Greppet hårdnar

– Vi ser en successiv ökning av de hemlösa i Lund, vilket bland annat visat sig genom att allt fler nya personer säljer Aluma, säger Lennart Thübeck, distributionsansvarig på gatutidningen Aluma, till Skånskan. Han tycker att Lunds kommun borde satsa mer resurser för att hjälpa stans många hemlösa.

– Det går inte att blunda för problemet längre och det behövs mer resurser helt enkelt, menar Lennart Thübeck.

Produktionen av vård ska öka med 25 procent på tre-fyra år, rapporterar man om i en annan artikel, och det ska klaras utan tillskott av mer pengar. En ekvation som anställda är skeptiska till. Den stora effektiviseringen ska ske med hjälp av arbetsfilosofin Lean, som går ut på att personalen själv föreslår förbättringar, stora som små, och på så sätt jobba smartare och därmed effektivare.
Ute på avdelning 19 på sjukhuset i Lund, en av hjärtenheterna, är många anställda tveksamma till ledningens propå.
– Det går om man slutar le och vara trevlig. Det kan man spara några minuter på. Jag har redan svårt att få tiden att räcka till, säger Sara Lundquist-Nilsund, sjukgymnast.

– Lean är en ide som Toyota infört i sin produktion av bilar för att öka produktion och kvalitet. Värdet av Lean har visat stora brister med problem i miljontals bilar. Hur många patienter kommer att återkallas för åtgärd av ”bromsar och gaspedaler”? Hur blir det då med produktionsökning? säger en av läsarna.

Greppet hårdnar, vänner. Sverige är rikare som aldrig förr. Världen är rikare än någonsin. Men resurserna är på fel ställen. De har hamnat i fickorna på spekulanter, chefer och storföretag. Det har dom gjort efter en medveten omfördelning från fattig till rik. En klasskamp från överheten som bara kan mötas av en ännu ursinnigare kamp från alla oss som inte tillhör marknadsdiktaturens vinnare. Klasskamp innebär att man tvingar sig till delar av det producerade. Från dom som idag kontrollerar det till de som producerar. För att omforma politiken och samhället krävs att folk gör som de fattiga som idag samlades i Stadshallen i Lund. Vi måste ta tag i det här, för ingen annan kommer göra det åt oss.

Arbetstagar- och arbetsgivarsidans inkomster jämfört med hela makteliten. (I antal industriarbetarlöner)

De elva undersökta makteliterna är toppen av: Näringslivet, Regering/Riskdag, Arbetsmarknadens parter, Statlig verksamhet, Kommuner, Kommunala bolag, Adeln, Universitet/forskningssamhället, Media, Ekonomer, Folrörelseorganisationer. Källa: Skatteverket & LO rapporten "Makteliten: Mycket vill ha mer", 2009.

En reaktion på ”Greppet hårdnar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s