Bödlarna i det nya Sverige

– Jag var orolig för hans liv. Han var självmordsbenägen och hade fått flera hjärtinfarkter, kopplade till hans psykiska sjukdom. Men handläggaren på Försäkringskassan ringde och hamrade på mig hela tiden: ”Kan han inte arbeta? Kan han inte arbeta?”. ”Utsätts han för mer stress åker han ner i skoskaften”, sa jag, men mötte ingen förståelse.

Orden är Susanne Ringskog Vagnhammars. Hon är överläkare och har skrivit en bok om självmordsbenägna män som råkat illa ut på grund av Försäkringskassan. I Sydsvenskan får hon komma till tals och berätta om de människor hon mött som läkare:

– Det fanns en annan man. Han var för duktig, jobbade för mycket. ”Jag lägger mig på spåret”, sa han, ”jag orkar inte det här”. Jag sjukskrev honom. Men då är det återigen en handläggare på Försäkringskassan som inte förstår hur det fungerar med stress och självmord.

Det här är som jag uppfattar det ett helt nytt Sverige. Inte alls det land som jag växte upp i, och som jag drömde om att bli vuxen i. Jag skulle inte ens i mina vildaste fantasier kunna tänka mig att man mot sjuka beter sig så här. Driver dom till självmord. Men jag såg klassklyftor och orättvisor även då jag var ung. Det gjorde mig till socialist och det har jag fortsatt att vara eftersom klassorättvisorna tycks bara blivit fler.

Idag ställer jag mig frågan vilket ansvar de som jobbar på försäkringskassan har. ”Jag gör bara mitt jobb”. Är det så man tänker? Eller försöker de som jobbar med handläggningen av ärendena ta strid för de utsatta de möter. Vi kan inte ha det så här längre, och det står alldeles klart. Det är högerns Sverige vi blickar rakt in i. Moderaternas och socialdemokraternas Sverige. Det moderna statarsverige. Slavsamhället. Mördarsamhället. Det primitiva.

Det är dags för de som jobbar på arbetsförmedlingar och försäkringskassor att visa civilkurage. Det är dags att arbetsvägra. Det är på riktigt. Folk dör. Och oavsett hur ni ursäktar det med att ”jag gör ju bara mitt jobb” så är det ändå er signatur som står på den dödsdömdes domslut.

Vodpod videos no longer available.

7 reaktioner på ”Bödlarna i det nya Sverige

 1. Jag tror att det som den ene psykiatern säger:

  Försäkringskassans regler om arbetsförmåga är inte skrivna för att passa psykiatriska diagnoser, menar Agneta Gryparis.

  är en nyckel till att förstå vad som händer. Hon har helt rätt i detta, menar jag.

  Samtidigt undrar jag hur många kollegor hon har som tänker så.

  Själv tänker jag att ett av de stora problemen är att läkemedelsindustrin lurat i politiker och väljare att med piller blir man frisk fort ochn det kostar lite. Om man läser forskningsrapporter inom området så ser det snarare ut som om det tar längre tid att bli frisk med piller och att det kan kosta många gånger mer.

 2. Ja det är inte klokt och ingen av de etablerade politikerna tar i frågorna som gör att människan klarar att leva sina liv.

 3. Ska handläggarna visa civilkurage? Bryta mot de riktlinjer som våra lagstiftare satt? Är inte det anarki?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s