa kapitalisterna och eliten ännu mer. Inte för att bli som dom och se sina ”representanter” smälta ihop med den ekonomiska eliten och bli byråkrater.

Så bör revolutionära socialister ställa upp i val? Ja, varför inte? Är det inte så att det idag mer än någonsin behövs människor som sätter ner foten och säger ”Vi har bara ett löfte: Inga jävla nedskärningar!”. Som kan sitta i ex. ett kommunfullmäktige och konsekvent rösta mot alla förslag som försämrar välfärden. Som vägrar kompromissa, eftersom kapitalismen inte kan kompromissas med. Som säger ”Vi använder talarstolen för att uppmana folk att störta systemet och ta över samhället”. Människor som deltar i kampen, och inte förtalar den.

I september i år är det val i Sverige. Det är det gamla vanliga där alternativet står mellan två olika gäng som i grunden försvarar samma skitsystem. Socialistiska partiet kommer inte att ställa upp i riksdagsvalet. För det är vi tyvärr ännu alldeles för svaga. Men i kommuner där vi finns, och där vi tror att vi på ett bra sätt kan föra ut antikapitalistisk propaganda och stödja sociala rörelser genom att lyfta deras frågor, ja där kommer vi också ställa upp i det lokala valet.

I Lund skulle en sådan kampanj kunna handla om följande saker:

 • Inga jävla nedskärningar – Låt de rika betala
 • Ockupera mera – Upplåt alla tomma lokaler till ockupantrörelsen och de hemlösa.
 • Förbud för politiker att kalla in polis vid ockupationer. Öppna fritidsgården Romano Trajo!
 • Sänk politikerarvodena – Ingen byråkrat i kommunen ska tjäna mer än 30 000 kronor
 • Erbjud alla kommunens socialbidragstagare riktiga jobb med riktig lön inom kommunen.

Frågan för oss SP-medlemmar och -sympatisörer är om vi i år ska ställa upp i kommunalvalet i Lund. Tidigare har vi satsat väldigt lite på våra valkampanjer, men Vänsterpartiets agerande den senaste tiden där man vänt ryggen mot dom som kämpat för hus visar på att det kanske är dags att verkligen satsa på att föra fram ett antikapitalistiskt och nytt alternativ i valet. V:s samarbete med sossarna och miljöpartiet bådar inte heller gott. Vi kan redan i dag se hur man driver allt mer åt höger och har blivit ett parti som alla andra. Vi vet att det finns åtminstone minst ett hundra personer i kommunen som stödjer oss så pass att de kan ”slänga bort sin röst” på oss.

Så frågan vi brottas med är alltså: Ska SP ställa upp i valet i Lund? Vad ska vi driva för frågor? Vad ska vi göra? Kan en revolutionär ställa upp i val? Vad anser du är viktigt?

Jag som skriver det här
är beredd att redan nu ge ett löfte, om ifall vi väljer att kandidera:
Om jag blir invald i fullmäktige kommer jag vid det nya fullmäktiges första möte begära ordet, sätta på låten ”Vi tar ett hus” på medhavd spelare, gå upp i talarstolen och säga: ”Ni kan alla dra åt helvete” för att sedan lämna podiet.

Så. Ska vi ställa upp? Ska Röda Lund i valet visa var skåpet ska stå?

Röda Malmö om kampen i Lindängen: Lindängeborna säger nej till nedläggning

Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

6 reaktioner på ”Kan en revolutionär ställa upp i val?

 1. ”socialbidragstagare riktiga jobb med riktig lön”

  Vad skall den alkade iliteraten göra för jobb?

 2. ”Om jag blir invald i fullmäktige kommer jag vid det nya fullmäktiges första möte begära ordet, sätta på låten ”Vi tar ett hus” på medhavd spelare, gå upp i talarstolen och säga: ”Ni kan alla dra åt helvete” för att sedan lämna podiet”

  Moget! Du är uppenbarligen J-VLIGT tuff du, och lär verkligen få massvis av saker gjorda. Det är ett rent under att en väpnad revolution inte redan satt igång, och även segrat, med sådana smarta typer som dig vid rodret.

  Men visst, låt oss diskutera detta upplysta program du just presenterat..
  Hur skall ni generera jobb? Förutom att då bara skapa dessa poänglösa ”jobb” inom kommunen ni pratar om..? Jag menar.. Hålla koll på ”bunge”? Vad innebär det.. (om du kan vara seriös för en sekund, svårt jag vet) ska alla bli poliser eller? Skattmasar? Byråkrater? Vi har nog tillräckligt av alla dessa, framförallt den sista. Kommunala och statliga jobb kostar även skattepengar, och då blir det mindre till välfärden.

  Vilket tar oss till skattepolitiken. Det blir fler och högre skatter då antar jag eftersom ni måste betala för alla dessa nya kommunalanställda. Antingen det eller nedskärningar… vilket båda leder till ökad fattigdom = mer arbetslöshet. (Vilket med din ide leder till mer kommunala/statliga jobb och så håller det på i en idiotisk spiral)

  Låter ju som en jättebra ide du.. Staten kan ju försörja allt och alla, och sen är det bara att hämta pengarna till detta från de vackra pengaträden som växer inuti den magiska sagoskogen.

  Det är verkligen inte konstigt att vänstern går starkt bakåt idag iaf..
  Men förhoppningsvis växer de flesta av er upp någon gång, slutar vara konstant ”idignerade” över allting, skaffar lite visioner istället för tomma slagord och börjar presentera ett program som går att ta på allvar!

  Man måste ju faktiskt inte bete sig som om man var dum i huvudet och inte kan annat än skrika ”död åt kapitalet” bara för att man är vänster du vet.. det är enklare än att tänka förvisso, men det leder inte till vidare mycket heller.

 3. Ovanstående är ett ypperligt exempel på högertokar som hänger runt på internet, inte läser inläggen, lägger ord i mun på folk – allt för att få sagt sina redan förutfattade meningar om allt och ingenting. Detta är första och sista varningen, VX (dig håller jag kort med tanke på förra kommentaren som var en kommentar värdig ett crack-head i Crooklyn). Ska du skriva här får du debattera hederligt och inte tillskriva oss åsikter vi inte har.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s