Jorden håller andan

Flygstopppet är över. Den korta paus från flygets avgaser som klimatet fick under några dagar är förbi. Nu är det ”business as usual”.

Så är det nämligen alltid för den typen av samhällssystem som kapitalismen är. Tillfälliga stopp pga terroristattacker, översvämningar eller oljekris. Sen rullar det vidare igen. Tillväxt, tillväxt, tillväxt! Pumpa, pumpa, pumpa! Snurra, snurra, snurra! Fortare. Fortare! FORTARE! Vi får inte tappa takten. Vinst. Vinst! VINST!!! Ända ner i avgrunden – om det så är världskrig, svält eller klimatkaos så går allt att göra pengar på. Pengar som någon ger genom arbete, och som någon tar genom ägande.

Problemet för mänskligheten idag är ett annat än när vi på 80-talet samlade pengar genom Live Aid-galor och stöd till de svältande i Afrika. Det är annorlunda än när krigen rasade på den europeiska kontinenten, eller när kärnvapenkriget hotade. Det var nämligen saker som gick att förhindra. Då och på studs. Det gick att skicka mat och mediciner och vattenrenings-teknik till de som behövde. Det gick att sluta kriga och mörda. Det gick att skrota kärnvapnen. Det var faktiskt – rent objektivt och om viljan fanns – väldigt enkelt och gick att fixa på mycket kort tid.

Annat är det med klimatet. Där drabbas vi inte av det totala kaoset förrän det är för sent. Och för att folk ska förstå: För sent att rädda merparten av det liv som vi idag känner till. Det är – och inte minst kommer att bli – väldigt väldigt verkligt. Detta är hela forskarvärlden helt överens om. Det som skiljer är hur snabbt denna mänsklighetens undergång kommer att gå. Är det 20, 30, 50 eller 100 år? Förmodligen alla samman. För klimatet agerar språngvis, och när det rasar rasar det som dominobrickor. En i taget, längre längre ut till alla brickorna till slut ligger ner.

Vad som krävs är två saker:

1) Ett fullständigt brott med kapitalismen, och med den de kapitalister, politiker, chefer och andra som tjänar på att den består. Det är människor av kött och blod som med all sin makt kommer göra sitt yttersta för att försvara sin rätt att stå överst på samhällspyramiden. Detta innebär att vi – majoriteten – som inte tjänar på kapitalismen tar kontroll över samhället och styr det i en riktning som gör att även våra barnbarn kan leva på den här jorden.

2) För att detta öht ska vara möjligt måste vi organisera oss till kamp mot kapitalismen. I detta kommer vi göra gemensam sak med ursprungsbefolkning i Sydamerika, bönder i Indien och de invånare i Stilla havet som inom kort kan tvingas att evakueras från sina nationer. Organiseringen är ett fullständigt måste. Där finns inga genvägar. Vi kommer inte alla vara överens om allt. Vissa föredrar en sak framför en annan, men det som MÅSTE förena oss är störtandet (ja, just störtandet) av dagens makthavare för att bygga upp ett samhälle på helt andra grunder än det vi har idag.

Det handlar om mänsklighetens överlevnad.  Det handlar om dig, mig och våra efterkommande. Jag lovar mina barn och barnbarn att de kan lita på sin far. Att jag gjorde det jag kunde.

Läs mer: Ett socialistiskt svar på klimathotet

Annonser

2 reaktioner på ”Jorden håller andan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s