De politiska svinen

Det svarta gänget (Klicka!)

Moderåtterna lurade ju nyligen i det svenska folket att man var arbetarklassens polare, fast man tillhör överklassen och aldrig skulle ta med tång i en arbetare och förmodligen gått helt upp i limningen om deras dotter eller son velat gifta sig med en städerska eller busschaffis. Nu när de slafsat sönder solidariteten och klassmedvetandet genom några stenhårda slag mot facken och de arbetslösa så ska de gå ett steg ytterliggare. De ska byta kläder. Moderåtterna skriver i ett internt dokument:

”Personlig kommunikation handlar om att vinna förtroende hos väljarna. Väljaren ska känna tillhörighet och välkomnade från företrädaren.
Därför bör kläderna vara vardagliga; vi lämnar
slips och pärlhalsband hemma. Dräkt och
kostym skapar också en distans genom att de
framställer personen i den roll hon har, inte som
den person hon är.”

Charaderna fortsätter. Den tragiska pjäsen. Politiken. Kapitalismen. Svinen. Politikerna som gjort politik på att ljuga och svika har fått rådet att sluta se ut som politiker. Cirkeln är sluten. Ett steg i riktning mot en ytterliggare ”amerikanisering” av det svenska samhället. Idag har vi i Sverige i praktiken ett tvåpartisystem. Vi väljer mellan pest eller kolera, eftersom båda gängen suger kapitalets kuk. Ja, det är faktiskt så. Som Svenskans högerspektakel Thomas Gür idag skriver:

”Sahlin och hennes närmaste krets är medvetna om att Socialdemokraterna har tappat sin förankring bland storstädernas socialt mobila medelklass. De vet att socialdemokratin måste göra sig av med en samhällsanalys och en retorik som bygger på den oförsonliga klasskampen mellan arbetare och kapitalister.”

I USA heter partierna Republikanerna och Demokraterna. I Sverige Moderaterna och Socialdemokraterna. De är ledare för två block som båda, fast på lite olika sätt, sluter upp bakom det kapitalistiska systemet och den elit som tjänar på det. Precis som i USA har de blå och röd färg, och precis som i USA är det inte särskilt stor skillnad på de båda. Det ena gänget bär slips oftare än det andra. Det ena gänget vill kriga lite oftare än det andra. Det ena gänget vill ha lite lägre skatter än det andra. Men båda är de så klart lydiga tjänare till kapitalet och totalt korrumperade i sitt rövslickande för makten.

Röda Lund lurar dock ingen. Vi vet att politikerna är vargar i fårakläder. Att de lever på att upprätthålla klassamhällen, krigen, hemlösheten, sveken, profiten. Med dessa går det inte att diskutera eller kompromissa med. Det enda vi kan göra är att störta dom och själva ta makten. Avskaffa miljonärerna, fastighetsägarna, politikerna, spekulanterna och kapitalisterna. Omforma samhället till att vara ett medvetet samhälle där vi tar tag i saker själva och inte lägger ut dem på entreprenad till politikerpacket vart fjärde år. Där vi organiserar arbetet själva. Bestämmer över det producerade själva. Där vi tänker på vad som är viktigt för oss själva. Vilket samhälle vi vill att våra barn ska växa upp i. Ett samhälle utan människofientlig och fördummande reklam och kultur. Där vi går stolta med hakan högt och ryggen rak och vägrar bli slav för ett samhälle ingen av oss egentligen vill ha.

Pink Floyd - Money (Klicka!)

I George Orwells bok Djurfarmen från 1945 tar ett gäng grisar makten över de andra djuren. Det är en träffande skildring av hur byråkrater lyckas göra sig till en härskande klass över arbetarbefolkningen. I Sverige heter en av dessa grisar Wanja. Wanja ska nu flytta till en nybyggd 160 kvm takvåning på Saltmätargatan – en av Stockholms bästa adresser. Facket – du och jag – betalar. Granne blir före detta LO-basen och styrelseordföranden Ove Bengtsberg. När borgare försöker göra sig till vanligt folk och arbetarrepresentanter gör sig till borgare, ja då förstår ni nog själva hur fruktansvärt långt vi har tillåtit svineriet att gå.

Svensson: Inte bra att det går framåt för miljöpartiet

Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

14 reaktioner på ”De politiska svinen

 1. Haha moderaterna försöker anpassa sig, ska dock bli kul o se hur de blir inom partiet med de riktigt konservativa och ”förnyarna” liberalerna. Dags för en splittring snart eller?

  Att SAP är ett högerparti är kännt sedan länge, de är varken socialister eller vill krossa klassamhället.

 2. Hejsan,

  Jag är en vanlig tjänsteman och tjänar en rätt vanlig lön har 2 barn och en vanlig billig kombi. Hur kommer jag tjäna på att de rödgröna tar makten?
  – Det är inte så att skatten på bensin höjs?
  – Skatten på min lön höjs?
  – El priset år upp?
  – Bilskatten?

  Jag är uppriktigt sagt rädd för att de rödgröna kommer till makten!!

 3. @Momo varför skulle man vilja krossa klassamhället? Vi är ju olika som människor och kommer alltid att vara på olika nivå. Vissa vill mer än andra, vissa är korkade och vissa är intelligenta. Se på alla försök att _krossa_ klassamhället runtom i världen. Det slutade med krossade folk istället.

  Låt folk leva med regler som utjämnar litegran. Plocka dock bort Jante ur ekvationen, det kommer inte leda till något possitivt. Jobbar jag hårdare än någon anna så SKALL jag ha mer och det är inte orättvist, det är rättvisa.

  Tar röd makt över i höst kommer mina bolag att flytta sina intäkter från Sverige, vilket i sin tur sänker statskassans intäkter. Det är här ni tänker fel, vi lever i en ny global värld där länder måste konkurera om de som för utvecklingen och välfärden framåt. Ett land kan inte bara bestå av bidragstagare.

  Jag kan flytta, kan ni?

 4. Men Christer, ett klassamhälle handlar inte om att vissa tjänar mer än andra (huruvida det är positivt eller inte är en helt annan fråga) utan om makt och exploatering.

  Ett klassamhälle premierar inte människor för att de arbetar hårt, det är en myt som avlägsnas vid minsta kritiska granskning av de faktiska förhållandena.

  De som sitter på rikedomarna gör det för att de sitter på makten i samhället, inte för att de är smartare eller jobbar hårdare än andra. Sedan är det förstås så att många rika och mäktiga också har en del kunskaper om hur man ex. sköter ett företag eller en stat, konstigt vore det annars, men så var ju även fallet för adeln och kyrkan förr i världen. De motiverade sina privilegier med att de var extra viktiga p.g.a. att de erbjöd skydd (riddare) eller satt på viktig kunskap (läsa och skriva, eller teknisk kunskap om ex. bevattningssystem som den gamla mesopotamiska prästeliten).

  Visst finns det biologiska skäl till varför vissa är mer intelligenta än andra (vilket ställer frågan: Är det rätt att belöna människor för något de inte rår för?), men det är ju inte så att vårt samhälle ser till så att de med störst potential hamnar högst upp och de med minst hamnar i botten, utan denna selektion beror först och främst på olika klasslagar (se ex. sociologen Charles Tilly).

  Att avskaffa klassamhället handlar inte nödvändigtvis om att avskaffa skillnader i inkomst, utan om att avskaffa de orättfärdiga maktförhållanden som finns i vårt samhälle och som utgår från det faktum att en liten klick monopoliserat de medel för produktion som ALLA människor i världen är beroende av.

  Människan är ett djur som har naturliga behov, klassamhället uppstod först när det blev möjligt för en minoritet att kontrollera medlen med vilka människorna kan tillfredsställa sina behov och i förlängningen också medlen att kontrollera andra människors liv med. Det kapitalistiska samhället är i den här bemärkelsen precis lika orättfärdigt som alla tidigare klassamhällen. Ett försvar för kapitalismen är ofrånkomligen ett försvar för förtryck och exploatering, vissa människors makt över andra – och detta är en sanning oavsett vilka vackra ideologiska dimridåer man höjer runt den.

  ”Tar röd makt över i höst kommer mina bolag att flytta sina intäkter från Sverige, vilket i sin tur sänker statskassans intäkter.”

  Detta är exakt vad jag menar Christer! Det är därför sådana som du är det största hotet mot demokratin som finns. Så fort någonting inte går eran väg så förstör ni för alla andra genom att investeringsstrejka, flytta produktion, skapa inflation osv. Det är självklart inte okej att en liten minoritet av befolkningen ska sitta på en sådan enorm makt att alla andra människors handlingsfrihet begränsas.

  Du och dina gelikar är inte nödvändigtvis dåliga människor, ni är antagligen snälla och trevliga som de flesta andra. Ni ser er antagligen också som nyttiga, förmodligen som mer nyttiga än oss andra som arbetar för er. Och ett sätt är ni det, på samma sätt som ex. adeln och prästerskapet var nyttigt, men vänder man o ser det i en annan synvinkel så framstår ni precis som dem som en slags parasiter.

  ”Det är här ni tänker fel, vi lever i en ny global värld där länder måste konkurera om de som för utvecklingen och välfärden framåt. Ett land kan inte bara bestå av bidragstagare.”

  Nej, det där är mumbo jumbo, nonsens, snömos. Om en given stat följer detta kapitalisternas recept på framgång så tjänar staten initialt på det, lägre skatter o andra kapitalistiska incitament gör så att investeringar strömmar till landet i fråga. Men såklart så svarar andra länder med att göra samma sak och när vi tillslut nått ett varv runt så är vi tillbaka där vi började, med skillnaden att kapitalisternas makt och rikedom stärkt i förhållande till alla andra. Det är såklart ingen framgångsrik strategi långsiktigt sett, det skapar ingen utveckling utan syftar bara till att attrahera kapital genom dalt och fjäsk.

  Ett land kan inte bestå av bidragstagare, riktigt. Men ni är de största bidragstagarna av alla. Hela samhället är organiserat i enighet med era intressen. Arbetarna jobbar för er och producerar era rikedomar i utbyte mot en lön som vi skattar på och sedan köper varor av er för, som vi också skatta för. Skatten går sedan till att betala kostnader som ni kapitalister externaliserat på samhället för att kunna maximera era profiter: Infrastruktur för att effektivisera er produktion, utbildning för att utbilda er arbetskraft, sjukvård för att rehabilitera er arbetskraft, kostnader för miljöförstöring osv.

  Hela kapitalismen är ett enda stort bidragssystem där pengar och makt flyttas nedifrån (från de som skapar den) och upp.

 5. ”Röda Lund lurar dock ingen. Vi vet att politikerna är vargar i fårakläder. Att de lever på att upprätthålla klassamhällen, krigen, hemlösheten, sveken, profiten. Med dessa går det inte att diskutera eller kompromissa med. Det enda vi kan göra är att störta dom och själva ta makten.”
  Just så, och innan de lämnar landet står vår revolutionära milis vi gränserna och plockar dom på ”deras” pengar och rikedomar. Nu talar vi röd makt! Nu talar vi revolutionärt ledarskap!

 6. Håller med dig i vissa delar Alex men självfallet inte alla. Nu är det inte så att jag förordar något feodalsamhälle. Jag likväl som du ogillar det klassamhålle vi tidigare hade med adel och så vidare. Jag tycker dock inte att dagens samhälle fungerar riktigt så, även om det självfallet finns de somm ärver sina rikedommar. Jag ser dock inte det som ett problem.

  Jag kan inte se att jag är någon parasit, snarare tvärtom. Min idéerikedom gör att andra får jobb som de annars inte haft. Jag betalar in skatt och bidrar till samhället, inte direkt något dåligt. Jag skulle kunna skaffa ett 8-5 jobb och inte göra mer än jag absolut måste. Ibland får jag dock en känsla av att ni tror att någon en dag bara hällde en hög med pengar på mig, gav mig ett företag och en utbildning. Riktigt så gick det inte till. Jag har kämpat ”hårt” och jag säger inte att ni inte gör det men…min bakgrund skiljer sig lite. Jag har pluggat och jobbat mer eller mindre dygnet runt fram till jag var 27. Därefter har jag jobbat i stort sett 7 dar i veckan med 1 – 2 veckors semester de senaste tio åren. På semestern har jag haft med mig datorn för att kunna fortsätta jobba utifall det fanns saker som behövde göras. På det sättet har jag ”fått” det jag har idag.

  Jag ser det inte som att jag har makt, snarare att jag bidrar på mitt sätt. Dock vill jag som majoriten av mänskligheten få en belöning för mitt arbete. Jag håller med om att människan är ett djur som drivs av instinkter, och just därför tror jag inte att er vision fungerar.

  Personligen har jag alltså inte ärvt utan skapat mig något själv, trots att jag betalar oehörda mängder skatt idag. Om du tar bort min drivkraft så kommer jag sluta arbeta hårt. Det är precis det som hände i t.ex. gamla sovjet, produktiviteten sjönk som en sten. De gav till och med bönder lite egen mark för att få igång dem, men allt det där vet du säkert (kanske bättre än jag).

  Ett annat problem är det att, någon måste styra ert nya samhälle och då kommer vi till att makt korrumperar. Den klick som styrde sovjet, de gick det ingen nöd på. Folket däremot hade det inte lika gott. Inneffektiviteten skapar sedan en otrolig svart marknad vilket Ryssland lider av än idag. Mentaliteten är, självfallet måste man muta folk, hur skulle man annars få något gjort!

  Hur många fick inte sätta livet till för att de inte ”tänkte” rätt i Kina och Sovjet. Hur många miljoner liv är er vision värd?

  Jag förstår hur ni tänker, men jag tror tyvärr inte människan är skapad till att leva i ett sådant samhälle. Jag känner de som har levt i, det närmsta vi kommer er vision, och de vill inte tillbaka dit.

  Och Lotta, varför skulle du ta mina pengar som jag tjänat in själv på grund av min uppfinningsrikedom? Du har säkert någon ”anledning” till det, men det är likväl stöld. Du ter dig något fundamentalistisk till skillnad från Alex som verkar kunna diskutera frågan.

  Alex, jag tror inte att du och jag kommer att komma överrens men jag har ändå en känsla för att du förstår hur jag resonerar.

  Mvh,
  Christer

 7. George Orwell kritiserade kommunismen genom hans bok djurfarmen genom att papeka hur man kan manipulera manniskor genom att skapa en fiende som alla kan sluta upp emot. Folk ar precis lika lattlurade da som nu.

  Moderaterna ar inget overklassparti. Overklassen existerar inte pa samma satt idag. Socialisterna tror istallet att feodala samhallet som upplostes med kapitalismen ar samma sak. Orsaken till att folk rostar pa dom partierna som du sager ar for att dom tjanar pa en viss kapitalism.

  De gamla kommunisterna sag kapitalismens utveckling som en nodvandighet. Men kommunismen var det slutgiltiga steget. Vem vet vad Marx egentligen menade. Allman rostratt och fack fanns inte pa hans tid.

  Jag rostar pa moderaterna och har arbetarbakgrund. Min pappa ar busschaffor och min mamma ar vardbitrade, och jag tycker jag har mer att vinna pa det an den kommunismen du star for. Vi har sett om och om igen vad den gor nar den far spelrum, och jag kan inte lata bli att tycka att kommunister ar lite korkade i sin idealism.

  En sak borde alla manniskor forsta. Det finns inga perfekta ideologier eller manniskor och darfor kommer det aldrig finnas nagot som gor alla nojda for en san varld existerar inte. Men visst kan man forsoka.

 8. Tobias:

  Moderaterna är i allra högsta grad ett överklassparti. All statistisk visar på detta. Förtroendevalda, politik, och framförallt överklassens sympatier. Bara det att Moderaterna går ut med att de inte ska se ut som överklass visar väl på vad det handlar om. Att ”Overklassen existerar inte pa samma satt idag” är bullshit. Aldrig tidigare har de rika varit så rika som de är idag. Klassklyftorna är enromt mycket större idag än för ex. 50 år sedan. Bara för att högern fattat att man inte kan lura till sig tillräckligt många röster när man är tydligt rikemannapolitiker, så betyder inte detta att överkalssen inte finns.

  Vad Marx ansåg kan man läsa i hans skrifter. Marx var revolutionär och kommunist och analyserade kapitalismens rörelselagar.

  George Orwell kritiserade stalinismen. Orwell själv var kommunist när han skrev boken och sympatiserade med den rörelse Socialistiska partiet tillhör.

  ”Socialisterna tror istallet att feodala samhallet som upplostes med kapitalismen ar samma sak.”

  Nej, självklart inte. Var får du detta ifrån? Källa, tack.

  ”Orsaken till att folk rostar pa dom partierna som du sager ar for att dom tjanar pa en viss kapitalism.”
  Instämmer

  ”En sak borde alla manniskor forsta. Det finns inga perfekta ideologier eller manniskor och darfor kommer det aldrig finnas nagot som gor alla nojda for en san varld existerar inte. Men visst kan man forsoka.”
  Instämmer. Kapitalismen är dock ingen ideologi. Det är ett produktionssätt.

 9. Kalle: det begriper du när det är dags för dig att utsättas för något jävligt av livet. För det är ju så. Moderåttornas politik funkar så länge du själv har ett jobb, någonstans att bo och hälsan i behåll. Det är när du INTE har det som det bränner till.

  Vi tar mig som exempel. Jag har ett lågbetalt städjobb, min fru har ett betydligt bättre betalt tjänstemannajobb. Vi klarar oss jävligt bra i deras samhälle. Men. Jag lider av epilepsi, min fru av kronisk depression, sköldkörtelrubbningar, sömnstörningar, är i stort sett blind och har diskbråck och ischias. OM moderåttornas nedskärningsvansinne får fortsätta, kombinerat med att deras vänner, Partiet för Kärnämnen, Kärnkraft och Kärnvapen (bättre känt som Folkpartiet) får igenom sin idé om privata lösningar för allt skulle det snart se annorlunda ut för oss.

  Båda våra mediciner går på sanslösa pengar. Utan högkostnadsskyddet skulle vi snart lägga lejonparten av inkomsten enbart på dessa. Alla allianspartierna (utom kanske socialliberalerna i KD) vill egentliga avskaffa skattefinansierad vård överhuvudtaget. De är för att alla ska ha sina egna försäkringslösningar. Där stöter både frugan och jag på patrull. För vilket bolag är intresserade av att försäkra två sjuka männsikor, kroniker, varav en med ett neurologiskt medvetandehandikapp, och till vilka premier tror du? Skulle vi ens ha råd med dessa? Skulle vi ha råd med självrisken? Den skulle vi få lösa med ytterligare ett försäkringsbolag, så fungerar det i många länder i världen där borgarparasiterna styr.

  Jag vill inte ha det så. Det är mycket bättre att vi lägger någon tusing extra i skatt varje månad för en kollektiv försäkring. Det finns de som har det så sanslöst mycket värre än vad vi har det, och det är främst dessa vi tänker på när vi tänker ett steg längre och avstår från att tänka på oss själva i första hand.

  Engagerade vi oss alla istället och såg till att samhället skar ner på onödiga departement, bankstöd, antalet riksdagsledamöter och annat onödigt så skulle våra gemensamma pengar räcka väl till att göra så att antalet hemlösa i Sverige går ned till noll, att inga barn skulle behöva stanna hemma från skolresor och att ingen skulle behöva välja mellan mat och medicin. Allt i det här landet som en gång var ett föredöme vad gäller en progressiv samhällsutveckling, men som numera inte är det mer.

 10. Christer: ”Jag kan inte se att jag är någon parasit, snarare tvärtom. Min idéerikedom gör att andra får jobb som de annars inte haft.”

  Att det är kapitalisterna som äger produktionsmedlen (och därmed jobben) betyder inte att vi dem förutan skulle vara utan jobb. Faktum är att arbetslösheten uppstod först med kapitalismen eftersom kapitalismen innebär att producenterna skiljs från sina produktionsmedel och att ägandet koncentrerades till allt färre händer, arbetskraften blir här en konkurrerande vara på en marknad.

  Jobb är produktionsmedel. Kapitalisterna skapar inte jobb, utan de har monopol på att äga jobben – det är en helt annan sak. Utan företagare så skulle faktiskt fler haft arbete än vad som är fallet i dag.

  Jag menar dock inte att alla kapitalister är värdelösa. Många utav dem besitter värdefull kunskap och idérikedom som samhället självklart ska ta vara på, det är så att säga inte entreprenörandan som sådan som vi är emot utan klassamhället: separationen mellan de som producerar och de som äger, de som har makt och de som saknar makt.

  ”Jag har kämpat ”hårt” och jag säger inte att ni inte gör det men…min bakgrund skiljer sig lite. Jag har pluggat och jobbat mer eller mindre dygnet runt fram till jag var 27. Därefter har jag jobbat i stort sett 7 dar i veckan med 1 – 2 veckors semester de senaste tio åren.”

  Ja, kapitalisterna har helt förlorat kontrollen över kapitalismen. Den bild jag fått av den senaste tidens utveckling är att kapitalet kräver allt mer av borgarklassen, även om borgarklassen också tillskansat sig allt större rikedomar.

  Men nej, jag tror inte att en genomsnittlig kapitalist kan tillbringa flera timmar om dagen på golfbanan. Det kapitalistiska samhället är inte speciellt roligt att leva i för någon samhällsklass, även om borgarklassen har makt och möjlighet till sådant som vanliga människor inte ens kan drömma om – vilket de inte offrar för socialismens frihet.

  ”Jag ser det inte som att jag har makt, snarare att jag bidrar på mitt sätt. Dock vill jag som majoriten av mänskligheten få en belöning för mitt arbete.”

  Varför då inte erhålla en lön utifrån arbetsinsats?

  ”Om du tar bort min drivkraft så kommer jag sluta arbeta hårt.”

  Kanske borde du inte jobba 24/7 tio år i sträck? Det finns andra drivkrafter, som stimulerar till andra verksamheter. Jag tror inte att kapitalismens drivkrafter i form av lön (för att ö.h.t. kunna leva) resp. appropriering mervärde är drivkrafter som stimulerar ett rikt liv och ett gott samhälle.
  Även om jag tror att möjligheten till en större konsumtion är EN drivkraft som kommer bestå ett bra tag framöver.

  ”Ett annat problem är det att, någon måste styra ert nya samhälle och då kommer vi till att makt korrumperar. Den klick som styrde sovjet, de gick det ingen nöd på. Folket däremot hade det inte lika gott.”

  Visst är makt någonting som varje samhälle måste förhålla sig till. Vårt svar är att helt enkelt avskaffa makten, vi tror inte att någon måte styra. Klassamhället å andra sidan belönar makt, korruption och hänsynslöshet; det är psykopaterna som når högst.

  ”Hur många fick inte sätta livet till för att de inte ”tänkte” rätt i Kina och Sovjet. Hur många miljoner liv är er vision värd?”

  Ett samhälle som kräver mord på människor för att kunna realiseras är inte ett samhälle som jag vill leva i.

 11. […] AB AB2 HD Kb Dagen Sydsv Intressant Bloggar om politik, samhälle, miljöpartietBloggat: Svenson Röda Lund Jinge AnnarkiaVärldskongress om klimat, kris och revolutionärers uppgifterTexter på Röda Malmö […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s