GREKLAND: Eliten hämnas på befolkningen

Den grekiska regeringen hanterar landets ekonomiska kris med massiva angrepp på arbetarklassen, vilket i onsdags fick tre miljoner att delta i en generalstrejk.

Eliten försöker dels rädda sig själva, och dels hämnas på befolkningen, som gång på gång satt käppar i hjulet för nyliberala reformer, säger Panagiotis Sifogiorgakis från den revolutionära socialistiska organisationen OKDE.

Onsdagen den 24:e februari deltog tre miljoner människor i en generalstrejk som reaktion på regeringens annonserade treåriga ”hästkur” för att få landets ekonomi stabiliserad. Nyhetsbyrån Ritzau meddelade att 55 procent av befolkningen, trots strejken, anser att hästkuren är nödvändig. Men det är inte hela bilden, menar Panagiotis Sifogiorgakis:

–    Om du frågar folk om de anser att det är nödvändigt att använda sig av drastiska metoder för att hantera krisen, så säger de naturligtvis ”ja”. Men om du frågar dem om de anser att majoriteten av befolkningen ska lida för att rädda de rika, så är svaret nej. Och det är precis detta treårsplanen, som den socialdemokratiska PASOK-regeringen lagt fram, handlar om.

Socialistisk Information träffade Sifogiorgakis i Oostende i Belgien, där han deltog som representant på Fjärde Internationalens världskongress.

De borgerliga medierna i Europa har de senaste månaderna varit fyllda med ”analyser” av den grekiska krisen, som förklarar den med ”låg produktivitet” och ”lättja” bland det grekiska folket. Detta håller föga förvånande Sifogiorgakis inte med om.

–   För det första avspeglar krisen strukturella svagheter i den grekiska kapitalismen. Grekland är, som det brukar sägas, den svaga länken i eurozonen. Vår ekonomi har de senaste årtiondena framförallt varit baserad på byggande, service, och kommersiell handelsflotta. Vi har i stort sett ingen produktiv industri längre, säger han och fortsätter:

–   Dessutom har vi ett underskott i handelsbalansen, som hänger ihop med integreringen i EU och den globala marknaden. De senaste åren har vår konkurrenskraft sjunkit, och i kombination med ökade offentliga skulder har detta gjort den grekiska ekonomin extremt sårbar.

(…)

Nina Trige Andersen, Socialistisk Information

Resten av artikeln kan du läsa i nästa veckas nummer av Internationalen

Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser

4 reaktioner på ”GREKLAND: Eliten hämnas på befolkningen

 1. Grekland
  Den grekiska konkurrensen, skulden, Budget underskottet, och sänkning av BNP är kraftigt försämrad nu i krisens tid men också efter EURO introduktionen.
  landets svaga industri har tappat i konkurrensen eller flyttad till östra Europa. Euro har skapat svårigheter till export. Därmed handels underskott
  landets Interna konsumtion varit för dyr och Folket har tvingats låna… låna… Tänkvärt är att greklands meddel lön är nästan hälften än t.ex. Tysklands, konsumtions varor mycket dyrare än t.ex. I Tyskland, allt detta därför brist på egen tillverkning och dålig konkurens, kartell bildningar av stora Europeiska kedjor etc. Grekland kan inte betala nu de Europas fabrikers export av Bilar och andra teknologiska, konsumtions varor. Greken lånar för att köpa Tyskt, Franskt och Svenskt.
  Den grekiska Bonden har inte kunna konkurera heller det jordbruks varor från de subventionerade och mycket mera utvecklad central Europeiska Jordbruket. Därför är den grekiske bonden närmast utslagen. I den så kallad gemensam valuta borde föregås Politiska och ekonomiska regler av EU, samt en rättviss omfördelning av varuproduktion och struktur investeringar. De svagt industriella länder har nu ingen chans i den konservativa Europas stryptag.
  Turismen haft en nedgång i pengar på -30 %. Detta också pg av Greklands Euro valutans ekonomi.
  Om Europa ska ha en framtid måste den europeiska politiken ses upp! Detta för att de ”svaga” industriellt länder som t.ex. Grekland Spanien och Portugal, s stora svårigheter. De konservativa regeringar i EU länderna har en samlad ”grepp” av den s.k. ” Fria marknaden” en vision som passar föga för alla EU länder och erfarenheter hittills visar många strukturella och politiska fällor för Folket i de flesta Länder. Kanske denna Konservativa vision bör ses över och att Européerna tillrättavisar Fru Merkel och de andra styrande inom EU bör förklara nu om vad är syftet med alla spekulanternas intressen och kontra i den sociala betydelsen i en framtidens Europa.
  Folket i många länder känner sig nu som de industriella ländernas ”mjölk kosor” och detta bådar inte gått i framtiden. Idag är Grekland men Imorgon är ditt eget Land!
  Må gott
  vonvard@yahoo.gr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s