Några tankar om ”parkeringsmordet” och SD´s hatkampanj

Brukar du ge en hjälpande hand?

Det som hände den där dagen på Hemköps parkering i Landskrona är fruktansvärt, meningslöst och helt oförsvarbart. Mina tankar och sympatier går till brottsoffrets nära och kära. Men att SD-are i och utanför Landskrona försöker etnifiera vansinnesdådet och använda sig av det för att piska upp en rasistisk hatstämning i staden är också oförsvarbart. Dock inget som förvånar, för det är ju precis så som rasistiska stereotyper fungerar och kan skapas.

SD-arna blir exalterade varje gång det visar sig att en brottsling har en sk ”osvensk” bakgrund, varje gång de får sin rasistiska syn bekräftad. Varje gång som de kan utmåla en hel grupp till skurkar och skuldbelägga den för vad en extrem värsta minoritet av gruppen gjort. Att den stora majoriteten av de människor som de vill klumpa ihop till grupper såsom ”invandrare” eller ”muslimer” faktiskt INTE bekräftar stereotypen spelar mindre roll, den informationen går liksom inte in i de trångsynta och fördomsfulla hjärnorna. Möjligtvis kan de skapa en sub-stereotyp, av typen ”den snälla, assimilerade invandraren” eller dylikt, för alla de som inte passar in i den negativa rasistiska bilden, för att kunna behålla denna intakt (och aldrig mötas de två…).

När det kommer till rassarnas självbild, vad de anser vara ”svenskt” är dock logiken omvänd, jag menar hur många SD-are har försökt etnifiera brott som blonda, blåögda våldsförövare såsom exempelvis Mats Alm eller Hagamannen begått? När Zenia Lidberg blev brutalt mördad och därefter dumpad i en oljetank av sin ”svenska” sambo i Teckomatorp för något år sedan hördes inga SD-röster tafatt försöka förklara dådet med inneboende egenskaper i den svenska rasen eller just det ja förlåt, rassarna har ju numera bytt ut ordet ”ras” mot ”KULTUR”, men inte heller drogs det då några paralleller till ”den svenska kulturen”. Nej, för självklart är det ju den BÄSTA delen av ”svenskarna” som får representera svenskar som föreställd grupp, inte den värsta. Men när det gäller det hemska som hände på Hemköps parkering, så gastar SD-arna för full hals om etnicitet och kultur.

Kent Ekeroth, Sverigedemokraternas internationella sekreterare, drar slutsatsen i sin blogg att mördaren på parkeringen anföll Inger därför att det är något essentiellt och typiskt för kulturen i Mellanöstern att vara våldsbenägna psykopater och följaktligen klubba ned oskyldiga pensionärer på parkeringar, istället för att söka svaret i exempelvis sociala faktorer. På Facebook har det bildats ett flertal grupper om händelsen vars kommentatorsfält är späckade av rasistiska kommentarer som söker kollektivt straffa hela folkgrupper för dådet, inte sällan undertecknade med uppmaningar om att rösta på Sverigedemokraterna…

Men jag hoppas och tror verkligen att majoriteten av Landskronaborna ser igenom den rasistiska propagandan som söker splittra stadens befolkning, konstruera ett ”Vi” och ”Dem”, och står emot Sverigedemokraternas alla patetiska försök att utnyttja rädslan och hatet som detta hemska brott har väckt i staden.

Av gästbloggare: Veronika Kacz

Författaren Kurdi Kara har tagit initiativ till en manifestation mot våld på Rådhustorget i Landskrona på måndag 14.00.

Eftersom detta är ett gästinlägg så kan inte författaren svara på kritik eller beröm, och därför stänger vi av kommentatorsfunktionen.

Röda Malmö: Sätt stopp för hets och hot

Vodpod-video är inte längre tillgängliga.

2 reaktioner på ”Några tankar om ”parkeringsmordet” och SD´s hatkampanj

  1. […] Det som får min mage att vända sig ytterligare ett par varv är de rätt oblyga försök att skära pipor i den politiska vassen, som nu görs av extrempartier och andra grupper på den yttersta högerkanten. Vissa drar sig tydligen inte för att använda en mördad äldre kvinna för att sprida sitt hat och sin illvilja. Polisen säger att hatkampanjerna försvårar utredningen, vilket ytterligare bekräftar att spridarna av hat inte bryr sig om kvinnan eller hennes familj. […]

Kommentarer är stängda.