Möte om ekosocialism blev uppskattad föreläsning om ”långa vågor”

FOTO: Röda Malmö

Ca 25 personer slöt upp på SP-Malmös möte om ”Ekosocialism eller klimatkaos” igår.

Mötet anordnades på Kvarnby Folkhögskola och var inledningen av ett samarbete där skolans ledning i veckan kommer ta ställning SP:s ansökan om att bli delägare tillsammans med lokalföreningar av Vänsterpartiet, Malmö LS, Miljöförbundet Jordens vänner i Malmö/Lund, m. fl.  Vänstersamverkan i Malmö tog sig under mötet ett konkret uttryck genom att vi under en paus hade möjlighet att köpa kaffe av Svensk-Kubanska föreningen i Malmö som hade ett möte i en annan lokal av skolan.

Efter en kort inledning, med utgångspunkt från klimatmötet i Köpenhamn och Fjärde Internationalens nyligen avslutade världskongress, trollband Andreas Malm publiken med en föreläsning utifrån sin forskning. En forskning som utgår från teorin om långa vågor i den kapitalistiska ekonomin, och som utvecklats av Malms ”favorit-marxist” Ernest Mandel, ledande företrädare för Fjärde Internationalen fram till sin död 1995. Skolsalens skrivtavla fylldes av vågor (naturligtvis) och med årtal och nyckelord som ”vattenkraft” ”ångkraft” och ”olja”, vilket gjorde det lätt att hänga med i resonemanget och uppmuntrade till frågor och diskussionsinlägg.

Andreas Malm rekommenderade publiken att ta del av Ernest Mandels böcker, som bland annat går att hitta på SP:s hemsida och även ta del av världskongressens resolutioner  på internationalviewpoint: 16th World Congress Resolutions – 2010.

Nästa offentliga möte i Malmö i Socialistiska Partiets regi blir också i samverkan med Kvarnby Folkhögskola onsdagen den 5 maj kl 18:30 på ”Röda Huset”, Industrigatan 4. Thomas Eisler från danska ”Enhedslisten” kommer tala om de antikapitalistiska rörelserna i Europa.

Rapport skriven av Nils, medlem i  SP-Malmö

Röda Lund: Ett socialistiskt svar på klimathotet

Röda Malmö: Intressant möte om ekosocialism och Förändring är möjlig och nödvändig

3 reaktioner på ”Möte om ekosocialism blev uppskattad föreläsning om ”långa vågor”

  1. Förlåt!
    Jag minns nu plötsligt att det önskemålet har nått SP Malmö. Men vi har inte haft tid och heller inte tekniska möjligheter att spela in föreläsningen. Vi har uppenbarligen en ny läsvärd ”tegelsten” att vänta oss. Innan den är klar tittar nog Andreas ut från sin skrivarlya fler gånger. Då får ”vi” vara beredda med den teknik som inte så självklar för den aktivistgeneration som varit med om att snurra fram blåstenciler för hand.

    Nils

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s